Το καυτό φθινόπωρο του Κυπριακού και η… ηλίαση του Ακιντζί

  Μετά το «καυτό καλοκαίρι», τώρα το «καυτό φθινόπωρο». Αναφερόμαστε ασφαλώς στο Κυπριακό και στην εν’ εξελίξει κρίσιμη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία θα καταδείξει, όπως άλλωστε λέγεται από τα πλέον επίσημα και αρμόδια χείλη, κατά πόσο μπορούμε ή όχι να οδηγηθούμε σε λύση εντός του χρόνου.
Ως νέο χρονικό ορόσημο προβάλλει τώρα η 14η Σεπτέμβριου, οπόταν και οι δύο ηγέτες πρόκειται να προβούν σε κοινή δήλωση για το αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Εντατικές συνομιλίες, οι οποίες αποτελούν ως γνωστό συνέχεια της ανάλογης διαδικασίας που έλαβε χώρα το καλοκαίρι, χωρίς όμως να συζητούνται τ’ αποκαλούμενα δύσκολα κεφάλαια του προβλήματος. Δύσκολα κεφάλαια, τα οποία τώρα είναι που θα τεθούν επί τάπητος και τώρα είναι που θα ξεκαθαρίσει ουσιαστικά κατά πού πάει το πράγμα.
Το γράψαμε στο πρόσφατο παρελθόν, θα το επαναλάβουμε και τώρα. Τα δείγματα γραφής που δίνει η τουρκική πλευρά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι είναι δυνατό να υπάρξει κοινά αποδεκτή συμφωνία. Δεν είναι μόνο η επιμονή των Τούρκων σε θέσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά, είναι και το θράσος με το οποίο οι Τούρκοι προσεγγίζουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια. Γιατί τι άλλο από θράσος αποτελεί το να λέγει ο Μουσταφά Ακιντζί πως μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο(σ.σ. λύσης), αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προβάλει ανέφικτα αιτήματα; Ανέφικτα αιτήματα είναι για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη η θέση της ελληνοκυπριακή πλευράς για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων… Καλεί ο Μουσταφά Ακιντζί την ε/κ πλευρά να επιδείξει ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση κατά την ερχόμενη περίοδο, επικρίνει τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο πως προβαίνει σε δηλώσεις που έχουν το στοιχείο της υπερβολής.
Προφανώς δεν τα έχουμε ακούσει και δεν τα έχουμε ακόμη δει όλα! Θα τα δούμε και θα ακούσουμε όλα, προβλέπουμε, στο επόμενο δεκαπενθήμερο από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ναι συμφωνούμε, άλλο είναι τι δηλώνει δημόσια και άλλο είναι οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως, ακόμα και έτσι, υπάρχει κανείς που να πιστεύει πραγματικά ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μπορεί να εμμένει δημοσίως στις εγγυήσεις και στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, αλλά θα εγκαταλείψει τις θέσεις αυτές όταν έρθει η ώρα, για παράδειγμα, της κοινής δήλωσης; Μάλλον ουτοπική φαντάζει μια τέτοια προσέγγιση, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ευσεβοποθισμό δεν αποτελεί η υιοθέτησή της.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη μπορεί να προμηνύεται καυτό για το Κυπριακό, αλλά πιο κοντά στη λύση του προβλήματος θα βρεθούμε-εκτιμούμε- μόνο αν ο καύσωνας του φθινοπώρου προκαλέσει… ηλίαση στον Ακιντζί. Και μέσα στην παραζάλη του, αποδεχτεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τα «ανέφικτα» αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, επιδείξει την ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση που, αν είναι δυνατό, ο ίδιος ζητά από την ε/κ πλευρά να επιδείξει…
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης