Οι διακοπές των διακοπών

  • Έρχεται πολύ απότομα, αλλά είναι αναπόφευκτο. Ότι ανατέλλει, νομοτελειακά δύει. Μόνο που τα τελευταία χρόνια, δεν σου αφήνει τη «γεύση» της απόδρασης, την εικόνα έστω, ενός νοσταλγικού ηλιοβασιλέματος.
  • Ποιες διακοπές ρε παιδιά; Ποιο διάλειμμα απ’ τη δουλειά, το καθημερινό αγκομαχητό, ή τη ρουτίνα; Έχουν άδικο εκείνοι που επιστρέφουν μουρμουρώντας ακατάπαυστα, «τώρα ειδικά χρειάζομαι μια εβδομάδα ξεκούρασης. Να επαναφέρω το νου μου»  
  • Στις μέρες μας κι υπό τις συνθήκες που βιώνουμε, κάποτε  οι λεγόμενες πολυπόθητες διακοπές ξεθυμαίνουν άδοξα και απότομα. Είναι φορές που η αναπόλησή τους ακόμα, μετατρέπεται σε ένα είδος μαρτυρίου. Για όσα μπορούσες να ζήσεις και δεν έζησες. Ή γι’ αυτά που άφησες πίσω σου και για εκείνα που βρίσκεις μπροστά σου.
  • Διαβάζω παράπονα και βλέπω συνεχώς διαμαρτυρίες «ταξιδιωτών του νόστου», που δεν κατάλαβαν τι «χάλασε» τη συνταγή των διακοπών τους, τι εμπόδια παρουσιάστηκαν και πισωγύρισε το ονειρεμένο ταξίδι τους.
  • Με την επιστροφή των μυρίων, χίλια-μύρια είναι τα βάσανα που παραθέτουν οι αγανακτισμένοι, απογοητευμένοι κι απηυδισμένοι παραθεριστές! Τι ωραίο και νοσταλγικό που ακούγεται αυτό το «παραθεριστές»! Μόνο που δεν κατάλαβαν οι αδαείς πως είναι διαφορετική η θέα από το παράθυρο του υπολογιστή τους και διαφορετική από το παράθυρο της πραγματικότητας.
  • Τι δεν καταλάβατε; Τα ειδυλλιακά τοπία καταστρέφει το συμφέρον, η ποιότητα μασιέται στα γρανάζια του ανταγωνισμού των ταξιδιωτικών, ή των τουριστικών  γραφείων. Το τυποποιημένο προϊόν είναι άτοπο, μια στάμπα ρυθμισμένη σε επιλεγμένα κατά συνθήκη, χρώματα. Το άχρωμο φοριέται περισσότερο.  
  • Είναι μωρό να ζεις στο παρόν με μεταφερόμενες ιδέες, και το χειρότερο εικόνες, του παρελθόντος. Να παραβλέπεις την ολοένα χαμηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών,-για να συγκρατηθεί το κόστος-,  το συμπυκνωμένο, αλλά λειψό στην ουσία «πακέτο» των ευκαιριών, να μην καταλαβαίνεις ότι στη ταινία που προβάλουν μπροστά στα μάτια σου, δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις τι βλέπεις.
  • Μπορεί για τους περισσότερους αμετανόητους όλα αυτά να ανήκουν σε μια προσωρινή λανθάνουσα κατάσταση ή να συνέπεσαν σε κάποια στιγμή μιας αναπόδραστης ατυχίας τους. Ας το καλοσκεφτούν. Στο χέρι τους είναι να απλοποιήσουν τα πράγματα, και να μην τσιμπούν σαν χάνοι, σε ότι δόλωμα τους πετάξουν. Γιατί τις διακοπές πρέπει και να τις ζεις και να τις χαίρεσαι!

 
Γιάννης Κωστακόπουλος              

kostakopoulosy@gmail.com.cy
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης