Αυτά είναι τα μέτρα για το ποδόσφαιρο-Επιπτώσεις σε όσους τα παραβιάζουν

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη για το ποδόσφαιρο στο Υπουργείο Υγείας με την ΚΟΠ όπου αποφασίστηκαν μέτρα για την τήρηση των πρωτοκόλλων που φαίνεται να παραβιάζονται με αποτέλεσμα τη διασπορά του κορωνοϊού ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές και αθλητικούς παράγοντες.

Κατά τη σημερινή συνάντηση το Υπουργείο Υγείας κάλεσε την ΚΟΠ να καταθέσει εισηγήσεις και τρόπους ώστε να εφαρμόζονται τα σχετικά πρωτόκολλα και να υπάρχουν άτομα για επιτήρησή τους.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

  1. Διασαφήνιση επιμέρους σημείων του πρωτοκόλλου που αφορούν στη διαχείριση επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 σε ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς και των στενών επαφών του.
  2. Ετοιμασία απλοποιημένης σύνοψης του πρωτοκόλλου για διευκόλυνση της εφαρμογής από τα Σωματεία, το οποίο θα υφίσταται παράλληλα με το αναλυτικό πρωτόκολλο της ΚΟΠ.
  3. Επανάληψη της ενημέρωσης προς όλα τα Σωματεία όλων των Κατηγοριών για τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου.
  4. Ορισμός από όλα τα Σωματεία όλων των Κατηγοριών υπεύθυνου/υπεύθυνων ατόμου/ατόμων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.
  5. Επιμόρφωση του υπεύθυνου για την τήρηση του πρωτοκόλλου. Την εκπαίδευση θα αναλάβουν καταρτισμένα άτομα που θα προσλάβει η ΚΟΠ και θα έχουν την ευθύνη για τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των Σωματείων ως προς τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου.
  6. Κλείσιμο των αποδυτηρίων στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο.
  7. Διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλων των Σωματείων όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ, για έλεγχο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
  8. Έναρξη σήμερα του προγράμματος δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 7,000 ποδοσφαιριστών όλων των διοργανώσεων της ΚΟΠ πλην της Α’ Κατηγορίας.
  9. Διενέργεια δειγματοληπτικών εργαστηριακών ελέγχων σε 100 άτομα 20 Σωματείων (5 άτομα/Σωματείο) όλων των Κατηγοριών σε εβδομαδιαία βάση από την ΚΟΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Μετά τη συνάντηση προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ, Χάρης Λοϊζίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «υπήρξε πάρα πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας. Συνεχίζουμε την πορεία μας. οι αθλητές μας πρέπει να είναι προστατευμένοι. Έχουμε συμφωνήσει επιπρόσθετα μέτρα για τα οποία εκφράστηκε αρκετός κόσμος θετικά. Προχωρούμε με επιπρόσθετα μέτρα. Θα εκδοθεί ανακοινωθέν από την ΚΟΠ και το Υπουργείο Υγείας. Δεν υπάρχει θέμα διακοπής. Δεν είναι μόνο τα σωματεία αλλά είναι και ο κάθε αθλητής ξεχωριστά, όλοι να συνδράμουν στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Ομοσπονδίας. Καλώ τον Κ. Νεοφυτίδη να σταματήσει να εκπέμπει αρνητική ενέργεια. Ακούω τον εκπρόσωπο των παικτών να μιλά για μαύρο και γέριμο πρωτόκολλο τότε πρέπει κάποιος να τον συνεφέρει. Έγιναν κάποια λάθη κάπου, είμαστε στη μέση μιας πανδημίας.

Να συνδράμει μαζί με την Ομοσπονδία για το καλύτερο. Θα εφαρμόσουμε κάποια κριτήρια που είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Θα κλείσουν ορισμένα αποδυτήρια, θα εφαρμόσουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους τους οποίους θα κάνει το Υπουργείο και η ΚΟΠ. Είναι διάφορα μέτρα θα τα δείτε μόλις ανακοινωθούν. Και στις μικρότερες κατηγορίες γίνονται τα τεστ. Εκείνο που έχει σημασία να λειτουργεί ο αθλητισμός, οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες. Θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη φοιτητών ιατρικής οι οποίοι θα βοηθήσουν τα σωματεία. Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τις ομάδες μας. Υπάρχουν επιπτώσεις για όσους παραβιάζουν τα πρωτόκολλα. Η ΚΟΠ παραπέμπει αυτές τις υποθέσεις. Το Υπουργείο μπορεί να επιβάλει τιμωρίες ανάλογα με την περίπτωση».

 
Τι αλλάζει στο πρωτόκολλο της ΚΟΠ
Η ΚΟΠ, τροποποίησε το πρωτόκολλο της, σε ότι αφορά στον χειρισμό από τις ομάδες, θετικού κρούσματος, αλλά και κατά τη διάρκεια της κλινικής παρακολούθησης των επαφών του θετικού κρούσματος. 

Παράλληλα, αυξάνεται ο χρόνος κλινικής παρακολούθησης των ποδοσφαιριστών από επτά στις δέκα ημέρες μετά τον εντοπισμό κρούσματος, ενώ τα τεστ μπορούν να γίνονται με τη μέθοδο pooling.

Αναλυτικά οι οδηγίες που αλλάζουν:

Θετικό κρούσμα
Σε περίπτωση που Ποδοσφαιριστής ή μέλος της προπονητικής ή υποστηρικτικής ομάδας του Σωματείου εντοπιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19), το άτομο αυτό θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση για χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τις «Ενδιάμεσες οδηγίες αποδέσμευσης/άρσης απομόνωσης ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 (κρούσματος) που αντιμετωπίζονται σε χώρους εκτός των νοσηλευτηρίων».

Συγκεκριμένα η αποδέσμευση κρουσμάτων COVID-19 από την καραντίνα μπορεί να γίνει: α) κατόπιν 2 συνεχόμενων αρνητικών δειγμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών που θα πρέπει να διενεργηθούν εφόσον έχουν περάσει 14 μέρες μετά την πρώτη εργαστηριακή τεκμηρίωση της λοίμωξης ή β) στην περίπτωση που τα εργαστηριακά αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι θετικά μετά την παρέλευση τουλάχιστον 14 ημερών από την πρώτη θετική εργαστηριακή εξέταση, τότε το άτομο παραμένει σε απομόνωση για ακόμη 1 εβδομάδα και στην συνέχεια αποδεσμεύεται χωρίς να απαιτείται επιπλέον εργαστηριακός έλεγχος.

Συμπτώματα.
Ποδοσφαιριστής ή/και μέλος της Προπονητικής ομάδας ή/και μέλος της υποστηρικτικής ομάδας που παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, αδυναμία-καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, διαταραχές όσφρησης και γεύσης, δύσπνοια, φαρυγγίτιδα, ρινική συμφόρηση/καταρροή τότε θα πρέπει άμεσα να ενημερώνει τον προσωπικό του ιατρό/ιατρό της ομάδας για εξέταση και οδηγίες και θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε διαγνωστικό τεστ COVID-19. Στην περίπτωση που είναι αρνητικό θα επιστρέφει στις δραστηριότητες της ομάδας. Νοείται ότι όσοι είναι θετικοί στον ιό, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ακολουθούνται τα πιο πάνω.

Επαφές.
Προπονήσεις:
 Όσες Ομάδες έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ποδοσφαιριστή ή/και μέλος της προπονητικής ομάδας ή/και μέλος της υποστηρικτικής ομάδας τους, η προπόνηση τη συγκεκριμένη ημέρα θα αναβάλλεται και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας, Ποδοσφαιριστές και Προσωπικό, θα πρέπει να υποβληθούν εντός 24 ωρών σε διαγνωστικό τεστ. Όσα μέλη της Ομάδας έχουν αρνητικά τεστ θα μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες της ομάδας με καθημερινή κλινική παρακολούθηση για 10 μέρες (Τα μέλη της ομάδας αυτοπεριορίζονται μέχρι να περάσουν οι 10 μέρες με μόνη εξαίρεση τις μετακινήσεις για σκοπούς προπόνησης ή αγώνα. Οι προπονήσεις της ομάδας για την περίοδο των 10 ημερών θα είναι κεκλισμένων των θυρών. Την 7η μέρα, θα πρέπει να διενεργηθεί δεύτερο διαγνωστικό τεστ σε όλη την ομάδα. Νοείται ότι όλοι οι χώροι και μέσα που χρησιμοποιεί η ομάδα θα πρέπει να τύχουν απολύμανσης από εγκεκριμένη εταιρεία. Σε περίπτωση που ομάδα, έχει 4 θετικά κρούσματα και άνω εντός 7 ημερών, θα πρέπει να επαναλαμβάνει τεστ την 3η μέρα και την 5η μέρα από το τελευταίο θετικό κρούσμα.

Αγώνας: Για τις επόμενες 14 μέρες από το τελευταίο θετικό κρούσμα, όλες οι επαφές θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ πριν από κάθε αγώνα. Ποδοσφαιριστές ή/και Προπονητές ή/και μέλη της υποστηρικτικής ομάδας των ομάδων που είχαν θετικό κρούσμα και εμπίπτουν στην πιο πάνω κατηγορία, για να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο φύλλο αγώνος και συμμετοχή στον αγώνα, ο Ιατρός της Ομάδας ή ο Φυσικοθεραπευτής η ο Προπονητής θα πρέπει να παρουσιάσουν στον Διαιτητή για έλεγχο πριν την έναρξη του αγώνα, βεβαίωση με αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ που διενεργήθηκε εντός 24 ωρών πριν την έναρξη του αγώνα καθώς και υπεύθυνη δήλωση του κάθε ατόμου ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19. To test μπορεί να διενεργηθεί με τη μέθοδο του pooling.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: