«Κεραυνοί» Οδυσσέα για το γήπεδο της Λεμεσού!

Οκτώ σελίδες αφιερώνει από τις συνολικά 118 της ετήσιας έκθεσης για τον ΚΟΑ, η Ελεγκτική Υπηρεσία, προβαίνοντας σε μια σειρά από επισημάνσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ανέγερσης του γηπέδου της Λεμεσού, τόσο από τον οργανισμό, όσο και από την κυβέρνηση.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει αναδρομή στους ετήσιους προϋπολογισμούς του ΚΟΑ από το 2016 όπου υπήρχε σχετική σημείωση πως το κόστος ανέγερσης γηπέδου θα ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως το γήπεδο θα ήταν 12 χιλιάδες θέσεων και θα κόστιζε 15 εκ. ευρώ, ενώ στην αίτηση για άδεια οικοδομής αναφέρεται πως το γήπεδο θα είναι χωρητικότητας 13 χιλιάδων θέσεων.
 
Μάλιστα στην έκθεση επισημαίνεται πως τα γήπεδα 12 με 14 χιλιάδων θέσεων επιχορηγούνται με 60% και πως η απόφαση του ΚΟΑ για 100% επιχορήγηση είναι εκτός των κριτηρίων.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε πως δεν υπάρχει ακριβής πρόβλεψη του κόστους του γηπέδου και προχωρά με σύσταση προς τον ΚΟΑ να γίνεται αναφορά για το νέο εκτιμώμενο κόστος του έργου όπως αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται πως αυτό είναι κοντά στις 29 εκ. ευρώ, δύο εκατομμύρια λιγότερα περίπου από το ποσό των δύο προσφορών που κατατέθηκαν.
 
Επίσης εντοπίζει πρόβλημα με το πόσο της επιχορήγησης αφού με δεδομένο πως αυτό θα είναι 100% αντί 60%, προκύπτει θέμα άνισης μεταχείρισης σε σχέση με άλλα σωματεία, αλλά δημιουργείται και προηγούμενο, με ενδεχόμενο  και άλλα σωματεία να ζητήσουν επιχορήγηση με 100% (για ανέγερση εγκαταστάσεων ή για ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις που χορηγήθηκαν με χαμηλότερα ποσοστά) και θα αναμένουν την ίδια μεταχείριση και ως εκ τούτου, οι «κατ’ εξαίρεση» αποφάσεις του ΔΣ θα πρέπει να αποφεύγονται μελλοντικά.
 
Ανεπαρκής ο χρόνος, αδιανόητο να το κτίσει ο ΚΟΑ σε γη που δεν του ανήκει
 
Στην έκθεση σημειώνεται πως στο παρόν στάδιο έχει λήξει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον εν λόγω διαγωνισμό στον οποίο δεν υπήρξε ευρύτητα συμμετοχής, αφού υποβλήθηκαν 2 μόνο προσφορές αξίας €31.490.000 πλέον ΦΠΑ και €31.333.000 πλέον ΦΠΑ αντίστοιχα, οι οποίες υπερβαίνουν κατά 7,4% και 6,9% αντίστοιχα ή κατά €2εκ. περίπου την υπολογιζόμενη τελική εκτίμηση δαπάνης (€29.320.830 πλέον ΦΠΑ), και οι οποίες  βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο αξιολόγησης τους.
 
Προσθέτει πως η σύμβαση για την ανέγερση του έργου δύναται να υπογραφεί μόνο όταν εξασφαλιστεί η έγκριση της ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ.
 
Επίσης, σε περίπτωση που το γήπεδο θα κατασκευαστεί από τον ίδιο τον ΚΟΑ, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί αδιανόητο να προχωρήσει ο Οργανισμός στην κατασκευή του έργου σε γη που δεν του ανήκει κατά κυριότητα ή την οποία δεν κατέχει με μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εκτίμηση δαπάνης, όσο και τα ποσά προσφοράς που έχουν υποβληθεί, ο χρόνος που καθορίστηκε από τον Οργανισμό για την ολοκλήρωση του έργου ήταν ανεπαρκής, και ως αποτέλεσμα δεν υπήρξε ευρύτητα συμμετοχής, και ενδεχομένως δεν λήφθηκαν οι πιο οικονομικές προσφορές» σημειώνει ο Ελεγκτής.