Από το Charlie Hebdo στις Βρυξέλλες

Η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση του Ιράκ και της Συρίας, Ισλαμικό Κράτος, έκανε την εμφάνιση της στις αρχές του 2014, όταν μια ομάδα εξτρεμιστών ισλαμιστών σχετιζόμενων με την Αλ Κάιντα, κατέλαβε την ιρακινή πόλη Φαλούτζα. 
 
Στις 29 Ιουνίου 2014 ανακήρυξε μονομερώς την ίδρυση "χαλιφάτου", σε μια έκταση που περιλαμβάνει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ και έθεσε στους στόχους της την περαιτέρω εξάπλωση του "χαλιφάτου". 
 
Ο πόλεμος εναντίον Ευρώπης και Δύσης ήταν θέμα χρόνου. Οι εκτελέσεις αμάχων και τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τη χρήση εκρηκτικών και καμικάζι αυτοκτονίας διαδέχονται το ένα το άλλο, σκορπώντας τον τρόμο στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ακολούθησαν οι  εναέριες επιθέσεις δυτικής συμμαχίας – Ρωσίας εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ενίσχυσε το μίσος των τζιχαντιστών, οι οποίοι εξαπολύουν τρομοκρατικά χτυπήματα με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Καλούν μάλιστα τους ανά τον κόσμο ομοϊδεάτες τους να σκοτώνουν ευρωπαίους, με κάθε ευκαιρία. Εξ’ ού και κάποιοι έδρασαν μονομερώς. 
 
Ακολουθούν οι μεγαλύτερες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους από το 2014 μέχρι σήμερα.  
 
Η ομηρία στο Σίδνεϊ

Στις 15 Δεκεμβρίου 2014, ένας ένοπλος  μπαίνει σε καφετέρια στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και στο όνομα του ISIS, κρατά 17 ανθρώπους ως ομήρους. Μετά από 16 ώρες διαπραγμάτευσης με την αστυνομία, η ομηρία έληξε με βροχή από σφαίρες. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης. Ο δράστης ήταν ο 49χρονος Ιρανός σουνίτης Μαν Χαρόν Μονίς, ο οποίος αν και χρησιμοποίησε ισλαμική σημαία και τζιχαντιστικές αναφορές, φαίνεται να έδρασε μόνος του, χωρίς να έχει σχέσεις με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.


Η επίθεση στο Charlie Hebdo

 
Στις 7 Ιανουαρίου 2015, οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, Γάλλοι πολίτες ηλικίας 32 και 34 ετών,  εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι και σκοτώνουν 12 ανθρώπους. Μεταξύ των νεκρών ήταν και σκιτσογράφοι του περιοδικού, τα σκίτσα των οποίων για τον Μωάμεθ ήταν προκαλέσει την οργή των τζιχαντιστών. Άλλοι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σουπερμάρκετ κασέρ, όπως και μια αστυνομικός από τα πυρά του Κουλιμπαλί στις 8 Ιανουαρίου στο Μονρούζ, στο νότιο Παρίσι.

Μακελειό σε μουσείο της Τυνησίας

 


Στις 18 Μαρτίου 2015, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκαλούν   μακελειό σε μουσείο στην Τυνησία, σκορπώντας το θάνατο σε  22 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους τουρίστες. Η επίθεση έγινε από  δύο καμικάζι ζωσμένους με εκρηκτικά. Με ανακοίνωσή που εξέδωσε την επόμενη ημέρα, το ISIS χαιρέτισε «την ευλογημένη εισβολή σε ένα από τα άντρα των απίστων και της ανηθικότητας στη μουσουλμανική Τυνησία» και προειδοποίησε  για νέες, ανάλογες επιθέσεις στο μέλλον. 
 

Κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο

Στις 31 Οκτωβρίου 2015, τζιχαντιστές του  Ισλαμικού Κράτους προχωρούν στην κατάρριψη ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο. Όλοι οι επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Το αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σεΐχ, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Στην πτήση 79628 υπήρχαν 217 επιβάτες- κατά κύριο λόγο Ρώσοι τουρίστες, ανάμεσά τους 17 παιδιά- και πλήρωμα 7 ατόμων. "Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους" ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που τόνισε ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε "αντίποινα" για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
 

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυτό
 

 

Στις 12 Νοεμβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος οργάνωσε επίθεση αυτοκτονίας σε εμπορική συνοικία του Λιβάνου. Δύο άνδρες πυροδότησαν διαδοχικά ζώνες με εκρηκτικά στον  πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της συνοικίας Μπουρζ αλ-Μπαραζνέ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 40 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
 

Μακελειό στο Παρίσι

 

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, ολόκληρη η υφήλιος σείεται από το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Παρισιού, με επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.  129 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του ενώ πάνω από 350 τραυματίζονται σοβαρά. Τα περισσότερα θύματα βρίσκονταν στο θέατρο Μπατακλάν όπου διεξαγόταν συναυλία, με τους ενόπλους- τζιχαντιστές να γαζώνουν το πλήθος.

Χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης


Το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης ήταν προδιαγεγραμμένο. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, στους δρόμους των Βρυξελλών είχε κατέβει ο στρατός μετά από πληροφορίες για επίθεση των τζιχαντιστών.  31 νεκροί και 250 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των χτυπημάτων καμικάζι αυτοκτονίας σε αεροδρόμιο και μετρό. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων κατά του Ισλαμικού Κράτους ότι θα έχουν μαύρες μέρες» λέει το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το αιματοκύλισμα. Στην προπαγάνδα τρόμου, απειλές εκτοξεύονται συγκεκριμένα κατά της Γερμανίας μέσω tweet από απενεργοποιημένους πλέον τζιχαντιστικούς λογαριασμούς.

 

 

 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου