Η ακτινογραφία της τιμής της βενζίνης – Πόσους φόρους καλούμαστε να πληρώσουμε

Μπήκε το καλοκαίρι, έφτασαν και οι συνθήκες καύσωνα, ανάβουν τα κλιματιστικά των αυτοκινήτων και δεν προλαβαίνεις να βάζεις βενζίνη στο αυτοκίνητο αφού πέρα από τις πέτρες, «καίνε» και οι τιμές των πετρελαιοειδών.
 
Τί πληρώνουμε όμως; Γιατί οι τιμές τις βενζίνης αυξήθηκαν απότομα και τι πόσο εισπράττει το κράτος από το €1,33 ευρώ που καλούμαστε να πληρώσουμε το λίτρο της αμόλυβδης στα πρατήρια;
 
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας καταναλωτή η από το €1,33 που πληρώσαμε την αμόλυβδη 95 στις 4 Ιουνίου τα 63 σεντ ήταν φόροι, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος πώλησης της αμόλυβδης στις χώρες της Ε.Ε ανέρχεται σε €1,47 με τα €0,59 σεντ να αποτελούν φόρους. Αυτό σημαίνει πως στις χώρες της Ε.Ε τόσο το κόστος προϊόντος, όσο και η προμήθεια εταιρίας και πρατηριούχου είναι αυξημένα σε σχέση με την Κύπρο σε αντίθεση με τη φορολογία.
 
Στην τιμή της βενζίνης επιβάλλονται συνολικά τρεις διαφορετικές φορολογίες. Πρόκειται για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (€0,213/λιτρο), τον φόρο κατανάλωσης (€0,48/λίτρο) τον φόρο του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (€0,01/λιτρο).
Σήμερα η φθηνότερη αμόλυβδη στην Κύπρο πωλείται στο €1,30 και η ακριβότερη στο €1,36. Εδώ μπορείτε να δείτε τις τιμές σε όλα τα πρατήρια της Κύπρου.
 
Τον τελευταίο ένα χρόνο η τιμή της βενζίνης στην Κύπρο καταγράφει μια αύξηση της τάξεως των 13 σεντ ανά λίτρο. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης ήταν €1,20 σεντ , το Σεπτέμβριο έφτασε στο €1,18 ενώ τον Δεκέμβριο ανήλθε σε €1,21. Τον Μάρτιο του 2018 η τιμή της αμόλυβδης έφθασε στο €1,22.
 
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή
 
Επισημαίνεται ότι οι τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο, από το Μάιο του 2004, είναι ελεύθερες και δεν καθορίζονται από το Κράτος. Η απελευθέρωση της  αγοράς των πετρελαιοειδών έλαβε χώρα με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ως εκ τούτου οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων , τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ καθώς και τους φόρους που επιβάλλονται από το κράτος.
 
Από τις φθηνές στην Ευρώπη
 
Μια ματιά στον χάρτη που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα η Κομισιόν θα σας πείσει πως η Κύπρος ανήκει σε εκείνο το γκρουπ των χωρών με χαμηλή τιμής βενζίνης εντός της ΕΕ.
Την υψηλότερη τιμή στην ΈΕ έχει η Ολλανδία με 1,68 σεντ/λίτρο, ακολουθεί η Δανία με 1,66/λίτρο ενώ την τριάδα κλείνει η Πορτογαλία με την τιμή να ανέρχεται σε 1,60/λίτρο.
 
Στον αντίποδα τις χαμηλότερες τιμές έχουν Βουλγαρία (€1,12/λίτρο), Πολωνία (€1,20/λίτρο) και Ρουμανία και Σερβία (€1,25/λίτρο).
 

Δειτε Επισης

Με πράσινα οικολογικά περίπτερα γεμίζει η Κύπρος-Θα δέχονται πλαστικό, χαρτί, γυαλί και μέταλλο
Κατάργηση των τελών για καινοτόμες start-ups εξετάζει η Επιτροπή Εμπορίου
Επίσημα στην κούρσα για τη Δημαρχία Λευκωσίας ο «Ζανέττος»
Ισόβια κάθειρξη σε 32χρονη-Εγκατέλειψε το μωρό της για να πάει διακοπές και πέθανε από αφυδάτωση
Τζ. Χριστοδούλου σε σύνοδο ΗΕ: Πλήρως δεσμευμένη η ΚΔ στην ισότητα φύλων
Αυξήθηκαν οι αφίξεις των τουριστών στην Κύπρο αλλά και τα ταξίδια των Κυπρίων
Εντός των επόμενων ημερών αναχωρεί το δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια
Μεταβαίνει στο Βέλγιο ο Πρόεδρος-Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατ' ιδίαν συνάντηση με Γκουτέρες
Πληροφορίες για συζητήσεις Πελεκάνου με ΕΛΑΜ για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών
Εγκέφαλος του κυκλώματος που εξωθούσε στην πορνεία ανήλικες μια 25χρονη-Ο ρόλος της και οι πληρωμές με κοκαΐνη