Γράφημα: Ο μεταγραφικός χάρτης του Ιανουαρίου

Στις 47 έφτασαν οι μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι κυπριακές ομάδες στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Παίκτες από 23 διαφορετικές εθνικότητες ήρθαν στο κυπριακό πρωτάθλημα ή μετακινήθηκαν σε άλλη κυπριακή ομάδα. Όπως και σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που ένταξαν στα ρόστερ τους οι κυπριακές ομάδες προέρχονται από την Πορτογαλία, ενώ ενισχύθηκε η παροικία των Κροατών. Η βραζιλιάνικη αγορά τιμήθηκε και αυτή τη φορά με τέσσερα νέα αποκτήματα. Τρεις νέες εισαγωγές είχαμε από τη Ρουμανία και άλλες τόσες από την Ελλάδα. Καταγράψαμε τις χειμερινές μεταγραφές των κυπριακών ομάδων και καταγράφουμε τις χώρες προέλευσης των νέων αποκτημάτων (γνωστών και μη).

Μεγάλωσε η πορτογαλική παροικία
Από το 2005 ξεκίνησε η μαζική κάθοδος των Πορτογάλων στα κυπριακά γήπεδα. Οι περισσότεροι πέτυχαν κατά την παραμονή τους στο νησί και συνεπώς η «αγορά» συνεχίζει να είναι προσιτή για τους υπεύθυνους προγραμματισμού των ομάδων. Από τους έξι Πορτογάλους της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, οι Καρλίτος (Ομόνοια), Αμπέλ Περέιρα (Δόξα), Τιάγκο Γκόμες (Νέα Σαλαμίνα) έχουν προϋπηρεσία στο κυπριακό πρωτάθλημα, ενώ θα μάθουμε για πρώτη φορά το ποιόν δύο παικτών Ντιόγκο Ροσάδο (Ερμής), Πέδρο Μοντέιρο (Απόλλων). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, Καρλίτος ως γνωστό έχει συμμετοχές με την Εθνική του Πράσινου Ακρωτηρίου, όμως η γενέτειρά του είναι στην Πορτογαλία. Η λίστα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν η συμφωνία του Άρη με τον Ζοάο Βιλέλα δεν χαλούσε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόκτησής του. Την παρέα των παικτών από την Ιβηρική χερσόνησο συμπληρώνουν οι Ισπανοί, γνωστοί στο κυπριακό κοινό, Ντιέγκο Λεόν και Ζόρντι Κοδίνα οι οποίοι συνεχίζουν σε Δόξα και Πάφο, αντίστοιχα.

Συμπατριώτες στην ίδια ομάδα
Από τις 48 μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν μόνο σε δύο ομάδες είχαμε το φαινόμενο της ενίσχυσης με ποδοσφαιριστές από την ίδια χώρα. Η ΑΕΚ πήρε δύο Σκοπιανούς, τον Ιβάν Τρισκόφκσι και τον Ντάνιελ Μοΐσοφ – ο συμπατριώτης τους Οστόγια Στεπάνοβιτς αποκτήθηκε από την ΑΕΛ - ενώ ο Εθνικός πρόσθεσε στο ρόστερ του δύο Γεωργιανούς (Ελγκούγια Γκριγκαλασβίλι, Ρέβαζ Μπαραμπάτζε).
 

Loading infographic
WINTER MAP
Create your own infographics


Διατηρήθηκε η παράδοση
Η εμπιστοσύνη προς τους παίκτες από Βραζιλία και Ρουμανία επαληθεύτηκε και σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Τέσσερις εκπρόσωποι από κάθε χώρα ήρθαν ή μετακινήθηκαν από άλλη ομάδα. Εκ Βραζιλίας ορμώμενοι είναι Φάρλεϊ Ρόσα (ΑΕΚ), Ντε Πάουλα (Εθνικός), Λίλιου (Νέα Σαλαμίνα) και Ντε Μέλο (Πάφος), ενώ από τη Ρουμανία προέρχονται οι Μιχαΐ Ντίνα (ΑΕΛ), Κορνέλ Πρεντέσκου (Άρης), Κριστιάν Σάργκι (Ερμής) και Γκεόργκιε Φλορέσκου (Ομόνοια). Ακριβός ίδιος αριθμός παικτών κατάγονται από την Κροατία: Άνταν Αγκάνοβιτς (ΑΕΛ), Άντον Μαγκλίτσα (Απόλλων), Κρσέβαν Σαντίν (Ένωση), Μαρίν Όρσουλιτς (Ομόνοια) και την Κύπρο: Ανδρέας Κίττος (Ανόρθωση), Γιώργος Μερκής (ΑΠΟΕΛ), Κωνσταντίνος Μακρίδης (Απόλλων), Κρίστης Ανδρέου (Αγία Νάπα). Όπως αναμενόταν, ψώνια έγιναν και από την Ελλάδα με τους Γιάννη Γιαννιώτα, Αντώνη Ράνο και Δημήτρη Μυρθιανό να εντάσσονται σε ΑΠΟΕΛ, Άρη και Δόξα αντίστοιχα, ενώ από τις πιο ελκυστικές αγορές αποτελεί η Αργεντινή με τον Εμιλιάνο Φούσκο να μετακινείται από την Αγία Νάπα στη Νέα Σαλαμίνα και τον Μικέλ Άλμπα να έρχεται για πρώτη φορά στο νησί για να αγωνιστεί στην Πάφο.

Οι Αφρικανοί
Παίκτες από το Μάλι και τη Γουινέα-Μπισάου είναι δύσκολο να πάρουν το αεροπλάνο για τα μέρη μας. Η μεταγραφή του Σαντίο Τουνκαρά στην Ένωση σήμανε τον ερχομό του πέμπτου ποδοσφαιριστή από το «Γαλλικό Σουδάν» (έτσι αποκαλείτο το Μάλι επί αποικιοκρατίας). Ο Ίσμαελ Γκονσάλβες (Ανόρθωση) είναι ο έβδομος ποδοσφαιριστής που ήρθε στην Κύπρο έχοντας γενέτειρα τη Γουινέα-Μπισουά. Από την Ανγκόλα «ψώνισε» για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ (μετά τον Φρανσίσκο Ζουέλα το 2012), καθώς απόκτησε τον Εστρέλα, ο οποίος έχει πορτογαλικό διαβατήριο και είναι διεθνής με τη U21. Από τη χώρα της νοτιοκεντρικής Αφρικής προέρχεται και ο Αγκινάλντο Βέιγκα, ο οποίος θα θητεύσει για δεύτερη φορά στην Κύπρο, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Δόξας. Το γκρουπ των Αφρικανών συμπληρώνει ο νεοαποκτηθείς παίκτης της Πάφου, Ερίκ Ματούκου, ο οποίος είναι ο 15ος ποδοσφαιριστής που θα θητεύσει στο κυπριακό ποδόσφαιρο με καταγωγή από το Καμερούν.

Ξανά από την Αλβανία
Πέραν από τους τερματοφύλακες Άλντο Τέκια και Ίσλι Χίντι, που τα τελευταία χρόνια είναι στους πάγκους της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα αντίστοιχα, από το 2010 δεν υπήρξε άλλος Αλβανός στο νησί. Τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου η Ένωση ανακοίνωσε τον Αλβανό Γκεζίμ Σαλάι.

Μία εκπροσώπηση
Δεύτερο Γάλλο στο ρόστερ της πρόσθεσε τον Ιανουάριο η Ανόρθωση, έτσι ο Ζερεμί Μανζόρο θα συναντήσει τον συμπατριώτη του Λίο Σβεχλέν, ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η ΑΕΛ εμπιστεύεται ξανά Πολωνό επιθετικό (Αρκάντιουζ Πίεχ), ενώ ο μοναδικός Σέρβος του Ιανουαρίου είναι ο Στεφάν Μπούκορατς (Ένωση). Ο ΑΠΟΕΛ, μετά από 13 χρόνια και τον Ζαχάρι Σιράκοφ (2002-03), ενισχύθηκε εκ νέου με Βούλγαρο ποδοσφαιριστή (Ζίφκο Μιλάνοφ). Εκ Σλοβενίας είναι ο Ίβιτσα Κούπερατς του Άρη, με την Ομόνοια να εμπιστεύεται για άλλη μία φορά παίκτη από το Βέλγιο (Φαϊσέλ Κασμί). Ενίσχυση για την, ήδη καταδικασμένη Αγία Νάπα, με τον Ρώσο Έλβις Κριούκοφ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς. Γεννημένος στην Αγγλία είναι ο Κρις Ντίξον (υπήρξε διεθνής με την Γκάνα), που μετακόμισε από την Ένωση στον Ερμή.
 
* Επιμέλεια γραφήματος: Γιώργος Γιαμιαδάκης