Αυτά είναι τα δέκα χωριά με τους λιγότερους κατοίκους στην Κύπρο

Μακριά από τις πολυπληθείς πόλεις, κρυμμένα κάπου στην ορεινή Κύπρο, ξεχασμένα από τους περισσότερους, ερημωμένα, όμως πάντα γραφικά και όμορφα. Το Reporter.com.cy παρουσιάζει τα 10 χωριά με τους λιγότερους κατοίκους στην Κύπρο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 10, ενώ συγκεκριμένες κοινότητες είναι πλήρως εγκαταλελειμμένες, χωρίς κανένα απολύτως κάτοικο.
 
Αληθινού
 

Η κοινότητα Αληθινού, της επαρχίας Λευκωσίας έχει μόλις εννέα κατοίκους, με βάση τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011. Ανήκε στη γεωγραφική περιφέρεια Πιτσιλιάς και βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 
 
Λειβάδια Πιτσιλιάς
 

Δίπλα στην Αληθινού, κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται το χωριό Λειβάδια Πιτσιλιάς. Το χωριουδάκι με τους 18 κατοίκους είναι κτισμένο κάτω από τη βουνοκορφή της Μαδαρής, που είναι η δεύτερη σε ύψος βουνοκορφή της Κύπρου μετά τον Όλυμπο.
 
Κάτω Κουτραφάς 
 

Το χωριό Κάτω Κουτραφάς, της επαρχίας Λευκωσίας, συναντά κανείς μερικά χιλιόμετρα μετά τον Αστρομερίτη, παίρνοντας το δρόμο για το Τρόοδος.  Πρόκειται για μια εγκαταλελειμμένη κοινότητα, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και κτηνοτροφία. Η κοινότητα είχε τους περισσότερους κατοίκους της, 76 στον αριθμό, το 1963. Έκτοτε οι κάτοικοι άρχισαν να λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξεπερνούν τους 17. 
 
Μηλικούρι 
 

17 μόλις κατοίκους διαθέτει το χωριό Μηλικούρι, το ποίο είναι κτισμένο στην ορεινή περιοχή του Τροόδους, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων. Είναι η πιο κοντινή κοινότητα στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου. Ανήκει διοικητικά στην επαρχία Λευκωσίας και γεωγραφικά στο διαμέρισμα της Μαραθάσας. 
 
Φικάρδου 
 

13 κατοίκους απαριθμεί το γνωστό χωριό Φικάρδου, που βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, γραφικό χωριουδάκι, τυπικό δείγμα της ορεινής Κυπριακής αρχιτεκτονικής, κτισμένο με ακατέργαστες πέτρες της περιοχής και πληθάρια. Το 1978, το Τμήμα Αρχαιοτήτων κήρυξε ολόκληρο το χωριό σε «Αρχαίο Μνημείο» και «Ελεγχόμενη Περιοχή»  και αποκατάστησε/συντήρησε πολλά από τα υπό κατάρρευση σπίτια της κοινότητας. Το Φικάρδου επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες επισκεπτών, Κυπρίων και ξένων για περιήγηση.
 
Βίκλα
 

Η Βίκλα είναι ένα εγκατατελειμένο χωριό της επαρχίας Λεμεσού.  Το 1946 αριθμούσε 43 κατοίκους, το 1960 είκοσι δύο, το 1982 έξι ενώ από την απογραφή του 1992 μέχρι και σήμερα καταγράφεται χωρίς μόνιμους κατοίκους. 
 
Κισσούσα
 

Οκτώ σπίτια, μια εκκλησιά κι ένα μικρό πάρκο είναι όλη κι όλη η Κισσούσα. Το χωριό της επαρχίας Λεμεσού απαριθμεί μόλις έξι κατοίκους, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού το 2011. Το 1946 είχε 45 κατοίκους, το 1960 είχε 43, το 1982 είχε 10, ενώ 1992 και το 2001 είχε μόλις 4.
 
Κλωνάρι 
 

18 άνθρωποι κατοικούν σήμερα στο Κλωνάρι, ένα μικρό  χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Η κοινότητα απέχει από την πόλη της Λεμεσού περίπου 27 χιλιόμετρα. 
 
Αναδιού 
 

Ένα μικρό χωριουδάκι, κρυμμένο μέσα στο πράσινο και τα πεύκα είναι η Αναδιού, της επαρχίας Πάφου, που απαριθμεί 17 κατοίκους. 
 
Φιλούσα Κελοκεδάρων
 

Όλους κι όλους 17 κατοίκους έχει η Φιλούσα Κελοκεδάρων, μια μικρή κοινότητα , η οποία απέχει  40 χλμ από την Πάφο.  Το χωριουδάκι αυτό γειτονεύει με τα χωριά Πραιτώρι, Κέδαρες και Άγιος Νικόλαος.
 
 maria.stylianou@imhbusiness.com