Από το κολοκάσι …στη ζιβανία και το παλουζέ

   
Μικρά και μεγάλα φεστιβάλ στην ορεινή κυρίως Κύπρο. Άλλα διασημότερα και άλλα λιγότερο γνωστά. Όπως και να’ χει, η διοργάνωση τους μας φέρνει πιο κοντά στην κυπριακή παράδοση και τη φύση.
 
Το reporter.com.cy έψαξε και σας παρουσιάζει επτά (συν μια) από τις  σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κυρίως στην ορεινή Κύπρο. Και όπως θα δείτε, επικεντρώνονται σε μια ευρεία γκάμα τοπικών προϊόντων και όχι μόνο..  Από τον παλουζέ και τον σουτζιούκο, στα θεραπευτικά βότανα, τη κτηνοτροφία και το κολοκάσι. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
 

Φεστιβάλ Ρόδου στο Αγρό 

 Το φεστιβάλ που έχει καταστεί θεσμός, πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο χωριό Αγρός. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επισκέπτης  έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τις τοπικές βιοτεχνίες και να γνωρίσει τα μυστικά της απόσταξης του τριανταφύλλου, την έκθεση των ρόδων, τα διάφορα περίπτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα. Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
 

 
Φεστιβάλ Βοτάνων στις Πλάτρες
 
Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού Πλάτρες φεστιβάλ με θέμα τα αρωματικά και Θεραπευτικά Βότανα της Κύπρου.  Σκοπός των διοργανωτών, είναι η ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των κυπριακών βοτάνων, τα οποία αφθονούν  στην περιοχή του Τροόδους. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζονται 674 διαφορετικά είδη βοτάνων, ενώ περιλαμβάνονται δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη γευσιγνωσία και καλλιέργεια βοτάνων.  Πραγματοποιούνται επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια, οργανωμένοι περίπατοι στη φύση και επισκέψεις σε βοτανικούς κήπους.
 

 
Γιορτή σταφυλιού και παλουζέ στα Κρασοχώρια
 
Τα Κρασοχώρια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα θεσμοθετημένα ετήσια φεστιβάλ. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στα χωριά Βάσα, Λόφου, Άρσος και Κοιλάνι. Ο επισκέπτης, αφού απολαύσει άφθονο τοπικό κρασί,  θα παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής παλουζέ, σουτζιούκου και άλλων προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι, τα οποία θα μπορέσει να δοκιμάσει. Πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, διάφοροι διαγωνισμοί, ψυχαγωγικές παραστάσεις στο πλαίσιο των οποίων ακούγεται παραδοσιακή λαϊκή μουσική, θεατρικές παραστάσεις  και αναβίωση παλιών παραδοσιακών εθίμων. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα παραδοσιακά σπίτια των χωριών, τα τοπικά μουσεία, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα αξιοθέατα.
 

 
Φεστιβάλ μήλου στην Κυπερούντα
 
Στην πλατεία της Κυπερούντας πραγματοποιείται κάθε χρόνο το διήμερο φεστιβάλ μήλου. Ο επισκέπτης θα δοκιμάσει διάφορα τοπικά εδέσματα, όπως μηλόπιτες, μηλόκρεμες, παλουζέ μήλου, τηγανιτά μήλα, λικέρ με αχλαδόμηλα κ.α. Θα δει, παράλληλα τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας από μήλο, ενώ οι γνώστες μπορούν διαγωνιστούν για την παρασκευή της καλύτερης μηλόπιτας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, υπάρχει μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις και διαλέξεις με θέμα το μήλο κ.α.
 

 
Φεστιβάλ Ζιβανίας σε Άλωνα και Πελένδρι
 
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χωριά Άλωνα και Πελένδρι. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας, να γευτεί ζεστό παλουζέ, να ακούσει παραδοσιακή κυπριακή μουσική και να χορέψει μαζί με παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα. Τα αξιοθέατα της περιοχής κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον το φεστιβάλ.
 

 
Γιορτή του Βοσκού  στην  Πάχνα
 
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο στην Πάχνα. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2014. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επιτόπια παρασκευή και πώληση παραδοσιακών
γαλακτοκομικών προϊόντων, 
παρουσίαση παραδοσιακών ποιμενικών επαγγελμάτων, επίδειξη κουρέματος και αρμέγματος αιγοπροβάτων, έκθεση με παραδοσιακές φυλές ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ο επισκέπτης θα επισκεφθεί την έκθεση  αντικειμένων και εργαλείων σχετικών με την κτηνοτροφία και θα απολαύσει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
 
 
Φεστιβάλ αθλητισμού Τροόδους 
 
Αθλητική πανδαισία με επίκεντρο το Τρόοδος. Το Troodos Sports & Fun Festival πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και περιλαμβάνει διάφορους αγώνες ποδηλασίας και τρεξίματος, εργαστήρια, παιχνίδια κ.α. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους, αθλητές, ερασιτέχνες αλλά και παιδιά που ασχολούνται με το ποδήλατο ή το τρέξιμο, ενώ έμφαση δίδεται και στην οικογενειακή διασκέδαση.
 

 
Bonus
 
Το Φεστιβάλ Κολοκασιού στη Σωτήρα
 
Μετά την επίσημη κατοχύρωση από την ΕΕ του κολοκασιού ως
Προϊόν με Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης, ακόμα πιο σημαντική καθίσταται η διοργάνωση κάθε Σεπτέμβριο του ομόνυμου φεστιβάλ στη Σωτήρα. Το εν λόγω φεστιβάλ πρωτοδιοργάνωσε ο Ονήσιλος Σωτήρας το 1973. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το τοπικό έδεσμα και να δοκιμάσει εναλλακτικές συνταγές από κολοκάσι.  
 

 
 * Για τον καταρτισμό του καταλόγου αυτού, πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, η οποία υπάγεται στον ΚΟΤ
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία