Ντροπιαστικές συμπεριφορές σε ιατροσυμβούλια-«Δεν είναι σωστό να τον λες κουτσό»

Μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, με εμφανή μάλιστα προβλήματα, ταλαιπωρείτο κάθε χρόνο, ώστε να εξασφαλίσει το κρατικό επίδομα, ενώ την ίδια ώρα ερχόταν αντιμέτωπη με απρεπείς και ρατσιστικές συμπεριφορές, που δεν τιμούν κανένα εν έτη 2022. 

Δίνοντας τέλος στη διαδικασία που προσέβαλλε δεκάδες άτομα ΑμεΑ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα την τροποποίηση του νόμου περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των ατόμων με μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία, με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου να εκφράζει την ικανοποίηση της, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως τα άτομα αυτά βίωναν ανάρμοστες και επιθετικές συμπεριφορές από μέλη που απαρτίζουν ιατροσυμβούλια. 

Εν έτη 2022 και ενώ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας ταλαιπωρείται για χρόνια, κάποιοι τους έκαναν να νιώθουν μειονεκτικά για το πρόβλημα πάθησης που αντιμετωπίζουν, με τον Δημήτρη Λαμπριανίδη να αποστέλλει τις προηγούμενες μέρες επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγγέλλοντας τις απαξιωτικές συμπεριφορές σε βάρος ΑμεΑ. 

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών, «η ευγένεια και η αξιοπρεπής μεταχείριση των αξιολογούμενων πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όσοι επιθυμούν να απαρτίζουν ιατροσυμβούλια να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ίσως ο αξιολογούμενος παραφερθεί, δεν δικαιολογείται κακή συμπεριφορά από τα μέλη του ιατροσυμβουλίου. Άλλωστε, εκπροσωπούν το κράτος και οφείλουν να διατηρούν κατάλληλο επίπεδο συμπεριφοράς».

Μπορεί να χύθηκαν τόνοι από μελάνι για ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, εντούτοις τα προβλήματα και οι ρατσιστικές συμπεριφορές φαίνεται να μην έχουν εκλείψει ακόμη. Κάτι που προκαλεί έντονο πονοκέφαλο, με τον ο κ. Λαμπριανίδης να εισηγείται τον σχεδιασμό ενός εγχειριδίου από το Υπουργείο Εργασίας και Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αφορά τη συμπεριφορά προς τους πολίτες που αξιολογούνται.

Όπως αναφέρει στον REPORTER, «λεπτομέρειες ακόμα και στις λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι σημαντικές για να μην ενοχλήσουν ή προσβάλουν τον πολίτη. Π.χ. κάποιος που περπατά με δυσκολία δεν είναι σωστό να χαρακτηριστεί ‘κουτσός’ αλλά άτομο που αντιμετωπίζει δυσκολία στη βάδιση κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Παρόμοια παραδείγματα μπορούμε να δώσουμε πολλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρένο στην επαναξιολόγηση για άτομα με μόνιμη αναπηρία-Ψηφίστηκε σε νόμο από τη Βουλή

Με περισσή ανησυχία, o κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι «εκείνοι που συμμετέχουν στην ιατροσυμβούλια, πρέπει να αντιληφθούν πρώτα ότι έχουν υποχρέωση να προφυλάξουν και να σεβαστούν την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου που πάει εκεί για να αξιολογηθεί λόγω της αναπηρίας του, οποιασδήποτε μορφής και να είναι αυτή. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι που επιλέγουν να συμπεριφέρονται άσχημα σε διάφορους που πάνε να αξιολογηθούν, χωρίς να εκμηδενίζουμε εννοείται τη δουλειά που γίνεται εκ μέρους των υπολοίπων που αξιολογούν καθημερινώς».  

Στο μεταξύ, η τροποποίηση της νομοθεσίας από τη Βουλή, έφερε ικανοποίηση στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, αφού πλέον θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ατόμων με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία, που καλούνταν για επαναξιολόγηση της αναπηρίας για σκοπούς επιδομάτων, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα και μείζον ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαμπριανίδης, «η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, στηρίζει οποιεσδήποτε δράσεις γίνονται οι οποίες δεν θα ταλαιπωρούν τα άτομα με αναπηρίες, αχρείαστα. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτό που έχει ψηφιστεί αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και χρειάζεται να δούμε στο κοντινό μέλλον και τα θέματα που αφορούν τις αξιολογήσεις για τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων. Δηλαδή, τα άτομα που αξιολογούνται και επαναξιολογούνται για τις συντάξεις ανικανότητας, που ρυθμίζονται μέσα από τον νόμο των κοινωνικών ασφαλίσεων. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, για να τερματιστεί η αχρείαστη ταλαιπωρία».

Ξεκάθαρη θέση της Οργάνωσης Παραπληγικών, είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται αχρείαστα ιατροσυμβούλια και να ταλαιπωρείται άδικα κόσμος και γι’ αυτό τον λόγο πέραν από το Ε.Ε.Ε., χρειάζεται να διαφοροποιηθεί και ο τρόπος των αξιολογήσεων για τις συντάξεις ανικανότητας. «Έχουμε κάνει επαφές και διαβήματα στο παρελθόν για αυτά τα θέματα και περιμένουμε να γίνουν αλλαγές στον Νόμο των κοινωνικών ασφαλίσεων. Επίσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι εκεί που η αναπηρία δεν έχει αλλάξει και δεν επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου για εργασία, δεν πρέπει να το καλούν σε αχρείαστα ιατροσυμβούλια. Όμως την ίδια στιγμή, αναμένουμε ότι το κράτος θα εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα, που θα επιτρέψουν ξανά σε άτομα με αναπηρίες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αν μπορούν και το επιθυμούν. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να εργαστείς και να δημιουργείς ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, διότι εάν δεν το πράξεις θα βγεις με σύνταξη με ένα χαμηλό επίδομα, ως σύνταξη ανικανότητας».

Αποκόπτουν επιδόματα παιδιών για... ήπια ή μέτρια αναπηρία

Ιδιαίτερα έντονη ήταν επίσης και από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρίες, Γιούλα Πιτσιάλη, η οποία καλωσόρισε τη νέα τροποποίηση της νομοθεσίας, εντούτοις την ίδια ώρα, παραμένουν κάποια σοβαρά ζητήματα άλυτα, με αποτέλεσμα οικογένειες και άτομα με αναπηρία να μην λαμβάνουν κανένα επίδομα, καθώς παιδιά κρίνονται με ήπια ή μέτρια αναπηρία. 

«Σίγουρα μας ικανοποιεί η τροποποίηση της Νομοθεσίας, γιατί γλυτώνει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ο οποίος δεν υπήρχε λόγος να επαναξιολογείται. Τώρα, όσο αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης για το Ε.Ε.Ε. και των αναπηρικών επιδομάτων, κάποιοι αποκλείονται από οποιοδήποτε βοήθημα από το κράτος, γιατί κρίνονται ως με ήπια ή μέτρια αναπηρία, κάτι το οποίο είναι διάκριση, βάσει και των εκθέσεων των Επιτρόπων. Άρα αναμένουμε και μια διόρθωση εδώ και το κράτος να βοηθά είτε τις οικογένειες, είτε τα άτομα που έχουν μιας μορφής αναπηρία, ανεξαρτήτως εάν η αναπηρία θεωρείται σοβαρή ή όχι, γιατί και η μέτρια αναπηρία επιφέρει κόστος στο άτομο.  Έτσι περιμένουμε και αυτό το σημείο να διορθωθεί μέσα στα σχέδια που έχουμε για τις αναπηρίες για να πούμε ότι ήμαστε πλήρως ικανοποιημένοι».

Μάλιστα, με την τροποποίηση της πρόσφατης Νομοθεσίας στη Βουλή, αρκετοί γονείς αποτάθηκαν στην κ. Πιτσιάλη, εάν με αυτή την απόφαση αλλάζει το γεγονός ότι τους απέκοψαν το επίδομα για το παιδί τους. «Δυστυχώς όμως, δεν αλλάζει κάτι αυτή η απόφαση και παραμένουν παιδιά που κρίθηκαν με ήπια ή μέτρια αναπηρία, χωρίς επίδομα. Οι περισσότερες οικογένειες περιμένουν μια τέτοια απόφαση του κράτους, δηλαδή να αναγνωρίσει ότι ένα παιδί για παράδειγμα που έχει εγκεφαλική παράλυση αλλά δεν είναι σε τροχοκάθισμα και μπορεί να περπατήσει με ένα βοήθημα, να τυγχάνει κάποιας βοήθειας από το κράτος. Υπάρχουν αυξημένα κόστη και στον τρόπο διακίνησης και στον τρόπο ζωής αυτών των ατόμων και το κράτος οφείλει να καλύψει αυτά τα έξοδα και να τα βοηθήσουν».

Όπως ανέφερε εμφανώς προβληματισμένη η κ. Πιτσιάλη, «κάναμε και κινητοποιήσεις και διαμαρτυρία, έχει τέσσερα χρόνια που τα λέμε, αλλά δυστυχώς, δεν έγινε κάτι και δεν εισακούονται οι εισηγήσεις μας. Δεν μας εξήγησαν ποτέ τι σημαίνει ήπια ή μέτρια αναπηρία, υπάρχει λίγο έγκυος δηλαδή; Όταν ένα άτομο έχει αναπηρία, πρέπει το κράτος να δει τις ανάγκες που προκύπτουν ένεκα της αναπηρίας του και να βοηθήσει τα άτομα που πρέπει να βοηθήσει».

Δειτε Επισης

Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ