Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Προδρόμου

Τα θέματα της ψηφιακής εκπαίδευσης, της ανάγκης για δημιουργία χώρων κοινωνικοποίησης και εμπλοκής των νέων στην κοινωνία των πολιτών, την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, καθώς και θέματα αθλητισμού συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Όσον αφορά τα θέματα παιδείας, οι Υπουργοί υιοθέτησαν κατά την πρωινή σύνοδο της Δευτέρας σύσταση του συμβουλίου αναφορικά με τη μικτή μάθηση (που συνδυάζει την ψηφιακή εκπαίδευση με τις παραδοσιακές τάξεις). Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου μετά τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας η φοίτηση από το σχολείο και η εξ αποστάσεων μάθηση έχουν γίνει η νέα πραγματικότητα για πολλούς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Αν και η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προσαρμοστεί, έχουν εντοπιστεί μια σειρά προκλήσεων όπως η έλλειψη διασυνδεσιμότητας και ψηφιακών υποδομών. Η σύσταση καταγράφει μια σειρά από εισηγήσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα στο πλαίσιο της κρίσης καθώς και μακροπρόθεσμες δράσεις για προώθηση της μικτής εκπαίδευσης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τους ομολόγους του για την ένταξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και την προσπάθειά για ενίσχυση της εκπαίδευσης STEM σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε επτά δημοτικά σχολεία και σε ένα ολοήμερο γυμνάσιο.

Στο γεύμα εργασίας οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις επενδύσεις στην εκπαίδευση υπό το φως των προκλήσεων της πανδημίας. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα έργα ύψους 96,9 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και

Επίσης η Κύπρος, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη, συνυπέγραψε κοινή δήλωση υπέρ του δικαιώματος εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μια πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση για τη νεολαία επικεντρώθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης και δημιουργίας «χώρων κοινωνίας των πολιτών» για τους νέους, χώρους δηλαδή όπου οι νέοι μπορούν να έχουν ουσιαστική ανάμιξη στην κοινωνική ζωή, και στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα εν μέρει λόγω της πανδημίας. Οι υπουργοί συζήτησαν μέτρα για την διατήρηση και στήριξη τέτοιων χώρων, και εξέφρασαν ανησυχίες για το ότι τα ψηφιακά εργαλεία παρέχουν από τη μια εργαλεία κινητοποίησης, ευαισθητοποίησης και διάχυσης της πληροφορίες, αλλά φέρουν επίσης και τα ρίσκα του εκφοβισμού, της λογοκρισίας και της ψηφιακής παρακολούθησης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κύπρο οι οποίες, μεταξύ άλλων, πηγάζουν μέσα από την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, τη λειτουργία του θεσμού της «Βουλής των Νέων», αλλά και την ενίσχυση των χώρων έκφρασης και δράσης των νέων μέσα από το Πρόγραμμα «Πρωτοβουλίες Νέων». Επεσήμανε επιπρόσθετα την ανάγκη για ψηφιακό γραμματισμό, ώστε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες επικοινωνίας των νέων μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και να μπορεί να αποφεύγονται οι κίνδυνοι που αυτά κάποτε περικλείουν.

Κατά την πρωινή συνάντηση της Τρίτης, οι Υπουργοί συζήτησαν θέματα πολιτισμού. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα κατάσταση πραγμάτων που θα ισχύσει στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού και την ενιαία διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης με συζήτηση για τα θέματα αθλητισμού και συζήτηση για τις εξελίξεις σε κάθε χώρα σχετικά με τη διπλή σταδιοδρομία αθλητών. Ο κ. Προδρόμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επρόκειτο να ενημερώσει  για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Κύπρο, όπου επιδιώκεται η στήριξη των αθλητικών ταλέντων.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι με τον οποίο συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης και αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας στον τομέα της παιδείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας