Με τον Πρύτανη της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας του Ile de France συναντήθηκε ο ΥΠΠΑΝ

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του στο Παρίσι είχε συνάντηση με τον Πρύτανη της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας του Île de France, Πρύτανη της Ακαδημίας Παρισιού και Καγκελάριο των Πανεπιστημίων, Christophe Kerrero. 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η συνάντηση έγινε στο ιστορικό κτήριο της Σορβόννης, στο Καρτιέ Λατάν, όπου ήταν η πρώτη έδρα του Κολλεγίου που ιδρύθηκε από τον Robert de Sorbon το 1253, ενώ σήμερα αποτελεί την έδρα του Πρύτανη της Ακαδημίας Παρισιού και Καγκελάριου των Πανεπιστημίων Παρισιού και σημείο αναφοράς της ομάδας των τεσσάρων αυτόνομων πανεπιστημίων από το σύνολο των 15 πανεπιστημίων του Παρισιού, που σχηματίζουν σήμερα τη Σορβόννη.

Η ομάδα πανεπιστημίων της Σορβόννης έχει συνολικά περίπου 55 χιλιάδες φοιτητές και 6.400 εκπαιδευτικούς και ερευνητές, σε 35 διαφορετικά πανεπιστημιακά κτήρια.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της προόδου και συζητήθηκαν τρόποι υλοποίησης του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Ακαδημίας του Παρισίου και του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), το οποίο υπογράφηκε το 2019, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας.

Έγινε επίσης αναφορά σε θέματα που είχαν συζητήσει ο προκάτοχος του κ. Kerrero, πρέσβης σήμερα Gilles Pécout με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη και το νέο Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς της Εκπαιδευτικής, Γλωσσικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για τα έτη 2021-15 που υπογράφηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021, μεταξύ του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου και του ομολόγου του Υπουργού Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Γαλλίας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινητικότητας των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των ερευνητών μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, καθώς και στην ανάπτυξη της γαλλοφωνίας στην Κύπρο, όπως επίσης και στις ελληνικές σπουδές στη γαλλική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αφού μεταξύ των συνεργατών του κ. Κerrero που παρευρέθηκαν ήταν και ο υπεύθυνος της Ακαδημίας για τις νεοελληνικές σπουδές.

Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχονται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Erasmus + και το Horizon Europe, καθώς και από τη συμμετοχή γαλλικών και κυπριακών πανεπιστημίων στο πρόγραμμα των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων».

Ο κ. Kerrero εισηγήθηκε τη θέσπιση προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση τεχνολογικών και καινοτόμων τμημάτων στην Ανώτερη Εκπαίδευση, ειδικότερα μέσω της υλοποίησης συμπράξεων σε τομείς τεχνολογικών πανεπιστημιακών σπουδών στις δυο χώρες, θέμα για το οποίο ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι και η κυπριακή πλευρά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επαφές με Γάλλους διπλωμάτες για συζήτηση θεμάτων σχετικά με πολιτιστική κληρονομιά

Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο κ. Προδρόμου είχε σήμερα συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο και Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου και Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, αρμόδιο για τη Διεθνή Συνεργασία στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Jean-Luc Martinez, και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Διεθνούς Συμμαχίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων (ALIPH), Valery Freland.

Τους δυο αξιωματούχους συνόδευε η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «υπάρχει η πρόθεση της δικής μας πλευράς να βρούμε τρόπο για να υποστηρίξει και να συμμετάσχει και η Κύπρος σε αυτή την Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γαλλία, και σήμερα η ALIPH εδρεύει στην Ελβετία και συγκεντρώνει ήδη ένα αριθμό χωρών».

«Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει και συμμετέχει και στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, συμμετείχε πρόσφατα σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση με τη συμμετοχή και άλλων χωρών από την περιοχή μας.

«Η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με δεδομένο το ότι ένα σημαντικό μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό με το γνωστό καθεστώς και με τις γνωστές φθορές, απειλές ακόμα και καταλήστευση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή τη Διεθνή Συμμαχία την οποία έχει εισαγάγει η Γαλλική Δημοκρατία, η οποία έχοντας και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα προωθήσει το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat