Η νύχτα «καθαρίζει αλλιώς» - Αναδρομή στις δολοφονίες από το 1995 (Μέρος Α)

Από τη δεκαετία του 90 άρχισε να δείχνει για τα καλά τα «δόντια» του ο υπόκοσμος ο οποίος έμαθε να «καθαρίζει αλλιώς»…

Το οργανωμένο έγκλημα από το 1990 άρχισε να παίρνει τα «πάνω του» με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ φατριών και η μια δολοφονία να διαδέχεται την άλλη με την σφραγίδα επαγγελματιών εκτελεστών.  
Κάνοντας μια αναδρομή από το 1995 – 2016 συγκεντρώσαμε τα στυγερότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν με φόντο τον υπόκοσμο.

Όπως θα δείτε στο Μέρος Α που παρουσιάζουμε πιο κάτω,  από το 1995 – 2005 δολοφονήθηκαν 25 πρόσωπα ενώ τα περισσότερα εγκλήματα διαπράχθηκαν στη Λεμεσό.

Εκείνη τη δεκαετία συγκλονισμό προκάλεσε το ξεκλήρισμα των Αεροπόρων, αφού ο ένας δολοφονείτο μετά τον άλλο, ενώ το 95 δέχθηκε το πρώτο χτύπημα και η οικογένεια Καλοψιδιώτη.

Ωστόσο αρκετά από αυτά τα εγκλήματα παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστα στα συρτάρια της αστυνομίας ενώ οι βεντέτες συνεχίζονται.  

1995 - Το πρώτο χτύπημα σε Αεροπόρους, Καλοψιδιώτη και η δολοφονία Αθηνή

16 Ιανουαρίου: Σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείου στις 5 Φεβρουαρίου παραπέμφθηκε ο Λοΐζος Κωνσταντίνου, ο οποίος κατηγορήθηκε για παρότρυνση του Ρένου Πουμπουρή να φονεύσουν τον Ανδρέα Ροδοθέου. Κατηγορήθηκαν επίσης οι Δαμιανός Δαμιανού και Γιαννούλα Δαμιανού για παράνομη κατοχή περίστροφου και σφαιρών.

13 Μαρτίου: Ο Ανδρέας Πουμπουρής, 35 χρόνων δολοφονήθηκε στη Λευκωσία, από έκρηξη βόμβας υψηλής ισχύος, η οποία είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του.

10 Αυγούστου: Ο Μιχάλης Χατζηκώστας άλλως Μίχαλος, 44 χρόνων από τη Αχερίτου, φίλος των αδελφών Αεροπόρων σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, στο δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας. Όλοι μίλησαν για ένα σχέδιο καταστρωμένο καλά από κάποιους που ήθελαν τον Μίχαλο νεκρό και κατάφεραν να φανεί ο θάνατός του ως ατύχημα με το αυτοκίνητο.
Ένα μήνα προηγουμένως είχε γίνει απόπειρα εναντίον του Μίχαλου με τοποθέτηση βόμβας κάτω από το αυτοκίνητό του. Για την υπόθεση είχαν ανακριθεί οι Γιώργος Ιωάννου Κοτσούθκιας, Χαράλαμπος Νεοπτολέμου άλλως Λεμής και Χαράλαμπος Σιακαλλής άλλως Πατόζας, χωρίς όμως να προκύψει οτιδήποτε εναντίον τους.

28 Αυγούστου: Ο Ανδρέας Χατζηβασίλης άλλως Κίκας, 32 χρόνων, επιστήθιος φίλος του Χαμπή Αεροπόρου, εκτελέστηκε με αυτόματο όπλο ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στο νυχτερινό κέντρο «Μόντε Καπούτο» στη Λεμεσό. Μαζί του βρισκόταν Βουλγάρα καλλιτέχνιδα, η οποία δεν έπαθε τίποτα.

16 Οκτωβρίου: Ο Ονησίφορος Χαραλάμπους Φορής, από το Κολόσι, δολοφονήθηκε σε ηλικία 50 χρόνων, έξω από τη λέσχη του στην Πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό. Ένα καλοστημένο καρτέρι, που ήταν και το πρώτο θανάσιμο πλήγμα για την οικογένεια Αεροπόρων. Ο σάλος που προκλήθηκε τότε σε σχέση με τους δολοφόνους του Φορή, ήταν πολύ μεγάλος, αφού κασέτες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, έφεραν ονόματα αξιωματικών της Αστυνομίας, καθώς επίσης και αστυνομικών να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ωστόσο, κανείς δεν βρέθηκε ποτέ να μιλήσει, κανείς δεν είδε ποτέ τίποτα και ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

9 Νοεμβρίου: Ο Μέλιος Αθηνής, 48 χρόνων από το Κοιλάνι κατατροπώθηκε από 54 σφαίρες. Ο Αθηνής οδηγούσε το μάρκας BMW αυτοκίνητό του σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, όταν σε κάποια στιγμή με αυτόματα όπλα γάζωσαν τόσο τον Αθηνή όσο και το αυτοκίνητό του, το οποίο ανεξέλεγκτο πλέον ξέφυγε από την πορεία του, ανέβηκε σε πεζοδρόμιο και ακινητοποιήθηκε σε βιτρίνα καταστήματος. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η Αστυνομία και παρά τις πολυάριθμες καταθέσεις που λήφθηκαν, παραμένει μια ακόμα ανεξιχνίαστη υπόθεση. Δύο μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου προσπάθησαν να εξοντώσουν τον Αθηνή με τοποθέτηση βόμβας έξω από το καμπαρέ του (Le Panache) στην Λεμεσό, η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

20 Νοεμβρίου: Ο Αντρος Καλοψιδιώτης, 25 χρόνων σκοτώθηκε στο διαμέρισμα  πολυκατοικίας Baronet, του φίλου του Πέτρου Γιαννάκη στην Λάρνακα, από έκρηξη βόμβας. Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, ο θάνατος του Καλοψιδιώτη θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από ατύχημα, τη στιγμή που ασχολείτο με την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, διαμελίζοντάς τον. Σε αυτό το σημείο έγινε λόγος από την Αστυνομία για πιθανή αλλαγή στρατοπέδων από κάποιους, αφού τόσον ο Γιαννάκης όσο και ο Καλοψιδιώτης, φερόταν ως τότε φίλοι των Αεροπόρων.

27 Νοεμβρίου: Ο Ρένος Πουμπουρής, 28 χρόνων αδελφός του Ανδρέα Πουμπουρή, έπεσε νεκρός έξω από καφενείο στο Στρόβολο, τη στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, μπροστά στα μάτια τριών άλλων ανθρώπων. Ο εκτελεστής του που ήταν πεζός, έριξε εναντίον του τρεις πυροβολισμούς με πιστόλι, πετυχαίνοντάς τον στο κεφάλι.

1996

13 Σεπτεμβρίου: Ο Πέτρος Γιαννάκη, 30 χρόνων από την Αχνα διαλύθηκε κυριολεκτικά από έκρηξη βόμβας – παγίδα, που είχε τοποθετηθεί μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του στο Παραλίμνι.

1997 - «Χτύπημα» σε Φανιέρο

29 Μάιου: Απόπειρα φόνου Αντώνη Φανιέρου έξω από τη λέσχη του στη Λάρνακα. Οι δράστες επέβαιναν μοτοσικλέτας και άνοιξαν πυρ εναντίον του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
Δυο εβδομάδες μετά, η αστυνομία εξασφάλισε διάταγμα οκταήμερης κράτησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον των αδελφών Χαράλαμπου και Ανδρέα Αεροπόρου, από το Κολόσσι, 35 ετών και 30 ετών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής στην κατάθεση του ο  Τάσος Σιμιλλίδη, ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν ο οδηγός της μοτοσυκλέτας που μετέφερε τον Πανίκο Αεροπόρο, έξω από τη λέσχη του Αντώνη Φανιέρου στη Λάρνακα.  Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση Σιμιλλίδη, ο Πανίκος Αεροπόρος, ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Αντώνη Φανιέρο.

Την όλη επιχείρηση, ανέφερε επίσης στην κατάθεση του, οργάνωσαν οι Χαράλαμπος και Ανδρέας Αεροπόρου. Η αστυνομία είχε εντοπίσει τότε μετά από έρευνες στην περιοχή του Μαρί ένα πτυσσόμενο αυτόματο όπλο τύπου καλάσνικωφ και 3 σφαιροθήκες, από τις οποίες η μία ήταν κενή.  Εκτιμήθηκε ότι το καλάσνικωφ είναι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα φόνου του Φανιέρου.  Στην ίδια περιοχή, είχε βρεθεί επίσης μια μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία επίσης πιστεύεται ότι  χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα κατά του Φανιέρου.  Τα αδέλφια Αεροπόροι αθωώθηκαν στη συνέχεια ενώ ο Συμιλλίδης, είχε διαφύγει. Το 2010 παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ενώπιον κακουργιοδικείου ενώ στη συνέχεια έγινε αναστολή της ποινικής διώξης.

1998 – Νεκροί οι Αεροπόροι

31 Ιουλίου: Ο Αντρος Αεροπόρος, 34 χρόνων από το Κολόσι δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με αυτόματα όπλα, τη στιγμή που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και έφευγε από νυκτερινό κέντρο στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας στη Λεμεσό. Συνοδευόταν από Ρωσίδα καλλιτέχνιδα η οποία τραυματίστηκε ελαφρά. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει και αυτός στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

8 Αυγούστου: Απόπειρα φόνου Λουκά Φανίερου 31 ετών, διαπράχθηκε στη Λάρνακα. Ο Φανιέρος, γιος του Αντώνη Φανιέρου, δεν έπαθε τίποτα.

16 Σεπτεμβρίου: Ο Μάριος Παναγίδης, 32 χρόνων από τη Λεμεσό, φίλος των αδελφών Αεροπόρων έπεσε θύμα ένοπλης ενέδρας σε βενζινάδικο της Λεμεσού, το οποίο βρίσκεται σε κεντρική οδό της πόλης. Σε σχέση με την υπόθεση καταδικάστηκαν σε διά βίου φυλάκιση οι Ιερόθεος Χριστοδούλου Ρόπας, Νίκος Νικολάου και ο Αρμένιος Αραμ Χαρατουνιάν. Μετά την καταδίκη, ο Αρμένιος παραδέχθηκε ενοχή, ενώ οι άλλοι δύο μέχρι σήμερα υποστηρίζουν πως βρέθηκαν στη φυλακή από αμέλεια και λάθη των εξεταστών της υπόθεσης.

16 Δεκεμβρίου: Οι δολοφόνοι του Χαμπή Αεροπόρου, 36 χρόνων από το Κολόσσι του έστησαν καρτέρι μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Επέστρεφε μαζί με τον εξάδελφό του Χαράλαμπο Ονησιφόρου από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο επισκεπτόταν για φυσιοθεραπεία και εξετάσεις από τότε που έγινε η πρώτη απόπειρα εναντίον του το 1995, κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο δρόμο Ύψωνα – Λεμεσού, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ονησιφόρου αντιλήφθηκαν ότι σε αυτοκίνητο ενοικιάσεως που τους ακολουθούσε επέβαιναν κουκουλοφόροι οι οποίοι κρατούσαν όπλα.

Το ύποπτο αυτοκίνητο πλεύρισε το αυτοκίνητο του Χαμπή και ο ίδιος σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσής τους, ενήργησε αστραπιαία προκαλώντας δυστύχημα με τους εκτελεστές του, ωστόσο βγαίνοντας από το αυτοκίνητο για να γλιτώσει έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αυτόματων όπλων που τον άφησαν νεκρό. Ο εξάδελφος του κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας.

Για την υπόθεση συνελήφθηκαν και βρέθηκαν ένοχοι οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα άλλως Κινέζος, καθώς επίσης και ο Προκόπης Προκοπίου. Και οι 3 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Μαζί τους είχαν συλληφθεί και ο Σωτήρης Αθηνής με την αδελφή του Ζωή, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η μαρτυρία εναντίον τους δεν ήταν επαρκής.

1999

26 Φεβρουαρίου:  Ο Γιώργος Ιωάννου άλλως Κοτσούθκιας πυροβολήθηκε με αυτόματο όπλο και έπεσε νεκρός κατά την έξοδό του από νυκτερινό κέντρο στη Λεμεσό, όπου του είχαν στήσει καρτέρι. Σε σχέση με την υπόθεση, είχε ανακριθεί ως ύποπτος ο Παύλος Χατζηκώστας γιος του Μίχαλου.

3 Απριλίου: Ο Φώτης Πετρακίδης – ειδικός αστυφύλακας, βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στο φράκτη της Αραδίππου. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση ο Ζαβράντωνας.

2000

3 Ιουλίου: Ο Χρίστος Χρίστου άλλως Κιλούι, 36 χρόνων από τις Κυβίδες πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τον αδελφό του, στο δρόμο του χωριού Καντού προς Κυβίδες. Ο αδελφός του Στέλιος άλλως Νιντζάκι, είχε τραυματιστεί ελαφρά και αργότερα καταδικάστηκε για υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον των δύο αδελφών πριν τη δολοφονία του Χρίστου και αφορούσαν κατασκευή, κατοχή και χρήση εκρηκτικών μηχανισμών.

27 Δεκεμβρίου:  Ο Σ.Α και Χρίστος Τζιακουρής έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς έξω από σωματείο στην περιοχή Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία. Τα εγκληματικά στοιχεία τους έστησαν καρτέρι και πετυχαίνοντας το σκοπό τους εξαφανίστηκαν.

2001

Ο Γιώργος Κόκκινος τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να παραμείνει παραπληγικός. Πέθανε πρόσφατα. Ο αδελφός του Γιάννης, έπεσε νεκρός από σφαίρες το 2004 στον Λυκαβητό. 

2003

16 Αυγούστου: Ο Μιχάλης Καραγιάννης 21 ετών, φρουρός ασφαλείας σε νυχτερινά κέντρα δολοφονήθηκε από τον Μιχάλη Χατζηκώστα στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα μετά από λογομαχία τον μαχαίρωσε με δύο μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα. Ο Χατζηκώστας καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

27 Σεπτεμβρίου: Αδίστακτοι εκτελεστές έστησαν καρτέρι στον 30χρονο Παύλο X” Kώστα έξω από την πολυκατοικία “Mέλκα” στην περιοχή Aμαθούντας, όπου διέμενε με την αρραβωνιαστικιά του, σκοτώνοντάς τον με εφτά σφαίρες, που τον έπληξαν θανάσιμα.

O Παύλος X”Kώστα ήταν γιος του Μιχάλη Χατζηκώστα άλλως Μίχαλου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 44 χρόνων στις 10 Aυγούστου του 1995 σε τροχαίο δυστύχημα, στο δρόμο Λεμεσού – Λευκωσίας. Tο όνομα του 30χρονου X”Kώστα είχε συνδεθεί και με αρκετές άλλες εγκληματικές ενέργειες και βρισκόταν στη λίστα των ατόμων που θεωρούνταν ύποπτοι “πρώτης γραμμής” στη διαμάχη του οργανωμένου εγκλήματος.

2004

20 Δεκεμβρίου: Ο Ντίνος Σεργίδης άλλως Γενάς, 55 ετών, ιδιοκτήτης πρακτορείου δολοφονήθηκε έξω από τον Ιππόδρομο στη Λευκωσία από πληρωμένο εκτελεστή ο οποίος το γάζωσε.Το θύμα είχε δεχθεί αριθμό πυροβολισμών από αυτόματο πυροβόλο όπλο στο πρόσωπο, αφού προφανώς ο δράστης γνώριζε ότι κυκλοφορούσε πάντοτε με αλεξίσφαιρο λόγω απειλών που δεχόταν για τη ζωή του.

2005 – Τριπλή δολοφονία

15 Ιανουαρίου:  Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας – τραπεζίτης Αλμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρκλού, 52 χρόνων, η σύζυγος του Ζερί, 50 χρόνων, και η κόρη τους Αγιούλ, 16 χρόνων δολοφονήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο όχημά τους στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας παρά την Κόσιη. Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν από περίπολο της Αστυνομίας μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειας και ο Αλμάζ δίπλα από αυτό σε χαντάκι.

1 Ιουλίου: Ο Πάμπος Ψαράς, επιχειρηματίας 40 ετών είχε εκτελεστεί με αυτόματο όπλο, σε πολυσύχναστο σταυροδρόμι στον Στρόβολο και σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Δύο πρόσωπα τα οποία επέβαιναν μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού, έριξαν εναντίον του αριθμό πυροβολισμών, λίγα μέτρα μακριά από το πρακτορείο του. Η σύζυγός του τραυματίστηκε επίσης από μια σφαίρα και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Τμήμα Εντατικής Παρακολούθησης του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

23 Αυγούστου: Σε φώτα τροχαίας στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό πυροβολήθηκε από αγνώστους που επέβαιναν μοτοσικλέτας ο 52χρονος Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.

28 Δεκεμβρίου: Ο 22χρονος Αρέστης Αρέστη συναντήθηκε με 40χρονο από τα Κούκλια για να λύσουν προσωπικές τους διαφορές στο χωριό Αχέλεια. Ο Αρέστη λογομάχησε με τον θύτη ο οποίος έβγαλε το όπλο που είχε μαζί του και τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση. Ο Αρέστη συνοδευόταν από τον αδερφό του Χρίστο ο οποίος δεν κατάφερε να αποτρέψει το κακό.
 

Δειτε Επισης

Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο