#StepUpWave: Μπορείς και συ να συμμετέχεις στην εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Aν είστε χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιθανό να έχετε δει δει φωτογραφίες φίλων σας να ποζάρουν με το σύνθημα "I #StepUp  to end violence against women" ή άλλα παρεμφερή συνθήματα κατά της βίας των γυναικών.

Πρόκειται για την εκστρατεία Step Up, η οποία διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Γυναίκες ενάντια στη βία στην Ευρώπη"  και μπορείς και συ να συμμετέχεις στηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών-επιζώντων βίας αλλά και των παιδιών τους που ζητούν υποστήριξη και προστασία.

 

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου ((Mediterranean Institute of Gender Studies) σας καλεί να στηρίξετε την εκστρατεία αυτή η οποία άρχισε διαδικτυακά διαδίδοντας τα  μηνύματά  της που αποσκοπούν στην εξάλειψη της βίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των θυμάτων βίας, την πρόσβασή τους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, τη δημιουργία καταφυγίων αλλά και τη συγκέντρωση χρημάτων για πρόληψη και εκπαίδευση.

 

Αν θέλετε και εσείς να συμμετάσχετε ακολουθήστε τον σύνδεσμο http://twibbon.com/Support/step-up-campaign-2

Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το hashtag ‪#‎stepupwave στις θέσεις σας!

 

 

1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Παρά το γεγονός αυτό, τα κράτη, στα οποία οι γυναίκες πληρώνουν φόρους, αποτυγχάνουν να τους εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης. Ειδική γραμμή βοήθειας παρέχεται μόνο σε 15 από τις 46 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε όλη την Ευρώπη πρέπει να χτιστούν τουλάχιστον 47.000 καταφύγια. Ειδικευμένα κέντρα για περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης επίσης δεν υπάρχουν. Οι κοινωνικές διακρίσεις είναι διαρκή εμπόδια για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να βρουν οποιαδήποτε υποστήριξη!

Η κα Ρόζα Λόγκαρ, πρόεδρος του δικτύου W.A.V.E. δηλώνει: «Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η έλλειψη επενδύσεων σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης είναι πολύ σοβαρή με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην έχουν κάπου να απευθυνθούν ή να μην μπορούν να λάβουν επαρκή βοήθεια. Καλούμε όλες τις αρχἐς της Ε.Ε., τις εθνικές κυβερνήσεις και όλη την κοινωνία, να επενδύσουν σε ειδικευμένες υπηρεσίες, ώστε να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους!» 

Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών παραμένει ως η πιο διαδεδομένη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο. Μετρήσεις για το έτος 2012, έδειξαν ότι το 47% των δολοφονιών των γυναικών διεπράχθει είτε από μέλος της οικογένειας είτε από το σύντροφο τους.

Στοιχεία για την έλλειψη ειδικευμένων υπηρεσιών το 2015 από την έρευνα του W.A.V.E.:

Mόνο 15 από τις 46 Ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν 24ωρη δωρεάν γραμμή βοήθειας.
Περισσότερα από 47,000 γυναικεία καταφύγια πρέπει να χτιστούν στην Ευρώπη, ειδικά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που εντάχθηκαν στην Ένωση μετά το 2004. Τέτοια καταφύγια πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν κέντρα υποστήριξης για γυναίκες και κορίτσια θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.
Η πρόσβαση σε κέντρα ειδικευμένης υποστήριξης δεν είναι δυνατή για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες, όπως εθνοτικές ή μειονοτικές ομάδες, μετανάστριες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, άτομα με ειδικές δεξιότητες, ηλικιωμένοι κ.α.


Το δίκτυο W.A.V.E., το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το KAYAD Community Center: Association of Women To Support Living καλούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όλους τους  αρμόδιους:

1) Να στηρίξουν ενεργά την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων της.

2) Να δεσμευτούν για την πρόσβαση ΟΛΩΝ των γυναικών και τον παιδιών τους σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης

3) Να αυξήσουν τις ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης (ιδιαίτερα τις γραμμές βοήθειας, τα καταφύγια και τα κέντρα που απευθύνονται σε γυναίκες).

4) Να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης, οι οποίες προσφέρονται καλύτερα από τους ανεξάρτητους οργανισμούς για γυναίκες, γιατί στο κέντρο των δραστηριοτήτων τους τοποθετούν τις ανάγκες αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.

Η σύμπραξη για την αλλαγή είναι στοιχειώδης και καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία Step up!

Step up and stand together to end violence against women and their children!

 

 


 

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»