Διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο για την… επιείκεια σε βιαστές

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μειώσει την ποινή που επιβλήθηκε σε υπόθεση βιασμού, με το αιτιολογικό ότι “δεν χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία για τον εξαναγκασμό του θύματος αλλά μόνο εκφοβισμός και ένα χαστούκι”, πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και σ΄ αυτή συμμετείχαν γυναίκες αλλά και άνδρες, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως "Όχι επιείκεια στους βιαστές”, “Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού”, “Το φύλο και η ηλικία δεν καθορίζουν την ποινή του βιασμού”, Όχι σημαίνει Όχι”, και “Επειδή εβαρεθήκαμεν να φοούμαστε! Η πατριαρχία οπλίζει βιαστές – δικαστές”.

Η Συντονίστρια Πολιτικής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Τζόζη Χριστοδούλου, δήλωσε ότι ο βιασμός, από μόνος του, αποτελεί υπέρμετρη βία και ότι η απόφαση αυτή στέλλει λάθος μηνύματα στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού, αλλά και σε πιθανά θύματα.

Η Πρόεδρος του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, Σουζάνα Παύλου, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διάφορα επίπεδα βιασμού όπως δεν μπορεί να υπάρχουν σοβαρά και λιγότερα σοβαρά περιστατικά βιασμών.

Είπε πως οι θεσμοί χρήζουν εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη νομοθεσία αλλά στον τρόπο που εφαρμόζεται. Πρέπει, τόνισε, να αλλάξουν αντιλήψεις και στερεότυπα,  τόσο ανάμεσα στα μέλη του δικαστικού σώματος όσο και στην ίδια την κοινωνία γενικότερα.

Η κ. Παύλου είπε ότι παρατηρείται έξαρση στις καταγγελίες που αφορούν περιστατικά βιασμών, προσθέτοντας ότι το Κακουργιοδικείο, στην αρχική του απόφαση κάνει λόγο για έξαρση τέτοιων περιστατικών και ότι οι ποινές πρέπει να είναι παραδειγματικές και αποτρεπτικές.

Ανέφερε επίσης ότι ο βιασμός είναι από τα εγκλήματα που το θύμα “θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν προκάλεσε, ότι αντιστάθηκε και δεν ήθελε να πάθει αυτό που έπαθε”.
Η ηθοποιός Ελένη Σιδερά είπε ότι “ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση και τη συγκεκριμένη απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου αλλά γενικότερα ενάντια σε μια κουλτούρα βιασμού η οποία ενοχοποιεί το θύμα και η οποία βάζει στο σκοτάδι τα περισσότερα περιστατικά βιασμού”.

Πάγια πρακτική των Δικαστηρίων να μην σχολιάζουν δικαστικές αποφάσεις

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εν λόγω απόφαση, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος, ανέφερε ότι “είναι πάγια πρακτική των Δικαστηρίων να μην σχολιάζουν δικαστικές αποφάσεις ή σχόλια επί δικαστικών αποφάσεων.  Οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, από τη στιγμή που εκδίδονται, υπόκεινται σε καλόπιστη κριτική και δεν αιτιολογούνται περαιτέρω εφόσον η αιτιολογία τους είναι μέρος της απόφασης”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 
 
 

 

Δειτε Επισης

Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση