Στον… πάγο οι αποτεφρώσεις νεκρών-«Προτιμούν καύση, θα πηγαίνουν κατεχόμενα»

Στα συρτάρια παραμένει για πέντε ολόκληρα χρόνια από την ψήφισή του, το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την αποτέφρωση της ανθρώπινης σορού. Το εν λόγω νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε συγκεκριμένα το 2016, δεν τέθηκε ουδέποτε μέχρι σήμερα σε εφαρμογή και η απόφαση για αποτέφρωση νεκρών παραμένει στο... ψυγείο, χωρίς να αναλαμβάνεται η ευθύνη για να τεθεί σε λειτουργία και να μπορεί το κοινό να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή...

Τη δυσφορία του για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το όλο ζήτημα εξέφρασε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος αδειούχων γραφείων κηδειών, Σόλων Μελάς, ο οποίος όπως τόνισε, «ο νόμος αυτός που υπάρχει πρέπει να ξαναγραφτεί από την αρχή ή θέλει μια ριζική διόρθωση. Αν δοθεί στην αγορά η αποτέφρωση, θα την πάρει ο κόσμος. Στην Αμερική στην παρούσα φάση, το κρεματόριο το κάνουν σε ένα δωμάτιο πέντε επί πέντε μέτρων… Έχει σαράντα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά και το πολεμώ αυτό το πράγμα… Δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση… Έχω επιστολές από το 1987 που έστελνα για τη δημιουργία κρεματόριου, μέχρι και στις Βρετανικές Βάσεις, αλλά δεν το δέχονται… Στην Αγγλία που κάνουν τις καύσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σε εμάς όμως, δεν γίνεται να τεθεί σε εφαρμογή η αποτέφρωση…». 

Οι τροποποιήσεις που χρειάζονται να γίνουν, εξήγησε ο κ. Μελάς, είναι οι πολεοδομικές διατάξεις που υπάρχουν, οι οποίες πρέπει να φύγουν. Από την άλλη, όπως είπε ο εκπρόσωπος των αδειούχων γραφείων, «όσες διατάξεις υπάρχουν για θέματα ασφαλείας, πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν. Για παράδειγμα, ο νόμος αναφέρει ότι για να φυλάξω 1.000 λίτρα υγραέριο, πρέπει να έχω τόσα τετραγωνικά μέτρα απόσταση για σκοπούς ασφαλείας. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητο να αλλάξουν, γιατί είναι η ασφάλεια πάνω απ’ όλα. Όμως, δεν χρειάζονται δυο γραμμές καύσης, όπως δεν χρειάζεται να υπάρχει αμετάκλητη δήλωση. Δηλαδή, αν δεν κάνει αμετάκλητη δήλωση ο αιτητής, να δικαιούται επίσης και ο συγγενής να αποφασίσει για την καύση του νεκρού».

Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε ο κ. Μελάς, «οι σύγχρονες αποτεφρώσεις πλέον, γίνονται με διάλυμα υγρού και συγκεκριμένα στην Αμερική, όπου εκεί είναι πρωτοπόροι. Γι' αυτόν τον λόγο, ο κόσμος αν βρει στην αγορά την αποτέφρωση θα την πάρει, όπως και ολόκληρες οι μελλοντικές γενεές. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν την πρόθεση, να αναλάβουν τον νόμο των αποτεφρώσεων και να τον διαμορφώσουν με όλες τις τροποποιήσεις που χρειάζεται». 

Ο κ. Μελάς, παρουσίασε μάλιστα επιστολές τις οποίες έχει αποστείλει για την αποτέφρωση νεκρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημά του. «Κουράστηκα να στέλνω επιστολές γι’ αυτό το ζήτημα, γιατί δεν αλλάζει τίποτα Προσωπικά, έχω και επιστολή από την Πολεοδομία, γιατί θεωρούσα ότι μπορούσε να μπει μέσα σε βιομηχανική περιοχή κρεματόριο, αλλά τελικά δεν επιτρέπεται. Στο τέλος, θα γίνονται αποτεφρώσεις στα κατεχόμενα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να καίγονται από την άλλη πλευρά οι νεκροί μας. Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει και οι γενεές με την πάροδο των χρόνων, έχουν μια τάση στην καύση νεκρών. Αυτό το πράγμα δεν το λέω από οικονομικής άποψης. Αυτό το λέω επειδή είμαστε ένα κράτος ευρωπαϊκό και αυτή η υπηρεσία πρέπει να υπάρχει σε αυτή τη χώρα. Με τον Α ή με τον B τρόπο…».

Δείτε παρακάτω αυτούσια επιστολή του κ. Μελά, για τον περί της αποτέφρωσης ανθρώπινης σωρού νόμο του 2016:

«Το ερώτημα το οποίο τίθεται πόσους νεκρούς αποστείλαμε στο εξωτερικό για αποτέφρωση, νομίζω είναι λανθασμένο και το ερώτημα που έπρεπε να τεθεί είναι πόσοι ενδιαφέρονται για αποτέφρωση, που είναι πάρα πολλοί και δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. 

Σας πληροφορούμε ότι στο Γραφείο μας έχουμε αρκετά συμβόλαια ξένων για προπληρωμένες κηδείες που αναφέρουν ότι αν υπάρχει υποδομή καύσης νεκρών στην Κύπρο, προτιμούν την καύση. 

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε, χρήζει πάρα πολλών τροποποιήσεων για να συνάδει με την Κυπριακή πραγματικότητα. 

Δυστυχώς, η νομοθεσία που υφίσταται είναι αντιγραφή της Ελληνικής νομοθεσίας. 

Το θέμα το έχω μελετήσει εις βάθος που μέχρι και στην πολεοδομία αποταθήκαμε και ετοιμάσαμε προσχέδιο. 

Η εισήγησή μου είναι να μεριμνήσετε πρώτα για την τροποποίηση της νομοθεσίας και μετά να τεθεί σε ισχύ για να υπάρξει ενδιαφέρον από εμάς και άλλους για Κέντρο Αποτέφρωσης νεκρών. 

Σχετικά με τις τροποποιήσεις παραμένω στη διάθεσή σας για να κάνω εισηγήσεις και να τις συζητήσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους σας».

Δείτε αυτούσια την επιστολή του κ. Σόλων Μελά:

 

Δειτε Επισης

Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο