«Κληρίδης» από το πουλί κλήρος

Στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται δυο χρόνια από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 24 Απριλίου 1919, και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη. Ο «Ρεπόρτερ» παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Κληρίδη. Της μοναδικής οικογένειας στην Κύπρο που γέννησε τόσες πολλές προσωπικότητες, οι οποίες πρωταγωνίστησαν και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν, τις τελευταίες δεκαετίες, στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα του τόπου μας.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη οικογένεια, με καταβολές από το χωριό Αγρός της επαρχίας Λεμεσού (Πιτσιλιά).
 
Αγρός, 1800 μ.Χ.
 
Γενάρχης ήταν ο Χατζηχριστοφής (1800 μ.Χ.) με πολύ λεπτή φωνή [«πουλλαόφωνος» στα κυπριακά], η οποία έμοιαζε με τη φωνή ενός πουλιού που λέγεται κλήρος - στην κυπριακή διάλεκτο, κληρκός. Εκεί έχει τη ρίζα του και το επίθετο Κληρίδης. Ο Χατζηχριστοφής Κλήρος ή Κληρκός -όπως μαρτυρεί αυθεντικό χειρόγραφο του λαογράφου Νέαρχου Κληρίδη, το οποίο βρέθηκε στη συλλογή του Γλαύκου Κληρίδη και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Κώστας και Ρίτα Σεβέρη- έφυγε νεαρός από τον Αγρό και έγινε εργάτης (μισταρκός) σε μια οικογένεια γεωργών στο χωριό Αθηένου, όπου και έμεινε 10 - 12 χρόνια. Στη συνέχεια επέστρεψε στον Αγρό και έκτισε το πρώτο σπίτι της οικογένειας. Σύμφωνα πάντα με το χειρόγραφο σημείωμα του Νέαρχου Κληρίδη, ο Κλήρος φημιζόταν ότι έκανε ορθή εκτίμηση της αξίας των κτημάτων, γι’ αυτό και όποιος ήθελε ν’ αγοράσει ή να πουλήσει κάποιο κτήμα, τον καλούσε ως εκτιμητή. Αν ο αγοραστής έλεγε ότι ένα κτήμα είναι ακριβό, εκείνος τραβούσε το πουγκί από τον κόρφο του και έλεγε «αγοράζω το εγώ» και το αγόραζε.
 
Το πρώτο ανέκδοτο της οικογένειας
 
Η αγάπη του Γλαύκου Κληρίδη για τα ανέκδοτα ήταν σε όλους γνωστή. Αυτό που σίγουρα δεν είναι γνωστό είναι το ότι αυτό μάλλον το έχει κληρονομήσει από κάποιον πρόγονό του. Για τον γενάρχη της οικογένειάς του πάντως, ένα από τα ανέκδοτα που διασώζεται και που ο «Ρεπόρτερ» βρήκε στη συλλογή Κληρίδη, λέει το εξής: «Υπήρχαν τότε στον Αγρό εννέα παπάδες. Μία από τις παπαδιές δεν ήταν προκομμένη. Λεγόταν στο χωριό ότι είχε εραστή, μα η ίδια όχι μόνον δεν το παραδεχόταν αλλά έλεγε ότι άδικα την κατηγορούσαν. Μια μέρα που ο γέρο Κλήρος δούλευε στο κτήμα του, ένα πουλάκι, ο κλήρος, πήγε και κάθισε σε μια βελανιδιά κι άρχισε το τραγούδι του. Το ’λεγε το ξανάλεγε, και ο γέρο Κλήρος σταμάτησε τη δουλειά του για να το ακούσει, λέγοντας: «Το αφιλότιμο, ακούς τι λέει; Σε εμένα να το λέει; “Κλήρο, Κλήρο, η παπαδιά έχει φίλο”». Αφήνει τότε τη δουλειά του και τρέχει στο σπίτι της παπαδιάς και την πιάνει με τον φίλο!
 
 
Αναλυτικά το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Κληρίδη στην έντυπη έκδοση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ 
 
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»