Νέα εποχή για το ΑΞΙΚ-Αναλαμβάνει τη διαχείρισή του το ΤΕΠΑΚ

Σε νέα εποχή εισέρχονται ΑΞΙΚ και ΤΕΠΑΚ, αφού υπεγράφη το πρωί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση υπέγραψαν σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) εκ μέρους της Κυβέρνησης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ένα μνημόνιο συνεργασίας μέσω του οποίου το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τη διαχείριση, λειτουργία και την αναβάθμιση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) και των συναφών τριτοβάθμιων επαγγελματικών σπουδών.

Αυτή η πολύ σημαντική απόφαση, πρόσθεσε ο υπουργός, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για την εν γένει αναβάθμιση και ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη στρατηγική για την αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.  Ταυτόχρονα, θα προσφέρει στα επόμενα χρόνια ευκαιρίες αναβαθμισμένων επαγγελματικών σπουδών για τους νέους και τις νέες.

Με τη συμφωνία προβλέπεται όπως το ΤΕΠΑΚ αναλάβει τη διεύθυνση, λειτουργία και διαχείριση του ΑΞΙΚ, μέσω της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, η οποία ιδρύεται και θα λειτουργήσει ενσωματώνοντας και το νέο Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν.  Για τον σκοπό αυτό θα προηγηθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εγκριθούν και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρέπει να είναι σαφές ότι και μετά την ανάληψη της διαχείρισης του ΑΞΙΚ από το ΤΕΠΑΚ, το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να παρέχει τριτοβάθμια, μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση με επαγγελματικό προσανατολισμό. Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται όμως αναβαθμισμένη λειτουργία, αφού τη λειτουργία και την αναβάθμιση του αναλαμβάνει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.

«Πρέπει να διευκρινισθεί ότι προνοείται μεταβατική περίοδος εντός της οποίας οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές (συμπεριλαμβανομένων αυτών που εισάγονται στο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022) θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ΑΞΙΚ, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών στα οποία ξεκίνησαν να φοιτούν.  Παράλληλα, το ΤΕΠΑΚ θα αρχίσει τη μελέτη και τις διαδικασίες αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών για τη συνέχεια.  Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση έχει αναλάβει και την προμήθεια του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού και όλης της υλικοτεχνικής υποδομής που θα είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα γίνουν από το ΤΕΠΑΚ. Το υφιστάμενο προσωπικό του ΑΞΙΚ (μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι αορίστου χρόνου) θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά πόσο θα ενταχθεί ως διδακτικό προσωπικό στο Ινστιτούτο, υπό τη νέα του μορφή».

Η ένταξη του υφιστάμενου προσωπικού του ΑΞΙΚ, θα γίνει για όσους το επιθυμούν με ανέκκλητη ενυπόγραφη αποδοχή προσφοράς σε θέσεις που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό, αφού παραιτηθούν από τη Δημόσια Υπηρεσία, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

Το προσωπικό του ΑΞΙΚ, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, το οποίο θα επιλέξει να μην ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ παραμένει στη Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς επηρεασμό των όρων εργοδότησης και τοποθετείται ή μετακινείται σε άλλα τμήματα για αξιοποίησή του. 

Ο υπουργός Παιδείας υπέδειξε, εξάλλου, πως με την υπογραφή και υλοποίηση αυτής της συμφωνίας επιτυγχάνεται:

  • η καλύτερη λειτουργία του ΑΞΙΚ και η παροχή προγραμμάτων τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στους ξενοδοχειακούς και επισιτιστικούς κλάδους
  • η αναβάθμιση των επαγγελματικών σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που παρέχει το ΑΞΙΚ στον τομέα της φιλοξενίας του τουρισμού
  • η δυνατότητα στο ΤΕΠΑΚ να αναπτύξει περαιτέρω τριτοβάθμια μη πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών με επαγγελματικό προσανατολισμό στους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού.
  • η περαιτέρω ανάπτυξη του ιδίου του ΤΕΠΑΚ με τη λειτουργία, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δύο νέων τμημάτων. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Καταλήγοντας, ο υπουργός απηύθυνε τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν για να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας. «Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τόσο τις Πρυτανικές Αρχές όσο και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Πρύτανη κ. Παναγιώτη Ζαφείρη, τη Σύγκλητο και τους άλλους συνεργάτες του για τις γόνιμες διαβουλεύσεις που είχαμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία.   Ευχαριστώ επίσης τόσο τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Πανίκο Φιλίππου  όσο και τον νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ κ. Φρίξο Σαββίδη και τον Αντιπρόεδρο κ. Ιάκωβο Παπαϊακώβου, ο οποίος υπογράφει σήμερα το Μνημόνιο εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και τα  υπόλοιπα Μέλη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται και στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΞΙΚ κ. Κύπρο Κυπριανού που φρόντισε επιμελώς την επιτυχή έκβαση των διεργασιών. Ευχαριστώ ακόμη τη Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ κα Τέρψα Κωνσταντινίδου και τους συνεργάτες μου εδώ στο Υπουργείο».

Δειτε Επισης

Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη