Ταραγμένα τα νερά στην παιδεία-Συσπειρώνονται μαθητές, γονείς και καθηγητές

Καταιγίδα προμηνύουν τα μαύρα σύννεφα που μαζεύτηκαν πάνω από την παιδεία, για ακόμη μία φορά, αφού καθηγητές και γονείς συσπειρώνονται σε ένα κοινό μέτωπο, έχοντας ένα και μόνο στόχο. Την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων για την Γ’ Λυκείου, μόνο για αυτή τη σχολική χρονιά και την έναρξη ενός δημόσιου ουσιαστικού διαλόγου, ώστε να εφαρμοστεί σωστά η νομοθεσία, με την επόμενη σχολική χρονιά. Κάτι που ζητούν και οι άμεσα επηρεαζόμενοι, οι μαθητές, που θα παλέψουν για αυτό το σκοπό.

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει ο Σεπτέμβριος και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εντείνονται οι ανησυχίες των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση, αφού με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, θα παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις. Κι αυτό λόγω του γεγονότος ότι την σχολική χρονιά 2021-2022 επεκτείνονται και στην Γ’ Λυκείου οι εξετάσεις τετραμήνων.

Εκτός αυτού, η κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνας, που παραμένει επιδεινωμένη, συνιστά ένα ακόμη παράγοντα ανησυχίας, αν αναλογιστούμε ότι οι φετινοί τελειόφοιτοι είναι οι μαθητές που το δεύτερο τετράμηνο του 2020 είχαν ολοκληρώσει την σχολική χρονιά, μετά δυσκολιών, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, ενώ την περασμένη σχολική χρονιά, δεν είχαν εξεταστεί το πρώτο τετράμηνο, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τα πρώτα βήματα έγιναν. Οι καθηγητές εξέφρασαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους στον υπουργό Παιδείας, τόσο στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις τους, όσο και σε επιστολές που έστειλαν. Στην τελευταία, μάλιστα, την οποία συνυπογράφουν με τη συνομοσπονδία γονέων, ζητούν ξεκάθαρα την αναστολή τους, μόνο για την ερχόμενη σχολική χρονιά και μόνο για την Γ’ Λυκείου.

«Ουσιαστικά εκείνο που ζητούμε, μαζί με τους γονείς, είναι να καταθέσει πρόταση το Υπουργείο Παιδείας για αναστολή των ενιαίων απολυτηρίων εξετάσεων στην Γ’ Λυκείου, να συνεχίσει να υφίσταται η νομοθεσία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και για την ερχόμενη σχολική χρονιά και το τονίζουμε ότι είναι μόνο για την Γ’ Λυκείου και μόνο για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Ο στόχος είναι να δοθεί χρόνος να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, με τους εμπλεκόμενους φορείς, εκπαιδευτικές οργανώσεις, ακαδημαϊκούς, Υπουργείο Παιδείας, για να δούμε ποιος είναι ο πιο καλός τρόπος αξιολόγησης των τελειόφοιτων μαθητών μας, που να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τους μαθητές που επιθυμούν να εξεταστούν μόνο για απολυτήριο και τους μαθητές που επιθυμούν να εξεταστούν και για σκοπούς πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Αυτό που στην ουσία επιδιώκουν, τόσο οι καθηγητές, όσο και οι γονείς, είναι να δοθεί χρόνος, για τη συζήτηση, αφού φέτος θα φανεί στην πράξη, αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή, το 2017.

«Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πέντε μηνών, από τα μέσα Ιανουαρίου, μέχρι τις 20-23 Ιουνίου, οι μαθητές θα παρακαθίσουν σε τρεις εξεταστικές περιόδους, διάρκειας περίπου 20 ημέρες η κάθε εξεταστική περίοδος. Αυτό προκαλεί και άγχος στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που θα τρέξουν να καλύψουν την ύλη, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή ταυτόχρονα συρρικνώνεται και ο διδακτικός χρόνος, από τη στιγμή που το πρώτο τετράμηνο θα υπάρχουν εξετάσεις, το δεύτερο θα υπάρχουν εξετάσεις, ακολούθως θα είναι οι Παγκύπριες για σκοπούς πρόσβασης. Θα είναι ένα δεύτερο τετράμηνο, που εκείνο που θα κυριαρχεί είναι οι εξετάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Οι καθηγητές τονίζουν πως και στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει ένας προβληματισμός και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας ετοίμασε ένα νομοσχέδιο, για να ενοποίηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και των εξετάσεων τετραμήνων. Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ έχει ξεκινήσει τις επαφές της με τα κόμματα, με στόχο να τα ενημερώσουν για τους προβληματισμούς τους. Στον κύκλο των επαφών τους, είδαν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλο Μυλωνά.

«Σε μία συνάντηση παρευρισκόταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και του εξηγήσαμε τους προβληματισμούς μας. Από ό,τι φάνηκε ο ίδιος φαίνεται ότι θα γράψει το θέμα για συζήτηση στη Βουλή, όμως αυτή τη στιγμή είναι κλειστή η βουλή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Υπουργείο πρέπει να ενεργήσει αμέσως, όποια απόφαση και να υπάρχει, θα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές μας πώς θα αξιολογηθούν πριν τον Σεπτέμβριο».

Έτοιμοι για μάχη οι μαθητές

Ετοιμοπόλεμοι παρουσιάζονται και οι μαθητές, που δηλώνουν πως θα παλέψουν να μην γίνουν οι εξετάσεις τετραμήνου, τουλάχιστον για την Γ’ Λυκείου, αφού και οι ίδιοι ζητούν την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Ουσιαστικά εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ότι για τη φετινή σχολική χρονιά ζητούμε να παραμείνει το καθεστώς για την Γ’ Λυκείου τουλάχιστον και να γίνουν μόνο οι Παγκύπριες Εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς και να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος, για να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Αλλά να είναι σωστός διάλογος, όχι απλά για τα μάτια του κόσμου», εξήγησε το μέλος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου.

Οι μαθητές, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν μία δυσαρέσκεια από την αντιμετώπισή τους από το Υπουργείο Παιδείας, υποδεικνύοντας, μάλιστα, ότι τους καλούν απλώς για να τους ανακοινώσουν πράγματα, χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

«Δεν γίνεται χωρίς να γίνει αυτός ο δημόσιος διάλογος, να πάμε κατευθείαν σε τρεις εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου. Έχουμε στα σχέδια μας να ζητήσουμε και να συνεργαστούμε με όλους τους άλλους φορείς της παιδείας και να ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό, επειδή όλοι μαζί πρέπει να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Επίσης, πρέπει το Υπουργείο να μας λαμβάνει περισσότερο υπόψη, επειδή τους πρώτους που επηρεάζουν οι αλλαγές που κάνει είναι οι μαθητές».

Η ΠΣΕΜ σκοπεύει να έχει συναντήσεις και με τους καθηγητές και γονείς, ώστε να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο και να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία.

«Αργήσαμε…»

Από πλευράς τους, οι καθηγητές της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, τονίζουν ότι ως φιλοσοφία, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνουν μόνο δύο εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο των εξετάσεων τετραμήνων και να μην χρειάζεται και τρίτη εξέταση, ωστόσο είναι αργά να προωθηθεί αυτή η θέση.

«Να σημειώσουμε ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις δεν αφορά σε όλα τα παιδιά, στην Τεχνική εκπαίδευση, ένα μεγάλο μερίδιο των παιδιών δεν ενδιαφέρεται για πρόσβαση, μόνο για απόλυση, άρα θα εξεταστεί μόνο δύο φορές. Δεν έχουμε συζητήσει το θέμα διεξοδικά για να δούμε τι προβλήματα θα παρουσιάσει», εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου για τη Γ’ Λυκείου ζητούν γονείς και καθηγητές

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι