Δυο εκατ. ευρώ η τελευταία αποζημίωση σε θερμόπληκτο εθνοφρουρό

Σοβαρή αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του νεοσύλλεκτου εθνοφρουρού που υπέστη θερμοπληξία την περασμένη Πέμπτη στο ΚΕΝ Λ/κας.
Μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, στην Κύπρο έφθασε και εντατικολόγος από το Ισραήλ με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση του θερμόπληκτου νεοσύλλεκτου.
Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου εξακολουθεί να είναι διασωληνωμένος.
 
Τον εθνοφρουρό επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ΓΝ Λ/κας και ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης. Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης έχει διατάξει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός υπέστη την θερμοπληξία. Να σημειώσουμε ότι ο νεοσύλλεκτος εθνοφρουρός, μαζί με άλλους στρατιώτες εκτελούσαν εργασίες κατά τις μεσημβρινές ώρες σε χώρο του στρατοπέδου.
Οι πρώτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Παναγιώτου, μαζί με άλλους εθνοφρουρούς, εκτελούσε χειρονακτική εργασία το μεσημέρι, στο ΚΕΝ Λάρνακας, παρόλον ότι το Υπουργείο Αμυνας απαγόρευσε την έκθεση στον ήλιο των εθνοφρουρών κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Υπάρχει προηγούμενο
Τον Οκτώβριο 2015, παρόμοια περίπτωση ανάγκασε το κράτος να παραχωρήσει αποζημιώσεις μαμούθ σε νεαρό που έμεινε εγκεφαλικά ανάπηρος μετά από θερμοπληξία που υπέστη ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά.
Το δικαστήριο Λάρνακας είχε επιδικάσει σε αγωγή που κινήθηκε κατά της Δημοκρατίας από το νεαρό, αποζημιώσεις ύψους €2.000.000 ο οποίος μετά το επεισόδιο παραμένει ανάπηρος και πλήρως εξαρτώμενος από άλλους. Μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου φαίνεται και το αλαλούμ στις αποφάσεις της Εθνικής Φρουράς για θέματα χειρισμού ειδικής κατηγορίας στρατιωτών. Όπως αποδείχθηκε, ενώ ο επηρεαζόμενος στρατιώτης είχε καταταχθεί στην κατηγορία Ι4 λόγω παχυσαρκίας, εντούτοις παρά τις διαταγές εκτελούσε ασκήσεις και λάμβανε μέρος στις πρόβες της παρέλασης κατά την ορκωμοσία. Επίσης, ενώ υπήρχε σήμα από το ΓΕΕΦ λόγω ψηλών θερμοκρασιών να περιοριστούν οι ασκήσεις, εντούτοις αυτές συνεχίστηκαν με μόνο περιορισμό τη λήξη του μεσημεριανού προγράμματος. Όπως επισημαίνει το δικαστήριο εμφαντικά, ενώ αυτός δεν έπρεπε να λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις και πρόβες παρέλασης ως οι πάγιες διαταγές της ΕΦ εντούτοις λάμβανε μέρος κατόπιν εντολών ή διαταγών ανωτέρων στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να υποστεί θερμοπληξία λόγω της καταπόνησής του. Επίσης εντοπίζεται αμέλεια για το γεγονός ότι ενώ έκανε εμετό και έχασε τις αισθήσεις του, δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο Νοσοκομείο που ήταν δίπλα αλλά αρκετές ώρες μετά.
Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτερου επαρχιακού δικαστή Ν. Γερολέμου, επιδικάζεται ποσό €800.000 ως γενικές αποζημιώσεις για πόνο, ταλαιπωρία, οδύνη και απώλεια της προσωπικής άνεσης, άλλες €800.000 ως γενικές αποζημιώσεις για φροντίδα και αποκατάσταση συντήρησης και άλλες €400.000 ως απώλεια μελλοντικών απολαβών.
Ο Νεόφυτος είχε καταταγεί στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 2007 και 22 ημέρες αργότερα ενώ βρισκόταν στο ΚΕΝ Λάρνακας υπέστη θερμοπληξία, με αποτέλεσμα από τότε να βρίσκεται καθηλωμένος με 100% αναπηρία. Αρχικά μεταφέρθηκε στο ιατρείο του στρατοπέδου, αργότερα στο Νοσοκομείο Λάρνακας και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του στο Ισραήλ, με έξοδα του κράτους, όπου παρέμεινε δύο μήνες. Όπως διαπιστώθηκε, αυτός αν και κρίθηκε από τον στρατό Ι4, εκτελούσε ασκήσεις και λάμβανε μέρος στις πρόβες της παρέλασης. Την ημέρα που υπέστη τη θερμοπληξία, επικρατούσαν πολύ ψηλές θερμοκρασίες, στη Λευκωσία δε έφτασαν τους 43,5 βαθμούς.
Η μεγαλύτερη αποζημίωση...
Είναι η πρώτη φορά στα κυπριακά δεδομένα που επιδικάζονται τόσο μεγάλες αποζημιώσεις από δικαστήριο. Προηγούμενη μεγάλη αποζημίωση αφορούσε στον θάνατο 56χρονου δικηγόρου στη Λάρνακα που έφτασαν τις €800.000.
 
  
 

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου