Τελέστηκε η ταφή των λειψάνων του ήρωα Νίκου Κυριάκου Κακή

Τελέστηκε η ταφή των λειψάνων του ήρωα Νίκου Κυριάκου Κακή από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης ο Κιτίου Νεκτάριος. Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Στον επικήδειο λόγο του ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως πλέον η ψυχή του Νίκου Κυριάκου Κακή γαληνεύει.

Είμαστε περήφανοι για τον Νίκο Κυριάκου Κακή ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού. "Ακόμα ένας ήρωας του μαύρου εκείνου Ιούλη. Τι είναι όμως αυτό που μετατρέπει ένα απλό άνθρωπο σε ήρωα; Η ώρα που έρχεται μπροστά στη μεγάλη απόφαση. Να κάνει πράξη όσα πιστεύει κι ας το πληρώσει με τη ζωή του. Έτσι έγινε ήρωας ο Νίκος", είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως ο Νίκος ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόκαρδος, αγαπητός σε όλους, γλεντζές, μια αγκαλιά ανοιχτή για όσους τον αγαπούσαν.

Τον Νίκο τον είχαν σημαδεμένο τα πρωτοπαλίκαρα της ΕΟΚΑ Β΄ ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού. Τη μέρα που εκδηλώθηκε και επικράτησε το πραξικόπημα ο Νίκος επέστρεφε από τη δουλειά του. Πηγαίνοντας προς το σπίτι του τον σταμάτησε ένα μπλοκ πραξικοπηματιών. Δεν κατάφεραν να τον φοβίσουν. Τους προσπέρασε. Πηγαίνοντας όμως στο σπίτι ο Νίκος κατάλαβε, ήξερε. Ήταν η αρχή των δεινών της Κύπρου και του λαού της.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή έτρεξε αμέσως να παρουσιαστεί ως έφεδρος στο 226 Τ.Π, είπε. Με το τάγμα του βρέθηκε στην περιοχή Μιας Μηλιάς. Εκεί  εγκλωβίστηκαν στα θανάσιμα πυρά του εχθρού και διατάχτηκαν να οπισθοχωρήσουν. Ο Νίκος μαζί με άλλους σαράντα περίπου συνστρατιώτες του μπήκαν στο φορτηγό για να πάνε στο Πυρόι. Στο δρόμο τους σταμάτησαν οβίδες από τρία ως τέσσερα τουρκικά άρματα μάχης. Οι επιβαίνοντες σκορπίστηκαν. Από τότε ο Νίκος αγνοείτο. Δεκαπέντε μέρες μετά που έφυγε, η Έλλη έφερε στον κόσμο το πέμπτο τους παιδί, τον Κυριάκο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως το χρονικό των γεγονότων εκείνων των ημερών, εκείνων των δραματικών στιγμών, φανερώνει μια διπλή αλήθεια. Από τη μια, αποκαλύπτεται το μέγεθος της προδοσίας όλων εκείνων που συνέργησαν στο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και που έστειλαν τα παιδιά του κυπριακού λαού σε μάχη άνιση και προδομένη. Από την άλλη, ορθώνεται το ανάστημα ηρωισμού και αυτοθυσίας των παλικαριών της Κύπρου˙ των χιλιάδων ανώνυμων Κυπρίων που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας με το αίμα τους όταν ο Αττίλας είχε ήδη διαβεί την κερκόπορτα.

Η Αραδίππου πλήρωσε και αυτή βαρύ φόρο αίματος. Άλλοι 13 νέοι αγνοούνταν μετά τον πόλεμο. Κάποιοι από αυτούς ταυτοποιήθηκαν και τάφηκαν ως ήρωες, όπως τους άξιζε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως η Τουρκία ήταν διαχρονικά το εμπόδιο για την επίτευξη λύσης με τις αδιάλλακτες θέσεις της. "Η Τουρκία πάντοτε είχε ως προτεραιότητα και προωθούσε τα δικά της συμφέροντα. Πώς εμείς μπορούμε να καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους της; Πώς μπορούμε να την υποχρεώσουμε είτε να συνεργαστεί στην ορθή βάση λύσης, είτε να εκτεθεί, πληρώνοντας το ανάλογο κόστος", διερωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού και τόνισε πως θα έχουμε πιθανότητες να το πετύχουμε εμμένοντας στη συμφωνημένη βάση λύσης. "Αυτό μας συμβουλεύουν όλοι διεθνώς να κάνουμε. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε αξιοποιώντας το δίκαιο που έχουμε με το μέρος μας. Με την προϋπόθεση να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και αξιοποιώντας όλα τα επιχειρήματα που έχουμε στη διάθεση μας. Δίχως αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και τακτικισμούς που απλώς διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει τους στόχους της. Δίχως αγκυλώσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις. Συνεργαζόμενοι με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που θέλουν και αγωνίζονται και αυτοί για τη λύση και την επανένωση", είπε.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Η θέση μας είναι δύσκολη, η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα. Διχοτόμηση σημαίνει τουρκοποίηση του τόπου μας, σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.

Είπε πως το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό ανέφερε. Όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των Τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. Η τουρκική πλευρά κατάθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. "Μας ανησυχούν πολύ οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στην Κύπρο, στις 20 του Ιούλη, θα προβεί σε βαρυσήμαντες εξαγγελίες. Ότι η Κύπρος θα περάσει θερμό καλοκαίρι. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών", ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. "Χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες μας. Να ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητες μας. Να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη τους. Με λογική και πολιτική σκέψη και όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ", είπε.

Ως ΑΚΕΛ είπε ο Άντρος Κυπριανού είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας την πολιτική μας ευθύνη. "Ελπίζουμε και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να αναλάβουν τη δική τους. Να συστρατευτούμε όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)