Οι στάσεις στο δρόμο της κανονικότητας, τα αγκάθια και η συμβολή του Coronapass

Με την ελπίδα πως η 10η Μαΐου θα αποτελέσει το έναυσμα της αντίστροφης μέτρησης για την πορεία προς την κανονικότητα, ξεκλειδώνει η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης που περιλαμβάνει το άνοιγμα όσων επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω του lockdown.

Τα αγκάθια, από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη δε επαρκεί για τη δημιουργία τείχους προστασίας για τον πληθυσμό, είναι ακόμη πολλά, αφού ο κίνδυνος πισωγυρίσματος δεν έχει παρέλθει. Οι νοσηλείες, που μειώθηκαν μεν αλλά συνεχίζουν να προκαλούν πιέσεις στο σύστημα υγείας, καθώς και το υψηλό φορτίο νοσηρότητας στην κοινότητα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ζητείται από το Υπουργείο Υγείας για ακόμη μία φορά η συμβολή των, καταπονημένων από την πανδημική κόπωση πολιτών, αφού χωρίς την τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, η προσπάθεια επανεκκίνησης δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας για το unlock και το Coronapass

Τα κλειδιά που... ξεκλειδώνουν τις επόμενες φάσεις

Αναλύοντας τις τρεις φάσεις του πλάνου αποκλιμάκωσής ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε το σκεπτικό πίσω από το Coronapass, που προκάλεσε αντιδράσεις, τονίζοντας πως το μέτρο είναι προσωρινό και πως μοναδικός του στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Η συμβολή του συγκεκριμένου μέτρου, θεωρείται σημαντική σε αυτή τη φάση, αφού εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες διασποράς. Αυτό, η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός, που όσο προχωρά θα θωρακίζει και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, είναι τα τρία κλειδιά που μπορούν να ξεκλειδώσουν τις επόμενες, πολύ σημαντικές, φάσεις αποκλιμάκωσης, όπου θα ανοίξουν επιχειρήσεις που είναι κλειστές εδώ και πολλούς μήνες. 

Μέχρι να δημιουργηθεί στην ψηφιακή του μορφή το Coronapass, οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν σε επιχειρήσεις εστίασης, πολυκαταστήματα, γυμναστήρια, ναούς, ξενοδοχεία, θέατρα, γάμους, βαφτίσεις και κηδείες ένα από τα εξής αποδεικτικά:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση, ή
  • Sms αποδέσμευσης, για όσους νόσησαν από covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, ή
  • Έγγραφο με πρωτότυπη σφραγίδα από αρνητικό PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών

Την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου έχουν μόνο Αστυνομικοί ή λειτουργοί των αρμόδιων Υπουργείων/Τμημάτων, ανάλογα με τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στου τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Με σκοπό εξάλλου να μην παρατηρηθεί μεγάλη συμφόρηση στα κέντρα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης, θα αυξηθούν τα σημεία δειγματοληψίας.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου και στην ουσία επαναφέρει τα μέτρα που ίσχυαν πριν το ολικό απαγορευτικό με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι επιστρέφουν το κέρφιου στις 11:00 ενώ καταργούνται τα sms.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Coronapass για άτομα πάνω από 12 ετών-Στις αρμόδιες αρχές το βάρος της εφαρμογής

Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι

Η δεύτερη στάση του δρόμου επιστροφής στην κανονικότητα, που θα ξεκλειδώσει εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ξεκινά στις 17 Μαΐου, με την επαναλειτουργία ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων, όπως είναι οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ και τα καζίνο. Θα δοθούν ακόμη επιπρόσθετες χαλαρώσεις στις συναθροίσεις και θα επαναρχίσουν οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις.  

Η έναρξη του καλοκαιριού την 1η Ιουνίου, σηματοδοτεί την τρίτη και τελευταία φάση του πλάνου αποκλιμάκωσης, όπου ο στόχος είναι να αρθούν και οι υπόλοιποι περιορισμοί και να γίνει η επιστροφή σε συνθήκες, που θα μοιάζουν με αυτές πριν την άφιξη της πανδημίας.

Βαρύτητα στους εμβολιασμούς

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στους εμβολιασμούς, με δεδομένο ότι φτάνουν αυτόν το μήνα δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων. Τα Κέντρα Εμβολιασμού αύξησαν κι άλλο τις δυνατότητές τους και μπορούν να διενεργούν μέχρι και 15 χιλιάδες την ημέρα ενώ στη μάχη έχουν ριχθεί αυτή την εβδομάδα και οι Προσωπικοί Ιατροί. Συνολικά επέδειξαν ενδιαφέρον 250 Προσωπικοί Ιατροί, που παρήγγειλαν χιλιάδες δόσεις AstraZeneca που άρχισαν να χορηγούνται σε δικαιούχους άνω των 30 ετών. 

Με την προϋπόθεση ότι επιλυθούν τα προβλήματα στην Πύλη Εμβολιασμού, θεωρείται εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 60-65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μετά το χθεσινό μπάχαλο εν τω μεταξύ, όπου τεχνικό πρόβλημα άφησε την Πύλη Εμβολιασμού κλειστή, αναμένεται να ανοίξει σήμερα για τα άτομα 35 και 36 χρόνων που έχασαν τα ραντεβού τους.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες 33-34 ετών που επρόκειτο να έχουν πρόσβαση σήμερα, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για τον επανακαθορισμό της ημερομηνίας εντός της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα