Έρευνα για την άνοια με κυπριακή συμμετοχή

Η Infotrend Innovations Co Ltd συμμετέχει ως εταίρος του Ευρωπαϊκού έργου Lethe(Λήθη), που έχει ως στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και μείωση των παραγόντων που προκαλούν την άνοια, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένου μοντέλου για κάθε ασθενή.

Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, έχει 4ετή διάρκεια και χρηματοδοτείται από το πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης «Ορίζοντας 2020».

Η περιοχή εστίασης του έργου είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η επιλογή του ονόματός του δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο ποταμός Λήθη ήταν ένα από τα πέντε ποτάμια του κάτω κόσμου, του Άδη. Αυτός ο ποταμός παίρνει μια συμβολική αξία, δηλαδή τη σημασία της μνήμης για τον άνθρωπο. Η μνήμη νοείται ως ο πλούτος και η σοφία του παρελθόντος που κινδυνεύει από τη λήθη, τα συμπτώματα της οποίας καλείται να αντιμετωπίσει το έργο LETHE, μέσω τόσο της πρόληψης όσο και της εκπαίδευσης του εγκεφάλου.

Οι ρίζες του έργου LETHE είναι βαθιές και βασίζονται στα αποτελέσματα έρευνας, μελετών και κλινικών δεδομένων που συλλέχθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, όπως π.χ. των Memento, PredictND και FINGER (Μελέτη Φιλανδικής Γηριατρικής Παρέμβασης για την πρόληψη της Γνωστικής Διαταραχής και Αναπηρίας).                                                                                             Η ευρέως διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο μελέτη FINGER απέδειξε ότι η πρόληψη της γνωστικής παρακμής σε άτομα που κινδυνεύουν είναι εφικτό να γίνει μέσω αποτελεσματικής παρέμβασης σε διάφορες πτυχές του τρόπου ζωής των ατόμων αυτών.

Το έργο LETHE αναμένεται να εξελίξει τα αποτελέσματα αυτής της εντυπωσιακής κλινικής μελέτης σε ένα νέο ψηφιακό μοντέλο (FINGER 2.0), βασισμένο σε ανεπτυγμένες και πέραν της υπάρχουσας επιστημονικής στάθμης τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.                                                                                             

Οι στρατηγικές για την αλλαγή του τρόπου ζωής, με στόχο την πρόληψη της νοητικής παρακμής, θα στηρίζονται σε τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως και να είναι προσβάσιμες από τον γηράσκοντα ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Η Infotrend Innovations Co Ltd συμμετέχει στο έργο με επιστημονικό υπεύθυνο την κα Λέλια Αταλιανή και την ομάδα της.

Στο έργο συμμετέχουν, συνολικά, 15 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αυστρία(https://www.fh-joanneum.at/) University of Applied Sciences.

Συμμετέχουν  πίσης: Medical University of Vienna, Karolinska Institute of Health and Welfare, Alzheimer Europe, Forth, Maastricht University, KAASA, i2Grow, Stichting EGI, ExtraRed s.r.l, Infotrend Innovations Co Ltd, Combinostics OY, Lisbon Council, Universita Deglu Studi di Perugia.

Για περαιτέρω πληροφορίες:info@lethe-project.eu, info@infotrendco.com τηλ. 22-435122

 Στις 24-26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ψηφιακή διήμερη εναρκτήρια συνάντηση του έργου LETHE, στην οποία οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τον ρόλο και το σχέδιο δράσης τους.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας