Την επιμόρφωση ανήλικων και ενήλικων κυνηγών εισηγείται ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως συμφωνεί με την προσπάθεια της νομοθετικής ρύθμισης της άσκησης του κυνηγίου από ανηλίκους, αλλά και της επιμόρφωσης των ενδιαφερόμενων για τους παράγοντες κινδύνου, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για την άδεια οπλοφορίας σε γενικό επίπεδο, "η οποία αφήνει την επιλογή για χρήση του όπλου για σκοπούς πέρα από το κυνήγι".

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως η χρήση όπλων, αλλά και η φύλαξη τους στο σπίτι είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για σοβαρά ατυχήματα γι’ αυτό και η παρουσία ενός ενήλικα, ο οποίος μπορεί να παρέχει ασφάλεια, είναι αναγκαία. Θεωρούμε επίσης, ιδιαίτερα σημαντική την πρόβλεψη επιμορφωτικών σεμιναρίων τα οποία είχαν εξαγγελθεί ότι θα συνόδευαν την πρόνοια, με στόχο τη δημιουργία κυνηγετικής συνείδησης όχι μόνο των ανηλίκων, αλλά και των ενηλίκων, προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος εισηγείται την επιμόρφωση, αλλά και την τακτική ανανέωση της άδειας κυνηγετικού όπλου βάσει εξετάσεων, όχι μόνο των ανηλίκων χρηστών κυνηγετικών όπλων, αλλά και των ενηλίκων. "Αυτό είναι σημαντικό κυρίως γιατί τα παιδιά μαθαίνουν τους κανόνες του κυνηγιού από κάποιο ενήλικα και συχνά υιοθετούν τις συμπεριφορές που μαθαίνουν ή βλέπουν από αυτούς τους ενήλικες. Συνεπώς τα μέτρα ασφαλείας τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες είναι πιθανότερο να επηρεάσουν και τους νέους κυνηγούς", προσθέτει.

Εκφράζοντας προβληματισμό για την άδεια οπλοφορίας σε γενικό επίπεδο, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως "με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργείται η κυνηγετική παιδεία μπορεί να καλλιεργηθεί η απευαισθητοποίηση στη χρήση όπλων, η οποία κάτω από συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές ή σε ατυχήματα αμέλειας".

Είναι σημαντικό, προσθέτει, να προσέξουμε ότι η άδεια οπλοφορίας σε αρκετές χώρες, και ιδιαίτερα στις χώρες που δίνεται μαθητική άδεια κυνηγιού, η οποία στην πλειοψηφία δίνεται σε ανήλικους άνω των 16 ετών, παραχωρείται επίσης, ύστερα από κατοχυρωμένη αξιολόγηση προσωπικότητας του ενδιαφερόμενου ατόμου (π.χ. Φινλανδία, Ισπανία, Δανία).

"Μια τέτοια αξιολόγηση θα μπορεί να προβλέψει χαρακτηριστικά όπως η παρορμητικότητα αλλά και τάσεις του ατόμου για επικίνδυνες συμπεριφορές, τα οποία είναι παράγοντες κινδύνου για κακή χρήση όπλου. Συνεπώς, ως Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου προτρέπουμε την πολιτεία όπως λάβει υπόψη τις παραπάνω παραμέτρους σε περίπτωση επαναφοράς της πρόνοιας μαθητικής άδειας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ιδίων χρηστών, αλλά και του κοινού", αναφέρει.

Τέλος, προσδοκούμε ότι οι γονείς ή κηδεμόνες ανηλίκων, που εξασκούν το εν λόγω άθλημα, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή χρήση και φύλαξη των όπλων, αλλά και θα καλλιεργήσουν την κυνηγετική παιδεία με γνώμονα τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών