Τα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράττονται μέσω Facebook

Ως γνωστόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε είναι το Facebook, είτε το Twitter, είτε το Instagram, έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Κι όπως η πραγματική καθημερινότητα μπορεί να μας φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με άτομα εκτός νόμου, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην ψηφιακή.
 
Ορισμένα από τα σοβαρότερα και συχνότερα εγκλήματα που διαπράττωνται μέσω του δημοφιλέστερου ίσως κοινωνικού δικτύου, του Facebbok, είναι τα ακόλουθα:
 
Απάτη

Απάτες ήταν είναι και θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα μέσα για απόσπαση χρημάτων από επιτήδειους, η νεώτερη φουρνιά των οποίων, βρίσκουν διάφορες μεθόδους για να ξεγελούν αθώα θύματα μέσω διαδικτύου.

Στο Facebook συχνά δρουν μέσω της δημιουργίας ενός post το οποίο εμφανίζεται ελκυστικό στους περισσότερους, (π.χ. ο χρήστης έχει κερδίσει κάποιο δώρο). Αφού λοιπόν το ανυποψίαστο θύμα πατήσει πάνω στο σύνδεσμο του ζητάνε μερικές προσωπικές πληροφορίες προκειμένου να αποσταλεί το δώρο του, όπως αριθμός πιστωτικών καρτών, αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων κ.α. Αν κάνει κάποιος το λάθος να δώσει τέτοιες πληροφορίες τότε το πιο πιθανό είναι την επόμενη μέρα να βρει άδειο το λογαριασμό του.
 
Cyberbullying

Ίσως το πιο συχνό έγκλημα μέσω εφήβων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει οδηγήσει νέους ανθρώπους σε αυτοκτονία, ή και σε δολοφονίες μεταξύ συμμαθητών. Το έγκλημα παρουσιάζεται πολλές φορές με την μορφή hacking προσωπικών δεδομένων και κλοπής κωδικών πρόσβασης. Κάποιες φορές μάλιστα θύτες του είναι ενήλικες, οπότε πλέον μιλάμε για κυβερνο-παρενόχληση.
 
Καταδίωξη

Ο όρος «καταδίωξη» καμιά φορά χρησιμοποιείται από χρήστες για να περιγράψει τη συμπεριφορά άλλων χρηστών που αρέσκονται στο να παρακολουθούν τα προφίλ ατόμων που τους ενδιαφέρουν. Ωστόσο η κυβερνο-καταδίωξη δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερα αδικήματα, όπως παρενοχλήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων, απειλών μέσω chat και να φτάσει ακόμη και στην κανονική παρακολούθηση και καταδίωξη. Στις τελευταίες περιπτώσεις εμμονικά άτομα έχουν φτάσει ακόμη και στη δολοφονία προσώπου με το οποίο έχουν πάθει εμμονή. Γι αυτό διαλλέγετε τους φίλους σας και ασφαλίστε το προφίλ σας, ώστε να είναι ορατό μόνο στα άτομα που εσείς θέλετε.
 
Διάρρηξη-Κλοπή

Δεν υπάρχει τρόπος να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή ενός διαρρήκτη, από το να τον ενημερώνεται για το πότε είστε και πότε δεν είστε σπίτι σας.

Για το θέμα αυτό η αστυνομία προειδοποιεί συνεχώς το κοινό, προκειμένου οι χρήστες να μην δίνουν πληροφορίες για το πού μένουν ή πού βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο, γιατί πολύ απλά αυτός που καραδωκεί ξέρει πότε και πού να χτυπήσει.
 
Κλοπή ταυτότητας

Ακόμη ένα έγκλημα το οποίο αποτελεί απειλή σχεδόν για κάθε χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με το μέγεθος των προσωπικών πληροφοριών που καταθέτουμε οικειοθελώς μέσω Facebook, γίνεται κυριολεκτικά παιχνιδάκι για κάποιον, κλέβοντας αυτές τις πληροφορίες, να κατασκευάσει μια πλαστή διαδικτυακή  (και όχι μόνο) ταυτότητα και να κάνει όλα όσα επιθυμεί -από υπεξαιρέσεις μέχρι απάτες- στο όνομα σας.
 
Δυσφήμιση

Ένα άτομο διαπράττει το έγκλημα της δυσφήμησης όταν δημοσιοποιεί ψευδείς και αρνητικές πληροφορίες για κάποιο άλλο άτομο ή εταιρία προκαλώντας του προσωπική ή εμπορική ζημιά.

Ο βασικός κορμός του Facebook αλλά και κάθε άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, είναι η επικοινωνία. Αυτή η επικοινωνία γίνεται το μονοπάτι για τον οποιοδήποτε παραβάτη αυτού του είδους να ολοκληρώσει το έγκλημα της δυσφήμισης. Υπάρχουν εξάλλου και οι περιπτώσεις που ακριβώς επειδή το Facebook είναι ένας ιστότοπος ελεύθερης σκέψης και έκφρασης απόψεων, κάποιοι να ξεφύγουν καταθέτοντας ανακρίβειες που βλάπτουν κάποιο τρίτο πρόσωπο και τελικά να βρίσκονται υπόλογοι δυσφημίσεως χωρίς καν να το καταλάβουν. Γι αυτό προσέχετε τι λέτε και τι ποστάρετε στο Facebook.
 
Παρενόχληση

Ίσως το σοβαρότερο των εγκλημάτων του διαδικτύου ειδικά αν αφορά παρενοχλήσεις σεξουαλικού περιεχομένου ανήλικων ατόμων. Η παρενόχληση μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και με ένα απρεπές σχόλιο ή με μία επίμονη συμπεριφορά, ενώ αποτελεί κακούργημα όταν αποσκοπεί στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και εφήβων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταγγέλλεται τόσο στο ίδιο το κοινωνικό δίκτυο (report), όσο και στον τοπικό αστυνομικό σταθμό.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου