Λήψη μέτρων αν στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες για το MELIOS ZOO PARK

Οι αρμόδιες Αρχές δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν στη λήψη των προβλεπομένων από τη νομοθεσία μέτρων, εξαντλώντας όλο το περιθώριο που τους παρέχεται, σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί και επιβεβαιωθεί η ισχύς των καταγγελιών και των ισχυρισμών για κακομεταχείριση, βασανισμό, και ταλαιπωρία των ζώων στο θεματικό πάρκο/ζωολογικό κήπο στους Αγίους Τριμιθάς, με την επωνυμία MELIOS ZOO PARK, του κ. Μενέλαου Μενελάου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως κανένας πολίτης και καμία επιχείρηση ή πεδίο δραστηριότητας δεν είναι υπεράνω του νόμου και των ισχυόντων κανονισμών, και ως εκ τούτου οι σχετικές καταγγελίες και οι ισχυρισμοί, που έχουν δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, θα διερευνηθούν από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

"Σε περίπτωση δε που στοιχειοθετηθεί και επιβεβαιωθεί η ισχύς των όσων αναφέρονται, οι αρμόδιες Αρχές δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν στη λήψη των προβλεπομένων από τη νομοθεσία μέτρων εξαντλώντας όλο περιθώριο που τους παρέχεται", σημειώνεται, και προστίθεται πως "οποιαδήποτε παρόμοιας φύσης περίπτωση ή περιστατικό θα υπόκειται στον ίδιο χειρισμό και αντιμετώπιση από μέρους των κρατικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο παραβάτης, στοχεύοντας πάντοτε στη διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των ζώων".

Σχετικά με το φωτογραφικό υλικό που έχει κατά καιρούς δημοσιευθεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "μεγάλο μέρος του αφορά περιστατικά τα οποία, όπως φαίνεται και στις λεζάντες των φωτογραφιών, αφορούν τα έτη 2009 και 2010, δηλαδή προ επταετίας και εξαετίας, αντίστοιχα", και πως "για τα περιστατικά αυτά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν λάβει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα".

Σημειώνεται ακόμη πως στο πλαίσιο των από τη νομοθεσία προβλεπόμενων επίσημων ελέγχων, η εγκατάσταση αυτή επιθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Τμήμα Περιβάλλοντος), με στόχο τον έλεγχο των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους. Για οποιεσδήποτε μη συμμορφώσεις παρατηρούνται, δίνονται σχετικές οδηγίες με χρονοδιάγραμμα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης λαμβάνονται μέτρα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι η αρμόδια Αρχή για αδειοδότηση της λειτουργίας των ζωολογικών κήπων με σκοπό την προστασία της άγριας πανίδας και της βιοποικιλότητας και στο πλαίσιο αυτό διενεργούν τακτικές επιθεωρήσεις σε όλους τους ζωολογικούς κήπους.

Αναφέρεται ακόμη πως για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση είχε εκδοθεί στις 26/09/2012, άδεια λειτουργίας ζωολογικού κήπου. "Για την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου θεματικού πάρκου ζώων, ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης εξασφάλισε το 2010 σχετική άδεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, μετά την εξέταση της προτεινόμενης ανάπτυξης από την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έκδοση σχετικής Γνωμοδότησης από το Τμήμα Περιβάλλοντος", προστίθεται.  

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας