Ένοχοι 7 πρώην υπάλληλοι του Δήμου Παραλιμνίου για τις εισπράξεις από παραλίες

  Επτά υπάλληλοι του Δήμου Παραλιμνίου, κρίθηκαν σήμερα ένοχοι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας  για οικειοποίηση εισπράξεων στις οργανωμένες παραλίες στις οποίες ήταν υπεύθυνοι για την έκδοση εισιτηρίων για ενοικίαση κρεβατιών και ομπρελών παραλίας του Δήμου στην περιοχή Πρωταρά.
 
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 21 Μαΐου 2012 και 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο Παραλίμνι.
 
Συγκεκριμένα το Δικαστήριο έκρινε ένοχους τους Χριστάκη Ταμένου, 54 ετών, Κώστα Φιλίππου, 41 ετών, Νεόφυτο Νεοφύτου, 44 ετών, Ανδρέα Σοφόκλη, 62 ετών, Χριστάκη Περικλή, 54 ετών, Χριστάκη Νικολάου, 59 ετών και Μανώλη Μότης, 68 ετών.

Το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε πέντε υπαλλήλους που αντιμετώπιζαν τις ίδιες κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα τους Κοσμά Κοσμά, 57 ετών, Παναγιώτη Ανδρέου, 50 ετών, Αντώνη Μουστακίδη, 62 ετών, Μάριο Πιερέττη, 34 ετών και Τάσο Μαρούλλη, 42 ετών.  

Μετά τη σημερινή απόφαση το Δικαστήριο διέταξε όπως οι επτά ένοχοι υπάλληλοι τεθούν υπό κράτηση και όρισε την 13η Ιουλίου 2016 ως ημερομηνία ια αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των πρώην υπαλλήλων, για μετριασμό της ποινής τους.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν συνολικά 98 κατηγορίες με κυριότερη την κλοπή από υπάλληλο, ενώ το συνολικό ποσό που φαίνεται να οικειοποιήθηκε ανέρχεται γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ.   

Την υπόθεση, που αποκαλύφθηκε στις 11 Ιουλίου 2012, παρουσίασε ενώπιον του Δικαστηρίου η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πόπη Πίτσιλλου.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 11 Ιουλίου 2012 καταγγέλθηκαν στο ΤΑΕ Αμμοχώστου εκ μέρους του Δήμου Παραλιμνίου, υποθέσεις κλοπών από υπαλλήλους του Δήμου, που ήταν εργάτες παραλιών στις ενοικιάσεις ομπρελών και κρεβατιών παραλίας. Σύμφωνα με την αρχική καταγγελία οι εργάτες παρέδιδαν λιγότερα χρήματα στα ταμεία του Δήμου από αυτά που εισέπρατταν ως δικαιώματα χρήσης των ομπρελών και κρεβατιών.
 
Από έλεγχο που έγινε μέσω του λογισμικού συστήματος του Δήμου Παραλιμνίου για τη διαχείριση των ομπρελών και κρεβατιών διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος  στα πλαίσια εσωτερικής έρευνας που διενήργησε στις 8 Ιουλίου 2012, αφαίρεσε από τους υπαλλήλους μέσω του λογισμικού συστήματος, τη δυνατότητα να εκδίδουν ημερήσια αναφορά εισπράξεων. Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν να διαπιστωθεί από το Δήμο  κατά πόσον τα χρήματα που εισέπρατταν οι εργάτες  παραδίδονταν όλα ή παραδίδονταν μόνο τα ποσά που αναφέρονταν στην ημερήσια αναφορά.
 
Μετά την εξέλιξη αυτή οι ύποπτοι άρχισαν να παραδίδουν διαφορετικά ποσά από αυτά που έπρεπε να παραδώσουν σύμφωνα με την είσπραξη που αναφερόταν στο λογισμικό σύστημα.
 
Σε περαιτέρω έρευνα που διενεργήθηκε από τον Δήμο Παραλιμνίου διεφάνη ότι οι υπάλληλοι του σε κάποιες περιπτώσεις αντί να εκδίδουν απόδειξη είσπραξης προς τους πελάτες, εξέδιδαν μία απόδειξη μία φορά και στους επόμενους πελάτες έκαναν επανεκτύπωση της πρώτης απόδειξης με αποτέλεσμα να οικειοποιούνται τα χρήματα που εισέπρατταν.
 
Ακόμα οι υπάλληλοι σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούσαν σε έκδοση κενής απόδειξης την οποία έδιναν στους πελάτες ή έδιναν χειρόγραφες αποδείξεις αντί να τις εκδίδουν μέσω του συστήματος. Σε άλλες περιπτώσεις ενώ εισέπρατταν ένα χρηματικό ποσό η απόδειξη που εξέδιδαν αφορούσε μικρότερο ποσό ή δεν έδιναν καθόλου απόδειξη.
 
Ορισμένες φορές ενώ όλα τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες ήταν ενοικιασμένα τα χρήματα που παρέδιδαν οι υπάλληλοι στο Δήμο Παραλιμνίου, δεν ανταποκρίνονταν στο ποσό που έπρεπε να εισπραχθεί.
 
Σημειώνεται ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν συλληφθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 ως ύποπτοι για κατά συρροή κλοπές από τις εισπράξεις από την ενοικίαση κρεβατιών και ομπρέλων παραλίας στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου στην περιοχή Πρωταρά.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου