Προσωρινή η απόσυρση της πρόνοιας για άδεια κυνηγίου σε ανήλικους

Ικανοποίηση για την απόσυρση της πρόνοιας για χορήγηση μαθητικής άδειας κυνηγίου σε 14χρονους από την τροποποιητική νομοθεσία για τη Διαχείριση Αγριων Πτηνών και Θηραμάτων, εξέφρασαν ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αντίστοιχα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η απόσυρση δεν είναι μόνιμη, αλλά έγινε για να εγκριθούν έγκαιρα ο τροποποιητικός νόμος και οι κανονισμοί, ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του κ. Αδάμου, δεν αναμένεται να υπάρξει ψήφισή τους πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές της διακοπές.

Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος για συζήτηση του τροποποιητικού νόμου και των κανονισμών για την Προστασία και Διαχείριση Αγριων Πτηνών και Θηραμάτων, ο κ. Αδάμου είπε πως “το σημαντικό είναι ότι η Κυβέρνηση απέσυρε τα άρθρα του τροποποιητικού νόμου για τη χορήγηση μαθητικής άδειας σε 14χρονους, κάτω από την πίεση και το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης”.

Είπε πως δεν αποσύρθηκαν ωστόσο μόνιμα, "αλλά επειδή χρειάζεται να περάσει το νομοσχέδιο, γιατί βρισκόμαστε υπό την απειλή προστίμων από την ΕΕ αν δεν εγκριθεί η τροποποιητική νομοθεσία”.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τον ικανοποιεί το γεγονός ότι έχουν αποσύρει την πρόνοια για τους 14χρονους, αλλά όχι το γεγονός ότι “υπάρχει στον αέρα η σκέψη να επανέλθει πίσω μετά”.

“Επειδή θεωρήθηκε ίσως ότι η πρόνοια για τους 14χρονους θα καθυστερούσε την ψήφιση του νομοσχεδίου και των κανονισμών έχει αφαιρεθεί. Αυτή ήταν η σκέψη η οποία υπήρχε”, είπε.

Ερωτηθείς τ ισχύει σε άλλες χώρες, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως σε άλλες χώρες υπάρχει πρόνοια για μαθητική άδεια κυνηγίου, αλλά υπάρχει και σοβαρότατη επίβλεψη του κυνηγού. “Υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στον αριθμό των κυνηγών, υπάρχουν σοβαρές ποινές και άμεσες σε αυτό το θέμα. Η επιβολή της νομοθεσίας είναι αυστηρότατη”, σημείωσε. Ανέφερε πως για παράδειγμα στον Καναδά γίνονται κληρώσεις ανάμεσα στους κυνηγούς για να τους διατηρούν σε μικρούς αριθμούς, και μια από τις ποινές είναι η κατάσχεση αυτοκινήτων, αν παραβιάζεται η νομοθεσία.

Ο κ. Αδάμου είπε πως ο τροποποιητικός νόμος και οι κανονισμοί για την Προστασία και Διαχείριση Αγριων Πτηνών κατατέθηκαν στη Βουλή επειγόντως, γιατί αρχίζει η κυνηγετική περίοδος, σημειώνοντας πως δεν νομίζει ωστόσο ότι θα ψηφιστούν πριν τις θερινές διακοπές.

Ερωτηθείς για την απειλή επιβολής προστίμων από την ΕΕ, ο κ. Αδάμου είπε πως τους ανέφερε η Νομική Υπηρεσία ότι οι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήλθαν στην Κύπρο για να ελέγξουν αυτές τις νομοθεσίες ήταν πάρα πολύ έντονοι και μας έχουν επιστήσουν την προσοχή ότι πρέπει να περάσουν αυτές οι νομοθεσίες, που αφορούν κυρίως τη λαθροθηρία “κάτι με το οποίο βεβαίως δεν διαφωνούμε”.

Επεσήμανε πως προβλέπεται αύξηση των ποινών, διπλασιασμός και τριπλασιασμός τους, διότι οι ποινές που ισχύουν σήμερα δεν είναι απαγορευτικές. Τώρα εισάγονται και ποινές φυλάκισης “και τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται τα πρόστιμα για πρώτη φορά, και γίνονται διπλάσια για δεύτερη φορά”, ανέφερε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα