Εντοπίστηκαν στη Μόρα της Μεσαορίας τα οστά 4 Ελληνοκυπρίων στρατιωτών

 Τα οστά τεσσάρων Ελληνοκυπρίων στρατιωτών στη Μόρα εντόπισε ομάδα της ΔΕΑ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος.

Συγκεκριμένα, σε τέσσερις Ε/κ στρατιώτες, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ανήκουν τα οστά που εντοπίστηκαν στο σημείο εκταφής μιας εκ των εννιά ομάδων της ΔΕΑ που πραγματοποιεί εργασίες κοντά στο χωριό Μόρα της Μεσαορίας στα κατεχόμενα, εδώ και ένα μήνα.

Ο Νέστορας Νέστορος, ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συγκεκριμένη ομάδα κινούνταν με βάση μαρτυρία που υπήρχε παλαιότερα, και πριν από λίγες ημέρες Τουρκοκύπριος μάρτυρας επισκέφθηκε την περιοχή και έδωσε νέες, πιο συγκεκριμένες, οδηγίες για τον χώρο ταφής, όπου και εντοπίστηκαν τα λείψανα τεσσάρων ατόμων. Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι στη Μόρα αναζητούνται και άλλοι πιθανοί χώροι ταφής και στο γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητική προσπάθεια, γι` αυτό και η συγκεκριμένη ομάδα θα παραμείνει στο χώρο.

Στο χώρο που εντοπίστηκαν οι τέσσερις, σημείωσε, βρέθηκαν και μεταλλικά αντικείμενα που φέρονται να ανήκουν σε όχημα. Ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ διευκρίνισε ότι οι εννιά ομάδες εκταφών ενεργούν σε οκτώ συνολικά σημεία, δύο στις ελεύθερες περιοχές και έξι στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου, στο συγκεκριμένο σημείο όπου γίνονται οι εκσκαφές στη Μόρα, είχε φτάσει το φορτηγό του Φασιά στις 14 Αυγούστου 1974, το οποίο είχε ξεκινήσει από το Παλαίκυθρο και επιχειρούσε να προχωρήσει νότια προς το Πυρόι. Στη διαδρομή αυτή και στο σημείο που βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Μόρα το φορτηγό με επιβαίνοντες αρκετά άτομα, ίσως και 40 στρατιώτες που προέρχονταν – σύμφωνα με μαρτυρίες – από το 226 Τάγμα Πεζικού, δέχθηκαν επίθεση από τουρκικά τανκ. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να αρχίσουν να τρέχουν για να σωθούν και κάποιοι να παραμείνουν στο φορτηγό όπου υπήρχαν εκρηκτικά και γι` αυτό σημειώθηκαν κάποιες εκρήξεις, σύμφωνα πάντοτε με τις μαρτυρίες.

Την ώρα της επίθεσης στο φορτηγό, χάθηκαν τα ίχνη οκτώ ατόμων, ο ένας εκ των οποίων είχε εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί παλαιότερα σε απόσταση περίπου 2 χλμ από το σημείο.

Από το 2010 και μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σημείο ομαδικής ταφής.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας