Προέβλεψαν την καταστροφή οι υπάλληλοι του Τμήματος Δασών

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης  και όχι μόνο, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Δασών, εξ αιτίας, αφενός της γενικότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε το κράτος και αφετέρου  της λανθασμένης  αντίληψης που επικρατούσε στο Υπουργείο Οικονομικών ότι υπήρχε σπατάλη χρημάτων.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», τα τελευταία χρόνια ελάχιστες έως ανύπαρκτες είναι οι περιπολίες λειτουργών του Τμήματος Δασών σε περιόδους αιχμής, καθώς αυτοί που τις διενεργούν δεν αποζημιώνονται πλέον υπερωριακά
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πυροσβεστικά οχήματα είναι πεπαλαιωμένα. Το 1/3 εξ αυτών είναι πέραν των 15 χρόνων και φαίνεται να διατηρούνται εν κινήσει με δυσκολίες. Ένα ακόμα χτύπημα στο Τμήμα Δασών αποτέλεσε το κλείσιμο, πέρυσι, του Δασικού Κολλεγίου στον Πρόδρομο.
 
Ενδεικτική της εντύπωσης κάποιων ότι στο Τμήμα  Δασών γίνεται υπερβολική σπατάλη χρημάτων, ήταν η περσινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών  να προχωρήσει σε κατάργηση άλλων 22 θέσεων δασικών λειτουργών. Το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δασοπυροσβεστών, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο  εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.  Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν ότι η κατάργηση των 22 θέσεων θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην δυνατότητα του Τμήματος Δασών να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες και διευρυμένες αρμοδιότητές του και να φέρει σε πέρας την αποστολή του.
 
Οι αναφορές στα πανό διαμαρτυρίας των δασοπυροσβεστών έξω από τη βουλή είναι ενδεικτικές και αποδεικνύουν ότι οι ίδιοι ήταν σε θέση να προβλέψουν εν δυνάμει καταστροφή των δασών, εξ αιτίας των πολιτικών που ακολουθούντων. «Όταν κάψετε τα δάση, θα μιλάτε ακόμα για εξοικονομήσεις;» ήταν ένα από τα προφητικά συνθήματα των μελών του Τμήματος Δασών.
 
\
 

 
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε  τότε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Κουγιάλης, είχε παραδεχθεί  ότι η απόφαση για κατάργηση των θέσεων είχε ληφθεί από το υπουργείο οικονομικών, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το υπουργείο γεωργίας.  Τελικά διατηρήθηκαν οι θέσεις των δασικών λειτουργών αλλά καταργήθηκαν 22 αντίστοιχες θέσεις εργατικού προσωπικού στο Τμήμα Δασών. 
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου