Στα Συμβούλια Παιδείας, Πολιτισμού Οπτικοακουστικών συμμετείχε ο Πρ. Προδρόμου

Στην αναμενόμενη σύσταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην Κύπρο, το οποίο θα δώσει περαιτέρω ώθηση και στήριξη στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, στα μέτρα που υιοθέτησε η κυπριακή Κυβέρνηση για στήριξη των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών ιδρυμάτων, στην κινητικότητα των καλλιτεχνών και την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των γραφείων διαχείρισης του Προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη", αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο, Πολιτισμού και Οπτικοακουστικού Τομέα.

Ο Υπουργός, ο οποίος μετείχε και στη συνεδρίαση σε σύνθεση Υπουργών Παιδείας, εξέτασε με τους ομολόγους του τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης (ΕΧΕ) και του επόμενου στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Αναλυτικά, στη συνεδρίαση σε σύνθεση Πολιτισμού και Οπτικοακουστικού Τομέα, όπως έγινε γνωστό, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στους τρόπους ανάκαμψης του πολιτιστικού τομέα και του τομέα των Μέσων Ενημέρωσης μετά την υγειονομική κρίση. Εξέτασαν τρόποι για βελτίωση των νομικών πλαισίων, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ταξιδιωτικών περιορισμών και για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  

Ο Πρ. Προδρόμου κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα μέτρα που υιοθέτησε η κυπριακή Κυβέρνηση για στήριξη των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Καλωσόρισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων για χρηματοδότηση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα μέσω, κυρίως, του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και μέσω συνεργειών με άλλα Προγράμματα και Ταμεία.

Όπως ανακοινώθηκε, σε σχέση με τη διαχείριση των επιμέρους ζητημάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα των καλλιτεχνών κατά την περίοδο της πανδημίας, σημείωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί, καθώς οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση τις υγειονομικές εξελίξεις κάθε χώρας και το συλλογικό όφελος.

Σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των γραφείων διαχείρισης του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ώστε, μέσα από τη δικτύωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης, να επιτυγχάνεται καλύτερη διάχυση της πληροφόρησης και να επωφελούνται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι φορείς, και κατ’ επέκταση η κοινωνία.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην αναμενόμενη σύσταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην Κύπρο, το οποίο θα δώσει περαιτέρω ώθηση και στήριξη στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.
 
Στη συνεδρίαση της σύνθεσης Υπουργών Παιδείας χθες, ο Υπουργός, συζήτησε με τους ομολόγους του για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης (ΕΧΕ) και του επόμενου στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Το στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης αναμένεται, πέρα από τη γενική κατεύθυνση, να θέσει τους στόχους, τους δείκτες και εργαλεία για την υλοποίηση της στρατηγικής, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς τα κράτη μέλη.
 
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, αναφερόμενος στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι αυτός εδράζεται  στις αρχές και τις αξίες του κοινού τρόπου ζωής και των ελευθεριών, όπως ανέπτυξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Σημείωσε ακόμη ότι οι νέοι στόχοι αντικατοπτρίζουν τις δυναμικές που ενυπάρχουν στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, συνδέονται με θεμελιώδεις ευρωπαϊκές πολιτικές και συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερων και πιο ανθεκτικών εκπαιδευτικών συστημάτων.
 
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις στρατηγικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι οποίες, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση: τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολικών μονάδων, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών και της εκπαίδευσης STEM, την επένδυση σε «πράσινα» σχολεία και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμικών συστημάτων, όπως και την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.
 
Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, στη βάση των οποίων η Κύπρος αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως ένα περιφερειακό διεθνές κέντρο πανεπιστημιακών σπουδών, και, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην πρωτοβουλία των Δικτύων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, σημείωσε τη συμμετοχή δύο δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας σε συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Το Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με παρουσίαση από την Προεδρία της υφιστάμενης κατάστασης του κανονισμού του προγράμματος ERASMUS+, των Συμπερασμάτων Συμβουλίου για την ψηφιακή εκπαίδευση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες της γνώσης και της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα. Η Προεδρία ενημέρωσε επίσης για την υφιστάμενη κατάσταση στα κράτη μέλη της ΕΕ, της ΕΖΕΣ και του EOX, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη, η Γερμανίδα Υπουργός προέβη σε δήλωση αλληλεγγύης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Ακολούθησαν δηλώσεις από Γαλλία, Αυστρία και συμμετοχή όλων των Υπουργών σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στις δύο χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή τους στην ελευθερία της έκφρασης και τις ευρωπαϊκές αξίες.
 
Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού ο Υπουργός εξέφρασε αλληλεγγύη στη Γαλλία και την Αυστρία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκαν, οι οποίες είναι επιθέσεις στις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης και ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Samuel Paty και του τραγικού θανάτου του τιμούμε όλους τους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης.
 
Η εισερχόμενη Πορτογαλική Προεδρία παρουσίασε στους Υπουργούς το πρόγραμμα εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και στις δύο συνεδριάσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη