Η Βουλή ψήφισε τον νόμο περί προστασίας και ευημερίας των ζώων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία τροποποίηση του Νόμου περί Προστασίας και Ευημερία των ζώων, με στόχο να επιτευχθεί ενδυνάμωση του μηχανισμού παρακολούθησης θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων με προώθηση σχετικών δράσεων και πολιτικών και με την αύξηση των χρηματικών ποινών σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου.
 
Υπέρ ψήφισαν 45 βουλευτές 2 εναντίον ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Παράλληλα απορρίφθηκαν μια τροπολογία του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου που απαγόρευε τη φύλαξη σκύλων και γάτων σε κλουβί, αλλά και υποτροπολογία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου για καθορισμό των προδιαγραφών του κλουβιού. Παράλληλα πολλοί βουλευτές κάλεσαν την εκτελεστική εξουσία να πάρει στη Βουλή το συντομότερο κανονισμούς για τον καθορισμό προδιαγραφών.
 
Την ίδια ώρα εγκρίθηκαν τροπολογίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος με βάση τις οποίες θα επιτρέπεται η σίτιση και πόση αδέσποτων ζώων σε χώρους που δύναται να καθορίζουν οι αρμόδιες τοπικές αρχές ή σε άλλους χώρους, υπό την προϋπόθεση ότι η τοποθέτηση τροφής και ύδατος σε χώρους σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων θα γίνεται μόνο με τη χρήση κατάλληλων δοχείων για τον σκοπό αυτό.
 
Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο το ΕΛΑΜ με τον βουλευτή Λίνο Παπαγιάννη να αναφέρει ότι οι αυξημένες ποινές θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και θα αυξήσουν τα αδέσποτα.
 
Ο νόμος εισάγει πρόνοιες όπως: 
-          Οι ποινές για κακομεταχείριση ζώων αυξάνονται σημαντικά, από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, και από 3.400 σε 20.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης. 
-          Το νέο Νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στην αρμόδια αρχή να προβαίνει σε άμεση κατάσχεση ζώου και σε ανάθεση της φροντίδας του σε άλλο κατάλληλο πρόσωπο, χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες. 
-          Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η πρόσδεση σκύλου ή γάτας, εκτός από τις περιπτώσεις προσωρινής πρόσδεσης σκύλου σε δημόσιο χώρο ή κατά τη διάρκεια περιπάτου. 
-          Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου ή γάτας σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες, συνθήκες που άφηναν τα ζώα απομονωμένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ως προς τους χώρους κράτησης σκύλων, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει ειδικούς Κανονισμούς που θα προσδιορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι αυτοί. 
-          Ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί προστασίας των ζώων, μέσα από τη θεσμοθετημένη συνεργασία κρατικών υπηρεσιών, ιδιωτών κτηνιάτρων και φιλοζωικών οργανώσεων που θα μετέχουν στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας Ζώων και στις Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων. Οι Επιτροπές αυτές θα υποστηρίζουν και θα συμβουλεύουν το Υπουργείο για την προώθηση νέων πολιτικών και προγραμμάτων για την ευημερία των ζώων. 
-          Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η κράτηση θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια, φώκιες) σε συνθήκες αιχμαλωσίας, π.χ. δελφινάρια. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού