Μέτρα με χαλαρώσεις τις γιορτές-Τα στοιχεία που δεν «ξεκλειδώνουν» τη Λεμεσό

Έχοντας όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας κάνουν σενάρια επί χάρτου, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική λίστα των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από την πρώτη Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει επέκταση των παγκύπριων μέτρων με κάποιες προσθήκες στα υφιστάμενα στα οποία θα περιλαμβάνεται και η Πάφος. Διαφορετικές θα είναι οι ωστόσο, οι αποφάσεις για τη Λεμεσό, όπου θα συνεχιστεί για άλλη μία εβδομάδα το lockdown, με κάποιες χαλαρώσεις, για να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση. Κι αυτό επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα της επαρχίας, παραμένουν πολύ επιβαρυμένα. 

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες περιμένουν και τα δεδομένα από τη σημερινή ημέρα, προκειμένου να έχουν ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα για την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή. Στη σύσκεψη της Παρασκευής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα προηγηθεί της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, θα παρουσιάσουν επικαιροποιημένα στοιχεία για κάθε περιοχή.

Αν και τα μέτρα δεν έχουν «κλειδώσει», κάτι που θα γίνει αύριο η πλάστιγγα κλείνει προς συγκεκριμένο σενάριο, που θα αλλάξει μόνο εάν παρατηρηθεί «έκρηξη» σε κρούσματα και νοσηλείες το επόμενο εικοσιτετράωρο.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να παρουσιάσει δύο δέσμες μέτρων, η μία πιο αυστηρή για την περίοδο πριν τις γιορτές και η άλλη με χαλαρώσεις από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τη γιορτή των Θεοφανίων, τον Ιανουάριο του 2021.

Οι δύο δέσμες μέτρων
Η πρώτη δέσμη μέτρων, θα αποτελείται από τα παγκύπρια μέτρα, στα οποία θα περιληφθεί και η Πάφος και από τοπικά μόνο για την επαρχία Λεμεσού.

Η πρόθεση για τα παγκύπρια μέτρα είναι να επεκταθούν τα υφιστάμενα και να προστεθούν και κάποια άλλα. Μία από τις σκέψεις είναι να κλείσουν ενωρίτερα σχολεία και να συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα. Το εάν θα είναι όλα ή κάποιες βαθμίδες, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Δεδομένο είναι ότι παραμένει το κέρφιου, ο περιορισμός των συναθροίσεων σε σπίτια και το κλείσιμο των χώρων εστίασης ενωρίτερα.

Το μέτρα για Λεμεσό εξάλλου, θα διατηρούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα το τοπικό lockdown, το οποίο θα χαλαρώσει και θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα αρθεί ακόμη, το μέτρο των περιορισμών στη διακίνηση για όσους εξέρχονται και όσους εισέρχονται στην επαρχία. Γίνονται σκέψεις ακόμα για άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων όπως κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, καθώς και πολυκαταστημάτων. Εάν παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση, τότε θα ισχύσουν και στη Λεμεσό οι παγκύπριοι περιορισμοί.

Σ’ ότι αφορά στα Χριστουγεννιάτικα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη δέσμη και τα οποία θα τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός απροόπτου θα τεθούν σε εφαρμογή στις 23 Δεκεμβρίου. Σε αυτά θα υπάρχουν χαλαρώσεις στις συναθροίσεις στα σπίτια, όπου θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις 20 ατόμων. Η πρόθεση είναι να επεκταθεί και η ώρα του κέρφιου, ώστε να μπορέσουν να περευρεθούν σε Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και συγκεντρώσεις για πιο πολλή ώρα, οι πολίτες.
 
Παρά τις χαλαρώσεις, πάντως μέτρα θα υπάρχουν ώστε να μην υπάρξει έξαρση, ειδικά σε μια περίοδο, όπου ο κορωνοϊός θα  συνυπάρξει με τη γρίπη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απεβίωσε ασθενής που μεταφέρθηκε από γηροκομείο-Στα 254+97 κρούσματα

Τι οδήγησε στην απόφαση για τη Λεμεσό
Η αρχική πρόθεση, ήταν τα μέτρα να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Ωστόσο η ανάλυση των δεδομένων δεν άφησε άλλα περιθώρια στους ειδικούς, αφού η διαφορά της Λεμεσού, με τις υπόλοιπες επαρχίες, που είναι επίσης στο «κόκκινο», είναι μεγάλη.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αθροιστική επίπτωση στην Λεμεσό τις τελευταίες 14 ημέρες εάν και πλέον κινείται κάτω από τα 500 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού και έχει καταγράψει μείωση, εξακολουθεί να είναι πολύ επιβαρυμένη.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξάλλου το 44% των θετικών περιστατικών προήλθαν από τη Λεμεσό, ενώ τις τελευταίες 7 μέρες το αντίστοιχο ποσοστό των διαγνώσεων από την επαρχία, είναι στο 41%.

Επιπρόσθετα, ένα στα δύο άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι από τη Λεμεσό, με το ποσοστό των θανάτων στην επαρχία να είναι ακόμα πιο δραματικό, αφού από αυτήν κατάγονταν το 74% όσων απεβίωσαν από covid-19 το Νοέμβριο.
 
Ο στόχος των τοπικών μέτρων, είναι να μειωθεί περαιτέρω το φορτίο νοσηρότητας αφού οι ειδικοί προειδοποίησαν πως ενδεχόμενη πρόωρη άρση μέτρων, πιθανόν να οδηγούσε σε πισωγύρισμα μέσα στα Χριστούγεννα.

Προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει πάντως για την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Κύπρο, αφού οι αριθμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πλην της Πάφου, οι επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, παρουσιάζουν αυξημένα περιστατικά τις νόσου τις τελευταίες ημέρες.

Η τεράστια αγωνία, ωστόσο προέρχεται από τα νοσοκομεία όπου συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα ο τριψήφιος αριθμών όσων νοσηλεύονται, ενώ αυξήθηκαν στους 15 οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Επιπρόσθετα χθες ανακοινώθηκε ακόμη ένας θάνατος 82χρονου, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από γηροκομείο στην Κυπερούντα. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως εντοπίστηκαν άλλα 35 κρούσματα στο γηροκομείο Κλημέντιο στη Λευκωσία (Άγιος Αντώνιος), γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασταμάτητη διασπορά σε κλειστές δομές-Τριανταπέντε κρούσματα σε γηροκομείο στη Λευκωσία

Στη μάχη χιλιάδες τεστ αντιγόνου
Στη μάχη κατά της πανδημίας, εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουν να βρίσκονται τα rapid antigen tests, που αποδεικνύονται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αφού πλέον υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για όλες τις περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας, προχωρά μάλιστα στην αγορά άλλων 400 χιλιάδων τεστ αντιγόνου, ώστε να παρακολουθείται συνεχώς η κατάσταση.

Έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο εργαζομένων και ενοίκων σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές ενώ θα ενισχυθεί και ο έλεγχος σε στρατόπεδα. Την ίδια ώρα εθελοντές φοιτητές ιατρικής θα αναλάβουν την επιτήρηση των μέτρων σε κλειστές δομές καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Επιπρόσθετα, δίκτυο εθελοντών θα προχωρήσει σε διαφώτιση και επιτήρηση των μέτρων σε εργασιακούς χώρους, αφού και εκεί παρατηρούνται. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα είναι κατανοητά και πως η σωστή εφαρμογή τους αποτρέπει την εμφάνιση κρουσμάτων και τη μετάδοση του ιού εντός των εργασιακών χώρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία