Στο Προεδρικό οι επιδημιολόγοι για την κρίσιμη σύσκεψη-Τα τέσσερα σενάρια στο τραπέζι

Με όλα πλέον τα σενάρια ανοικτά, ακόμη και αυτό ενός καθολικού lockdown, έσπευσαν στο Προεδρικό τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας. Στην κρίσιμη σύσκεψη που ξεκίνησε στις επτά, θα παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και τα υπόλοιπα μέλη της διυπουργικής Επιτροπής για την πανδημία, τα επιδεινούμενα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, καθώς και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την υγειονομική βόμβα, σε σφαγείο της επαρχίας Λευκωσίας.

Ακολούθως οι ειδικοί, θα κληθούν να απαντήσουν εάν προτείνουν επιπρόσθετα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, με δεδομένη και τη ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες. Ο επιδημιολογικός δείκτης που έχει σχέση με την ροή στα νοσοκομεία, θεωρείται διεθνώς το πιο δυνατό καμπανάκι, για τη λήψη έκτακτων μέτρων και είναι αυτός που οδήγησε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στην επιβολή lockdown.

Τα ρεκόρ αυτού του μήνα σε κρούσματα και νοσηλείες, είναι αυτά που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην Κυβέρνηση, που δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με το τρομακτικό ενδεχόμενο, να δει υπερπλήρη τα νοσοκομεία. Έτσι πέντε ημέρες μετά την επιβολή μίνι lockdown σε ολόκληρη την Κύπρο, κρίθηκε αναγκαίο να συζητηθεί ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων με το Νίκο Αναστασιάδη να εμφανίζεται έτοιμος ακόμη και για επώδυνες αποφάσεις, όπως είναι αυτή του ολικού lockdown, σε περίπτωση που ειδικοί αναφέρουν ότι θα κινδυνεύσει τις επόμενες ημέρες το σύστημα Υγείας.
 
Το μήνυμα Ιωάννου στους πολίτες
Λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας έστειλε μήνυμα στους πολίτες, μέσω ανάρτησής του στο twitter, αναφέροντας πως «οι στιγμές είναι δύσκολες, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Προτεραιότητά μας παραμένει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
 

Τα σενάρια στο τραπέζι
Ανάλογα με τα δεδομένα που θα τεθούν αλλά και τις προτάσεις των ειδικών, η Κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει, εάν σε αυτό το στάδιο θα λάβει μέτρα και ποια θα είναι αυτά. Οι επιλογές πάντως που υπάρχουν στο τραπέζι, δεν είναι πλέον πολλές. Τα σενάρια είναι τέσσερα.

Το πρώτο σενάριο είναι να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε όλες τις επαρχίες, κάτι που θα σημαίνει περαιτέρω μείωση των συναθροίσεων, με ενδεχόμενη απαγόρευση κάποιων εκδηλώσεων.

Το δεύτερο σενάριο, είναι να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε όλες τις επαρχίες και ταυτόχρονα να επιβληθεί lockdown στη Λεμεσό και την Πάφο, αλλά με ανοικτά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Το τρίτο σενάριο, είναι η επιβολή βραχυπρόθεσμου χαλαρού lockdown, σε όλη την Κύπρο με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων και την ομαλοποίηση της κατάστασης πριν τα Χριστούγεννα, ώστε από τη μία να μπορεί να λειτουργήσει η αγορά και από την άλλη να κάνει γιορτές ο κόσμος με τις οικογένειές του.

Το τελευταίο σενάριο, είναι να αφεθεί ως έχει η κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε να διαφανεί η απόδοση των μέτρων που είναι σε ισχύ, από την προηγούμενη Πέμπτη και τα οποία θα λήξουν τέλος Νοεμβρίου.

Εάν πάντως αποφασιστούν μέτρα, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εκτός απροόπτου θα συνέλθει την Τετάρτη το πρωί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο