Σκέψεις ακόμα και για γενικό lockdown σε Λεμεσό-«Τελική λύση, κίνηση απελπισίας»

Σε ρυθμούς μίνι lockdown κινείται πλέον η Κύπρος, την ώρα που ανησυχία για την κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνας στη Λεμεσό εντείνεται όλο και περισσότερο, ενώ οι αντιδράσεις από μερίδες του πληθυσμού για την εφαρμογή των νέων μέτρων που πάρθηκαν από τη κυβέρνηση ήταν μπόλικες.

Τα νέα μέτρα έχουν εφαρμοστεί από τις 5 Νοεμβρίου, ωστόσο το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να τηρηθούν από τον κάθε πολίτη με σωστό ατομικό επίπεδο ευθύνης, ώστε να γίνει κατορθωτός ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, σε αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει ακόμη πιο αυστηρές αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Το γενικό lockdown αποτελεί η τελική λύση για αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σε δηλώσεις της στον REPORTER, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Δρ. Μαρία Κολιού, ανέφερε πως το γενικευμένο lockdown χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση απεγνωσμένη και απελπισίας.  

«Για να δράσουν τα μέτρα πρέπει να τα εφαρμόσει ο κόσμος, διαφορετικά όσα διατάγματα θέλεις βγάλε ως κράτος. Αν δεν πειστεί ο κόσμος, δεν συνεργαστεί, αν δεν το καταλάβει ότι είναι προς όφελος του, τότε χάσαμε το παιχνίδι και θα υποχρεωθούμε να κάνουμε γενικευμένο lockdown, το οποίο κανένας δεν θέλει. Όχι μόνο γιατί το κράτος μας είναι σε δύσκολη κατάσταση οικονομική, αλλά διότι είναι κάτι το οποίο στοιχίζει και οικονομικά και κοινωνικά στους ανθρώπους τους οποίους κλείνονται στα σπίτια τους. Ας μην ξεχνούμε ότι έχουμε πολλούς ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους και θα τους το κάνουμε ακόμα χειρότερο αυτό το πράγμα. Έχουμε πολλούς ασθενείς χρόνιους και είχαμε παραδείγματα στο προηγούμενο lockdown, όπου άργησαν να πάνε στον ιατρό, γιατί φοβόντουσαν ότι θα κολλούσαν στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η καρδιακή ανεπάρκεια τους. Στο εξωτερικό πολλοί έχασαν και τη ζωή τους από εμφράγματα, γιατί δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία. Δεν είναι ένα απλό θέμα το lockdown. Όλοι το απεύχονται, όμως είναι η τελική λύση. Φυσικά αποδίδει το lockdown, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά είναι μια κίνηση απεγνωσμένη και απελπισίας, την οποία εφαρμόζεις σε τελικό στάδιο».
 
«Ανά πάσα στιγμή μπορούν και πάλι να ξεσπάσουν αναζωπυρώσεις»
Ερωτηθείσα γιατί στην Ελλάδα προχώρησαν εσπευσμένα σε ολικό lockdown, ενώ στην Κύπρο πάρθηκαν πιο «χαλαρά» μετρά, η κ. Κολιού τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο σοβαρή, από ότι στην Κύπρο. «Κατά αναλογία πληθυσμού είναι περισσότερα τα περιστατικά, όπως επίσης και οι εισαγωγές στις εντατικές και οι θάνατοι. Αν φθάσουμε σε ανάλογα επίπεδά, νομίζω και εμείς θα προσανατολιστούμε προς τα εκεί. Προς το παρόν όμως, έχουμε κάποια περιθώρια για εφαρμοστούν πιο στοχευμένα μέτρα και να  αποφευχθεί το γενικευμένο lockdown».

Σε σχέση με το πότε εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα μετά την και την εφαρμογή των νέων μέτρων που λήφθηκαν, η επιδημιολόγος ανέφερε πως «ήδη με τα προηγούμενα μέτρα έχει διαφανεί, τουλάχιστον, μια σταθεροποίηση του αριθμού των περιστατικών. Δηλαδή ότι παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση. Το άλλο το οποίο μειώθηκε είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού. Φαίνεται ότι είναι πιο χαμηλός, από ότι ήταν πριν δεκατέσσερις ημέρες», υποδεικνύοντας παράλληλα πως «αν και δεν έχει φανεί σημαντικά, κάποια δράση των μέτρων φαίνεται ότι έχουμε. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα αυτά πρέπει να σταθεροποιηθούν, για να είμαστε σίγουροι ότι πάμε καλά. Λόγω το ότι έχουμε μεγάλες σειρές κρουσμάτων σε διάφορους χώρους, γηροκομεία, Αστυνομικούς Σταθμούς κλπ, θα πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο ακόμη για την αποδοτικότητα τους, αφού είναι ευθείες που ανά πάσα στιγμή μπορούν και πάλι να ξεσπάσουν αναζωπυρώσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Δεν έχει σταθεροποιηθεί εντελώς η κατάσταση».

Είναι γεγονός, πως η κατάσταση σε Πάφο και Λεμεσό, αλλά κυρίως στη δεύτερη επαρχία, προβληματίζει έντονα τους ειδικούς, αφού οι αριθμοί έχουν χτυπήσει κόκκινο, εξού και τα επιπρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες.

Όπως ανέφερε η κ. Κολιού, δεν είναι αρκετά εύκολο να διαχειριστεί με τον σωστό τρόπο, αλλά ούτε και κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί. «Είναι παρά πολλά τα κρούσματα στη Λεμεσό. Δηλαδή, τα ποσοστά τα οποία μου έχουν πει άνθρωποι που καταμετρούν τα στοιχεία, έχουν περάσει τα 400 άτομα ανά 100000 πληθυσμό. Ξέρουμε ότι το όριο για να γίνει μια περιοχή κόκκινη, είναι τα 150. Επομένως, βρισκόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών. Είναι πολύ σχετικό να πούμε ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Πιστεύω, ότι είναι πιο δύσκολο μεν να διαχειριστεί, αλλά είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».
 
Σκέψεις για γενικό lockdown στη Λεμεσό, αντιδράσεις και αμφισβήτηση
Όσον αναφορά τις σκέψεις περί τοπικού γενικού lockdown στην επαρχία της Λεμεσού, η κ. Κολιού υπέδειξε πως είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στα υπόψιν, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα καθοριστεί με βάση τις ενδείξεις και την ποσότητα των περιστατικών του ιού.
 
«Πάντα έχει μεγάλη σημασία, το ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να τηρούνται από όλο τον κόσμο, έτσι θα εξαρτηθεί από το πόσο θα τηρηθούν από το καθένα και από την υπευθυνότητα του καθενός. Διαφορετικά θα πρέπει να πάμε σε άλλα μέτρα, άσχημα και πολύ πιο αυστηρά, μέτρα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν τα θέλει κανένας γιατί είναι πολύ πιο δυσάρεστα. Το τοπικό lockdown είναι μέσα στις σκέψεις μας, όμως θα πρέπει να πάμε ιεραρχημένα, δηλαδή ανάλογα με τις ενδείξεις, πόσα περιστατικά έχουμε, σε ποια περιοχή, τι είδος και τη ποιότητα των περιστατικών δηλαδή. Αυτό θα καθορίσει τα επόμενα βήματα».  

Μετά και την λήψη των νέων μέτρων και συγκεκριμένα της απαγόρευσης όλων των ομαδικών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων παιδιών, κάτω των 18 ετών, στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, οι αντιδράσεις από τις δύο επαρχίες ήταν ποικίλες, με την κ. Κολιού να αναφέρει πως ήταν ένα στοχευμένο μέτρο, αφού αρκετοί μαθητές νόσησαν από τον ιό στη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

«Πάντα τα μέτρα θα φέρνουν κάποιες αντιδράσεις, διότι σίγουρα κάπου μπορεί να φανούν πιο υπερβολικά, κάπου μπορεί να επηρεάσουν κάποιους. Σίγουρα κανένα μέτρο δεν είναι επιθυμητό από όλους. Το θέμα είναι ότι κοιτάζοντας τους τρόπους με του οποίος οι μαθητές κόλλησαν, φαίνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών, για σχολεία, γυμνάσια και λύκεια κόλλησαν στη διάρκεια εξωσχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Για αυτό το λόγο δρώντας στοχευμένα, περιορίστηκε το συγκεκριμένο, ενώ αντίθετα στα δημοτικά δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο για να περιοριστούν τα παιδιά. Είναι καθαρά γυμνάσια και λύκεια. Ακαδημίες και γυμναστήρια αυτοί οι εξωτερικοί χώροι. Πολλές φορές και τα λεωφορεία, γι’ αυτό και εφαρμόστηκε και το μέτρο της μείωσης της χωρητικότητας των λεωφορείων όταν ταξιδεύουν με επιβάτες. Όλα αυτά στην παρούσα φάση, προσπάθησαν να γίνουν στοχευμένα, διαφορετικά να πάμε σε lockdown, αν είναι να τα κλείσουμε όλα.

Δηλαδή θεωρούν ότι είναι αναποτελεσματικά ή υπερβολικά; Ειδικά τα γυμναστήρια είναι ένας χώρος, ο οποίος όταν ήταν να τα ανοίξουμε τότε στην αποκλιμάκωση σκεφτόμασταν πάρα πολύ. Συνεχώς το αναβάλαμε, αφού υπήρχαν δημοσιεύσεις και επιστημονικές εργασίες, οι οποίες επιδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι είναι ένας από τους χειρότερους χώρους μετάδοσης. Δεδομένου ότι όταν ασκείται ένα άτομο εκπνέει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αέρα και σταγονιδίων. Επομένως, είναι πολύ μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα του σε περίπτωση που νοσεί. Για να είμαι ειλικρινής, με πέραν τηλέφωνο συνάδελφοι και μου έλεγαν ότι τα παιδία που βλέπω τώρα και οι γονείς τους είναι από τα γυμναστήρια που κόλλησαν. Δηλαδή, είναι κάτι το οποίο ήταν χειροπιαστό εύρημα σαν παράγοντας κινδύνου και εδώ στην Κύπρο».
 
Η δράση των μέτρων και μείωση μεταδοτικότητας
Παράλληλα, όπως επισήμανε η κ. Κολιού, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αμφισβήτησε τη δράση των μέτρων, ωστόσο «μετά από δεκαπέντε μέρες εφαρμογής τους, φάνηκε ότι τουλάχιστον οι αριθμοί μας έχουν επιπεδωθεί. Βλέπουμε ότι τα περιστατικά μας κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα. Στόχος μας είναι να μειωθούν, όμως καταρχήν φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί. Από εκεί και πέρα, με τη λήψη και των νέων μέτρων, θα διευκολυνθούν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αριθμοί μας θα πάνε προς τα κάτω στη συνέχεια».

Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε η επιδημιολόγος το δεύτερο στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι έχουν κάποια δράση τα μέτρα, είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, ο οποίος μειώθηκε. «Πριν από εβδομάδες ήταν στο ενάμισι με δύο, τώρα  είναι γύρω στο ένα. Κάτι το οποίο δείχνει ότι η συχνότητα και η ταχύτητα που μεταδίδεται ο ιός είναι μικρότερη. Πιστεύω ότι και εδώ έπαιξαν ήδη το ρόλο τους τα μέτρα που πάρθηκαν. Τι σημαίνει ένας σε μεταδοτικότητα, δηλαδή ένας άνθρωπος μόνο σε ένα δεύτερο τον μεταδίδει, κατά μέσο όρο, και όχι σε δύο όπως ήταν πριν. Ευελπιστούμε ότι με τα νέα μέτρα θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».
 
Ερωτηθείσα για το αν ανησυχεί το κράτος η αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς, η κ. Κολιού ανέφερε πως ήταν αναμενόμενη, καθώς «βλέπαμε τόσα πολλά κρούσματα στην κοινότητα. Είναι γνωστό, δηλαδή, ότι αφού δεν έρχονται από την αρχή οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Πάντα μεσολαβεί ένας χρόνος από τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων, μέχρι να αυξηθούν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Είναι κάτι που το περιμέναμε με τους μεγάλους αριθμούς που είχαμε. Επομένως, βέβαια, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό θέμα αυτό και ειδικά οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δηλαδή, εκεί είναι πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα, καθώς αφορούν κυρίως ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι μεγάλοι σε ηλικία».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου