Εφιάλτης η πορεία του ιού, 1500 κρούσματα σε μία εβδομάδα-Στένεψαν τα περιθώρια

Ένα βήμα πριν από το κατώφλι μας, είναι ο εφιάλτης της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, μετά τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων, που χθες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, προκαλώντας τεράστια αγωνία στις αρμόδιες υπηρεσίες, που τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 300 κρούσματα και ένας θάνατος-Ρεκόρ και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο Νοέμβριος σε μόλις μία εβδομάδα, κατέγραψε το 25% του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, δηλαδή 1505 περιστατικά, με το πιο ανησυχητικό στοιχείο του να αποτελεί η δραματική αύξηση στις νοσηλείες, που αγγίζουν πλέον τις 70.

Το Νοσοκομείο Αναφοράς, που λειτουργεί από προχθές αποκλειστικά για ασθενείς με covid-19, μέχρι χθες αργά το βράδυ, είχε 60% πληρότητά, με 53 νοσηλείες (διαθέτει 88 κλίνες). Την ίδια ώρα αυξήθηκαν σε επτά οι διασωληνωμένοι ασθενείς, με άλλους εννέα που προσβλήθηκαν από τη νόσο, να νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σε περίπτωση πληρότητας του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ασθενείς θα μεταφέρονται σε αυτά της Λεμεσού και της Λευκωσίας, όπου ετοιμάζονται κλίνες,  ενώ εάν παραστεί ανάγκη θα γίνει επίταξη γιατρών και νοσηλευτών από τον ιδιωτικό τομέα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 92 τα κρούσματα σε σφαγείο στη Λευκωσία-Οργίλη αντίδραση Ιωάννου

Φόβοι για διασπορά στη Λευκωσία
Το γεγονός, πάντως που προκάλεσε την πιο μεγάλη ανησυχία είναι ο εντοπισμός 92 κρουσμάτων σε σφαγείο στην Επαρχία Λευκωσίας, η οποία είναι η περιοχή που είχε πληγεί λιγότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αποτελεί την πιο μεγάλη εστία ανησυχίας, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της.

Οι πλείστοι που προσβλήθηκαν, είναι αλλοδαποί εργάτες που διέμεναν σε λυόμενα σπίτια στην περιοχή όπου βρίσκεται το σφαγείο. Ωστόσο, διαγνώστηκαν ως θετικοί και αρκετοί Κύπριοι, με δεκάδες μέλη των οικογενειών τους να βρίσκονται υπό περιορισμό και το φόβο να έγινε μέσω αυτών διασπορά του ιού, να είναι μεγάλος.

Τα κρούσματα στο σφαγείο, σε συνδυασμό με μεμονωμένες εστίες που εντοπίστηκαν σε χώρους εργασίας στη Λευκωσία τις τελευταίες ημέρες, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, αφού εάν επηρεαστεί και η πρωτεύουσα, τότε θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, που θα δρομολογήσει άμεσα νέες αποφάσεις.

Ήδη στο «κόκκινο», βρίσκονται η Λεμεσός, όπου η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου, καθώς και οι επαρχίες Πάφου και Ελεύθερης Αμμοχώστου, που έχουν κρούσματα πάνω από το όριο. Οποιαδήποτε περιοχή, καταγράφει περιστατικά που ξεπερνούν τα 120 ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού, τότε βρίσκεται στο «κόκκινο», σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Εάν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς η κατάσταση πάντως, τότε από βδομάδας δεν αποκλείεται να έχουμε νέες αποφάσεις για μέτρα, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα. Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις τόσο για τοπικό lockdown στη Λεμεσό, εάν διαπιστωθεί πως δεν μειώνονται τα κρούσματα, όσο και για οριζόντιο «κλείδωμα» ολόκληρης της Κύπρου, σε περίπτωση που παρουσιαστούν σημάδια έξαρσης και σε άλλες περιοχές με μεγάλο πληθυσμό.

Ο δείκτης, ωστόσο, που κτυπά το πιο μεγάλο SOS για τους επιστήμονες, είναι αυτός που συνδέεται με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Εάν επιβαρυνθεί πολύ το σύστημα υγείας και κινδυνεύσει να πάθει «ασφυξία», τότε και πάλι θα συζητηθούν άμεσα επιπρόσθετα μέτρα, με αυτό του lockdown, να αποτελεί μονόδρομο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις