Πότε θα κτυπήσει το καμπανάκι για lockdown-Το όριο και οι «κόκκινες» περιοχές

Τους λόγους που επιλέχθησαν σε αυτή τη φάση τα μέτρα που είναι σε ισχύ από χθες 5 Νοεμβρίου ανέλυσαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.

Τα μέτρα όπως εξηγήθηκε, από τους επιστήμονες Γιώργο Νικολόπουλο, Κώστα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνο Τσιούτη, Ζωή Δωροθέα Πανά και τον Λεόντιο Κωστρίκη βασίστηκαν σε συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα που έχουν σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτύπησαν κόκκινο τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες-1800 θετικοί

Τρεις επαρχίες στο «κόκκινο»
Ο Καθηγητής επιδημιολογίας Γιώργος Νικολόπουλος, παρέθεσε τα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού σε κάθε επαρχία. Όπως από αυτά διαφαίνεται, αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, στο «κόκκινο» βρίσκονται τρεις από τις πέντε επαρχίες της Κύπρου, που έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 120 κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Η Λεμεσός, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει 427 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Πάφος 290 ανά 100 χιλιάδες και η ελεύθερη Αμμόχωστος 147 ανά 100 χιλιάδες. Η ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου, προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές που ξεπέρασαν το όριο, αφού διαπιστώθηκε πως υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, μικρότερης, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, έκτασης από τις υπόλοιπες δύο περιοχές.

Λευκωσία και Λάρνακα είναι κάτω από το όριο με 54 και 74 περιστατικά, ανά εκατό χιλιάδες.


Από τις 18-31 Οκτωβρίου εξάλλου στη Λεμεσό καταγράφηκαν 1046 κρούσματα, στην Πάφο 273, στη Λευκωσία 187, στη Λάρνακα 109 και στην ελεύθερη Αμμόχωστο 71.


Ο κ. Νικολόπουλος, πάντως ανέφερε πως τα μέτρα βασίστηκαν σε αυτά και άλλα στοιχεία σημειώνοντας πως στα θετικά που εντοπίστηκαν είναι πως λειτούργησαν σε ένα βαθμό τα προηγούμενα μέτρα, αφού έπεσε ο δείκτης αναπαραγωγής (R), που είναι πλέον λίγο πάνω από το ένα.

Το όριο των νοσοκομείων
Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για την πανδημία, που είναι και αυτός που εάν επηρεαστεί δραματικά, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οδηγεί στην απόφαση για lockdown, είναι αυτός στα νοσοκομεία.

Την κατάσταση στα νοσοκομεία εξήγησε ο λοιμωξιολόγος, Κώστας Κωνσταντίνου ο οποίος ανέφερε πως με βάση τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ετοιμάστηκε το πλάνο το οποίο άρχισε να εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ. Ήδη εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αναφοράς το οποίο θα είναι αποκλειστικά για ασθενείς με covid-19.

«Ετοιμάζουμε κλίνες σε άλλα δύο νοσοκομεία, στο Γενικό της Λευκωσίας και αυτό της Λεμεσού, για να τις χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί. Η Κύπρος έχει πολλές κλίνες σε σχέση με άλλες χώρες. Το πρόβλημά μας είναι το προσωπικό που θα πρέπει να διαχειριστεί τους διασωληνωμένους. Εκεί είναι το όριο μας».

Όπως εξήγησε θα αρχίσει επίταξη γιατρών, όταν χρειαστεί από τον ιδιωτικό τομέα. «Αυτό που φοβόμαστε είναι μήπως δεν μπορέσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε όλους τους ασθενείς».

Πότε θα κτυπήσει το καμπανάκι του lockdown
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αποφασίστηκε πως σε αυτή τη φάση δεν ενδεικνυόταν να επιβληθεί το μέτρο του καθολικού lockdown, αφού το σύστημα υγείας δεν έχει πιεστεί στο σημείο που πιέστηκαν αυτά άλλων χωρών, οι οποίες αναγκάστηκαν να το επιβάλουν.  Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως «το κριτήριο για το lockdown, είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας» για να προσθέσει ο κ. Νικολόπουλος πως «στην Ελλάδα επέβαλαν αυτό το μέτρο, επειδή δεν μπορούσαν να δεχθούν πολλούς άλλους ασθενείς στις ΜΕΘ. Εμείς είμαστε μια φάση πίσω από τις υπόλοιπες χώρες».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσιούτης σημείωσε πως «βάλαμε στοχευμένα μέτρα και κρατάμε εφεδρίες». Όπως υπέδειξε από τη στιγμή που υπήρχαν ενδείξεις ότι τα προηγούμενα μέτρα άρχισαν να λειτουργούν, αποφασίστηκε αυστηροποίησή τους.

Ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, εξέφρασε την άποψη πάντως, πως εάν τηρηθούν τα μέτρα «είμαι πεπεισμένος πως θα μειωθούν τα κρούσματα». Σημείωσε δε πως και τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι απλά, είναι σκληρά αλλά κατάλληλα, όπως είπε, για την κατάσταση της Κύπρου.  

Καμπανάκι για χώρους εργασίας

Την ίδια ώρα, ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης αναφέρθηκε στην αυξημένη μετάδοση του ιού σε χώρους εργασίας, επαναλαμβάνοντας στις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας. 

«Από το καλοκαίρι βλέπουμε συρροές σε πολλούς χώρους. Εισήγηση μας είναι να βελτιωθεί ο αερισμός και να δουλεύουν όπου γίνεται, κάποιοι από σπίτι. Όταν ομαδοποιείται το προσωπικό πρέπει να είναι σταθερές και να μην αλλάζουν τα πρόσωπα στις ομάδες. Καλό είναι να μην γίνεται μέρα παρά μέρα αλλά σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να μην υπάρχουν κοινά διαλείμματα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε πως υπάρχει δυσκολία στην άμεση ανταπόκριση επιχειρήσεων όταν βρεθεί κρούσμα. Πρέπει να έχουν σχέδιο δράσης για αυτό το ενδεχόμενο», υπέδειξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε ευαίσθητους χώρους ζητά η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς