Κατάρτισαν πλάνο σε περίπτωση πληρότητας του Νοσοκομείου Αναφοράς

Το πλάνο ετοιμότητας των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ, επικαιροποιεί συνεχώς ο ΟΚΥπΥ που καταρτίζει πλάνο για το απευκταίο σενάριο, της μέγιστης πληρότητας λόγω της αύξησης των ασθενών με κορωνοϊό, που χρειάζονται νοσηλεία.  

Ο υπουργός Υγείας, ενημερώνεται σε μόνιμη βάση από την διεύθυνση του ΟΚΥπΥ για την επάρκεια και την ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Οι λοιμωξιολόγοι, Λίνος Χατζηχάννας και Κώστας Κωνσταντίνου, ενημερώνουν εξάλλου τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, για το ιατρικό σκέλος της ετοιμότητας των νοσηλευτηρίων, καθώς και για τις νέες εξελίξεις από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά στη θεραπευτική διαχείριση των περιστατικών.
 
Ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ στις 15 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε  μεταξύ άλλων για το σχέδιο δράσης που ετοιμάστηκε, για το Νοσοκομείο Αναφοράς και όλα τα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια, τη στελέχωσή τους, τους ελέγχους στο προσωπικό, το πλάνο χειρισμού ύποπτων περιστατικών στις πρώτες βοήθειες.
 
Το σχέδιο ετοιμάστηκε από τα στελέχη του ΟΚΥπΥ που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων Νοσοκομείων ΟΚΥπΥ και υποβλήθηκε στη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ από τον Ιατρικό Διευθυντή του Οργανισμού Γεώργιο Παντέλα.
 
Οι δυνατότητες των νοσοκομείων
Το Nοσοκομείο Αναφοράς, μπορεί να διαθέσει συνολικά 88 κλίνες για ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι έξι είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται κλίνες και από το Ουρολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Λευκωσίας με δυναμικότητα 16-26 κλίνες.
 
Σε περίπτωση 100% πληρότητας στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι, θα αρχίσει η αξιοποίηση θαλάμων από το νοσοκομείο Λεμεσού, που μπορεί να διαθέσει 70 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.
 
Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό το νοσοκομείο Αμμοχώστου, τότε τα προγραμματισμένα χειρουργεία και άλλα σοβαρά περιστατικά του, θα παραπέμπονται στο νοσοκομείο της Λάρνακας.
 
Εάν γεμίσουν και οι 70 κλίνες του Γενικού Νοσοκομείο Λεμεσού, τότε θα αξιοποιηθεί το χειρουργικό του νοσοκομείου Λευκωσίας,, που διαθέτει 28 κλίνες.
 
Εν τω μεταξύ, η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, δυναμικότητας 28 κλινών, θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για περιστατικά covid.

Η υφιστάμενη ΜΕΘ νοσοκομείου θα παραμείνει για άλλα περιστατικά, εκτός covid.
 
Επιπρόσθετα στο νοσοκομείο Λευκωσίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έγινε βασική εκπαίδευση 148 νοσηλευτών, ώστε να μπορούν να εργαστούν σε ΜΕΘ, αν παραστεί ανάγκη.
 
Συνολικά οι κλίνες στις 2 ΜΕΘ και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι 60 με δυνατότητα να αυξηθούν σε 110 και στη συνέχεια, με αξιοποίηση των ΜΕΘ του  νοσοκομείου Λεμεσού, η επάρκεια ανέρχεται σε 200.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων