Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ανά το παγκύπριο

Τρία πακέτα μέτρων ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, μετά και τα απανωτά κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Τα μέτρα κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες, όπως επεξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Κατηγορία Α. Μεσοπρόθεσμα μέτρα με ισχύ σε παγκύπρια βάση για την περίοδο από τις 5 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021:

  1. Συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση για τη λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.
  2. Επιτρέπεται η διοργάνωση συνεδρίων, συνελεύσεων ή/και εκδηλώσεων σε συνεδριακούς εσωτερικούς χώρους με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 250 άτομα, τηρουμένου του πρωτοκόλλου και του μέτρου για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε υποστατικού. Δεν επιτρέπεται η διακοπή για διάλειμμα ή να προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
  3. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κρεοπωλεία, κτλ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 9 π.μ. και από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.
  4. Η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
  5. Σε ότι αφορά στη διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων από τις 13 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 150 άτομα. Νοείται ότι ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.
 
Κατηγορία Β. Έκτακτα μέτρα με ισχύ σε παγκύπρια βάση για την περίοδο από τις 5 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου:
 
  1. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.
  2. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Ως χώροι εστίασης νοούνται τα εστιατόρια, οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, οι χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και malls, οι ταβέρνες, οι καφετέριες, οι πιτσαρίες, οι μπυραρίες, τα σνακ-μπαρ, τα μπαρ, τα καφενεία, και οι χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 10:30 μ.μ.. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι χώροι εστίασης στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου.
  3. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.
  4. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι/ομάδα σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.
  5. Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
  6. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
  7. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
  8. Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα σε κλειστούς παιδότοπους και τα 150 άτομα σε ανοιχτούς παιδότοπους τηρουμένου του μέτρου για απόσταση στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του κάθε χώρου. Νοείται ότι δεν επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων σε παιδότοπους (π.χ. πάρτι παιδικών γενεθλίων) πέραν των 10 προσώπων ανά εκδήλωση, περιλαμβανομένων των παιδιών.
  9. Απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων εντός γυμναστηρίων.

 
Κατηγορία Γ. Έκτακτα μέτρα με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για την περίοδο από τις 5 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου:

Λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που εξακολουθεί να καταγράφεται, και αφού λήφθηκαν υπόψη τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν ότι για την περίοδο 17-30 Οκτωβρίου στην Επαρχία Λεμεσού η αθροιστική επίπτωση είναι 420 άτομα ανά 100,000 και η αθροιστική επίπτωση στην Επαρχία Πάφου είναι 294 άτομα ανά 100,000, παρουσιάζουν δηλαδή σχεδόν τριπλασιασμό σε σχέση με το προηγούμενο υπό εξέταση δεκαπενθήμερο, επιπρόσθετα των μέτρων που ισχύουν σε παγκύπρια βάση, αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

  1. Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κτλ).
  2. Απαγορεύονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.
  3. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των παιδότοπων, ανοικτών και κλειστών.
  4. Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων.
 
Επιπλέον, και με βασικότερη στόχευση τη μείωση του αριθμού εργαζομένων και, κατ’ επέκταση, τον περιορισμό της έκθεσής τους στον ιό στους χώρους εργασίας και τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας τους, συστήνεται όπως υιοθετηθεί σειρά πρακτικών, όπως είναι ενδεικτικά οι πιο κάτω:
 
  1. Τηλε-εργασία/εργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι εφικτό (για παράδειγμα, κυκλικά σε ένα σημαντικό ποσοστό 30-50% του συνολικού προσωπικού, κοκ) με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  2. Διαχωρισμός και ομαδοποίηση του προσωπικού, ώστε να μην έχουν επαφή μεταξύ τους, με διαφορετικά ωράρια στη διάρκεια της μέρας ή με κυκλικό ωράριο, διαφορετικούς χώρους εργασίας ή άλλο τρόπο.
  3. Ξεχωριστά διαλείμματα προσωπικού/ομάδων και αποφυγή κοινόχρηστων χώρων διαλείμματος.
  4. Εξ αποστάσεως συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις και περιορισμός κατά το δυνατό του αριθμού και του χρόνου παραμονής των εξωτερικών επισκεπτών.

«H κατάσταση μπορεί να ομαλοποιηθεί ξανά»

Σε δηλώσεις του πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως, «όταν τον περασμένο Μάιο λάβαμε την απόφαση για σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας, είχαμε καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, ώστε η μετάδοση του ιού να είναι ελεγχόμενη και να μην ξεφύγει. Προς ενίσχυση αυτής της προσπάθειας ήδη από τον Αύγουστο είχε ανακοινωθεί σειρά μέτρων με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο του επόμενου έτους».
 
Όπως σημείωσε ο Υπουργός, «αν και τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν τα ενδεδειγμένα για να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού, δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η κατάσταση στη χώρα μας, αν και εξαιρετικά δύσκολη αυτή την περίοδο, μπορεί να ελεγχθεί και να ομαλοποιηθεί ξανά. Επιβάλλεται όμως να δράσουμε για άλλη μια φορά άμεσα και συνυπολογίζοντας κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες».
 
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύουν τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα. Τα μέτρα επικεντρώνονται τόσο στην αναχαίτιση της έξαρσης των κρουσμάτων παγκύπρια όσο και στον περιορισμό της διασποράς σε τοπικό επίπεδο, όπου εντοπίζεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο».
 
Παράλληλα, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «για τον σχεδιασμό των μέτρων, πέραν των ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, λήφθηκαν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, και ιδιαίτερα η γεωγραφική κατανομή των περιστατικών. Λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου, δεν είναι δυνατό να περιοριστεί η διασπορά στον βαθμό που επιθυμούμε, ενώ παρατηρείται ευκολία στη μετάδοση του ιού από τη μια Επαρχία στην άλλη».
 
Ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι, «αξιολογήθηκε και συνυπολογίστηκε η διασπορά στην κοινότητα, αλλά και η επικινδυνότητα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο για μεγάλη μετάδοση του ιού».

Δειτε Επισης

Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ