Αυστηροποιεί τα μέτρα σε οίκους ευγηρίας, μετά τα κρούσματα το Γραφείο Ευημερίας

Αυστηροποίηση των μέτρων στους οίκους Ευγηρίας, μετά τα κρούσματα, αποφάσισαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
 
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων που διαμένουν στις Στέγες, βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας».
 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, σημειώνουν οι ΥΚΕ, «έχουν εξαρχής προωθηθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες, διαχειριστές, διευθύνοντα πρόσωπα των Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων καθώς και των Δομών 24ωρης φροντίδας, οδηγίες αναφορικά με την προφύλαξη των ατόμων που διαμένουν σε Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων από λοίμωξη κορωνοϊού COVID – 19, οι οποίες αναθεωρούνται ανάλογα με την εκάστοτε επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας».
 
Όπως αναφέρεται, «στο πλαίσιο της συνεργασίας και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και πραγματοποιηθεί 2380 διαγνωστικές εξετάσεις στο προσωπικό Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων καθώς και σε Δομές 24ωρης Φροντίδας».
 
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πραγματοποιούν επιθεωρήσεις σε όλες τις Στέγες σε τακτά χρονικά διαστήματα στα πλαίσια των οποίων, πραγματοποιείται μεταξύ άλλων έλεγχος ως προς την τήρηση των οδηγιών προφύλαξης από τη λοίμωξη κορωνοϊού COVID – 19 (π.χ. χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κλπ).
 
Σημειώνεται εξάλλου ότι «απροειδοποίητοι επιτόπιοι έλεγχοι εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας πραγματοποιούνταν σε μηνιαία βάση και στη Στέγη της επαρχίας Λεμεσού στην οποία πρόσφατα εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού COVID – 19 με τους δυο τελευταίους να έχουν γίνει στις 3/9/2020 και στις 30/9/2020. Παράλληλα, στις 4/10/2020 προωθήθηκε εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και γενική ενημέρωση των Στεγών, για την ανάγκη διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων. Στις 23/10/20, με ανακοίνωσή του το Υπ. Υγείας ανακοίνωσε τα σχετικά αποτελέσματα εντοπισμού κρουσμάτων, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και την εν λόγω Στέγη».
 
Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι «για τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία προκύπτουν από τα εκάστοτε Διατάγματα, Ανακοινώσεις και Οδηγίες έχει προσωπική ευθύνη ο εκάστοτε ιδιοκτήτης, διαχειριστής, διευθύνον πρόσωπο της Στέγης, ως προς την πιστή εφαρμογή και τήρησή τους ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των ατόμων που διαμένουν στη Στέγη».
 
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί μη τήρηση των οδηγιών προφύλαξης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες είναι εξουσιοδοτημένες να πραγματοποιούν ελέγχους ως προς την εφαρμογή των εκάστοτε Διαταγμάτων τα οποία εκδίδονται με βάση τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο.
 
Τέλος, σημειώνεται ότι με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων που διαμένουν στις Στέγες και σε Δομές 24ωρης Φροντίδας, θα προωθηθούν αυθημερόν ανακοινώσεις για επαναφορά των μέχρι σήμερα οδηγιών και υποδείξεων, πλέον θα ρυθμιστούν εκ νέου οι αριθμοί επισκέψεων στις Στέγες και στις Δομές 24ωρης Φροντίδας, στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»