Δραματικές ώρες, κρίσιμες αποφάσεις-Τα νέα πιθανά μέτρα στο τραπέζι

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έχει φτάσει, αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας παραμένουν σε πολύ άσχημα επίπεδα. Τα νέα έκτακτα μέτρα, αποτελούν πλέον μονόδρομο με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, να συσκέπτονται εκτάκτως στις 8:30 το πρωί, προκειμένου να αποφασιστεί πλάνο με τα επόμενα βήματα. Το πλάνο, θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, όπου και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις, για τα μέτρα που θα επιβληθούν.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι πως θα επεκταθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη Λεμεσό και την Πάφο και στις υπόλοιπες επαρχίες, προκειμένου να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την Κύπρο που έχει ήδη τέσσερις περιοχές στο κόκκινο (Λεμεσός, Πάφος, Πόλης Χρυσοχούς και Κυπερούντα). Αναμένεται ακόμη να τεθούν πιο αυστηροί περιορισμοί σε μαζικές συναθροίσεις όπως σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και εκδηλώσεις, αφού όπως αποδείχθηκε από τα δεδομένα που συνέλεξε η Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, μπορούν να αποτελέσουν εστίες μεγάλης διασποράς. Τα μέτρα αυτά παραπέμπουν στην ουσία, σε ένα παγκύπριο μίνι lockdown, που θα επιτρέπει ωστόσο, στην οικονομία να λειτουργεί και στα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο.

Υπενθυμίζεται πως στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ισχύουν μέχρι τις 9  Νοεμβρίου τα εξής έκτακτα μέτρα:

-Λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.

-Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

-Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.

-Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

-Επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα σε οικίες και άλλα ιδιωτικά και δημόσια υποστατικά, μόνο 6 άτομα σε κάθε κράτηση σε χώρους εστίασης.

Τα υπόλοιπα μέτρα στο τραπέζι
Αναμένεται πάντως ότι θα επεκταθούν και τα παγκύπρια μέτρα που είναι σε ισχύ που αφορούν στις μάσκες, στον περιορισμό του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης (έξι άτομα) και στους αθλητικούς αγώνες που θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται πως στις μακροπρόθεσμες και με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021, προτάσεις που κατέθεσε η επιδημιολογική ομάδα, προτείνεται η απαγόρευση των cocktails parties σε γάμους και βαπτίσεις με μέγιστο αριθμό καθήμενων καλεσμένων στα 150-200 άτομα (σημ. με τα υφιστάμενα μέτρα είναι 350). Αυτό το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να απαγορευτούν για ένα διάστημα γάμοι, βαπτίσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Υπό συζήτηση θα τεθεί και το μέτρο για όριο 50% θεατών σε κλειστούς και ανοικτούς κινηματογράφους, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων.

Επιπρόσθετα, θα συζητηθούν και άλλες προτάσεις, όπως κλείσιμο των πανεπιστημίων και προώθηση της εξ αποστάσεως διαδασκαλίας, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της κατ’ οίκον εργασίας για ένα ποσοστό από αυτούς καθώς και ειδικά μέτρα για σχολεία, που βρίσκονται σε περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.
 
Κάποιοι από τους ειδικούς, πάντως, προτείνουν ταυτόχρονη εφαρμογή ειδικών μέτρων για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», που έχουν σχέση με αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέσω ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των μαζικών συναθροίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλπάζει ο κορωνοϊός, ανακοινώθηκαν άλλα 197 κρούσματα-Όλες οι πληροφορίες
 
Στοιχεία που τρομάζουν
Τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους το Υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες, κτυπούν καμπανάκι κινδύνου, αφού συνεχίζουν τόσο οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, όσο και οι αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο Οκτώβριος, που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, κατέγραψε σε τριανταμία ημέρες 2,611 κρούσματα, τα 2,185 εκ των οποίων από τις 15 του μήνα και μετά. Τις τελευταίες δεκαέξι μέρες του εξάλλου, ο μαύρος μήνας της covid-19 για την Κύπρο, κατέγραψε δεκατρείς φορές τριψήφια κρούσματα.

Επιπρόσθετα, κατέληξαν από τη νόσο άλλοι τέσσερις συνάνθρωποί μας με τον αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 33. Από αυτούς οι 26,17 άντρες και 9 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, είχαν ως τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19.
 
Ο Νοέμβριος, ωστόσο κάθε άλλο παρά με το δεξί μπήκε, αφού την πρώτη ημέρα του κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας (197), προετοιμάζοντας για τη δύσκολη συνέχεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός από κρούσματα σε οίκο ευγηρίας-Τεστ από μη εγκεκριμένο εργαστήρι
 
Τα βλέμματα στο γηροκομείο στη Λεμεσό
Τεράστια ανησυχία προκάλεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες, που τέθηκαν σε συναγερμό, τα τεστ που διενήργησε ο οίκος ευγηρίας Σωκράτειον Μέλαθρον στο Ζακάκι, ωστόσο από μη εγκεκριμένο εργαστήρι, που κατέδειξαν πως υπάρχουν αρκετά κρούσματα, ανάμεσα στους περίπου 100 τρόφιμους.

Θέλοντας να διερευνήσει το εύρος της διασποράς εντός του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας, το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες σε κλιμάκιο αποτελούμενο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΟΚΥπΥ, που έσπευσε επί τόπου και έλαβε από τους τρόφιμους, δείγματα για τεστ PCR, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα σήμερα.
 
Παράλληλα ενημερώθηκε το Υπουργείο Εργασίας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν οι οίκοι ευγηρίας, ώστε να πραγματοποιήσει έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν τα μέτρα και εάν οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται με τις ισχύουσες νομοθεσίες. Υπενθυμίζεται πως στον οίκο ευγηρίας, είχαν βρεθεί προ ημερών τέσσερα κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων