Ετοιμότητα για την επαναφορά των SMS-«Αν χρειαστεί, σε 48 ώρες ενεργοποιείται»

Πλήρως έτοιμο είναι το Υφυπουργείο Καινοτομίας, για την επαναφορά των SMS στο 8998, σε περίπτωση που η Πολιτεία αποφασίσει ότι υπάρχει η ανάγκη, να εφαρμοστεί το σύστημα, για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
 
Αυτό που θα χρειαστεί το Υφυπουργείο, είναι μόλις 48 ώρες, ώστε να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα και ακολούθως θα μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
«Δεν ξέρω αν το Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουμε ενώπιον μας, πάρει μια τέτοια απόφαση. Είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας, των επιδημιολόγων και του Υπουργικού Συμβουλίου, για το αν θα πάμε σε ένα τέτοιο ακραίο φαινόμενο. Το βλέπω πολύ απομακρυσμένο, αλλά αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση και δεν είναι τι σκέφτομαι ή τι πιστεύω εγώ, αλλά τι θα αποφασίσει η Πολιτεία», υπέδειξε ο κ. Κόκκινος.
 
Ως προς το κατά πόσον από τεχνολογικής άποψης η Κύπρος είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν χρειάστηκε να εφαρμοστεί lockdown, ο Υφυπουργός απάντησε καταφατικά, ωστόσο ξεκαθάρισε πως, «ποτέ δεν μπορείς να είσαι πάντα απόλυτα έτοιμος. Δηλαδή, για παράδειγμα στην κυβερνοασφάλεια κάναμε πολύ σοβαρές αναβαθμίσεις, αλλά δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είμαστε άτρωτοι».
 
Ξεκαθαρίζοντας την αναφορά του, σημείωσε ότι «όταν λέμε κυβερνοεπίθεση, δεν σημαίνει και κατ’ ανάγκη κίνδυνος. Δηλαδή να προσπαθεί κάποιος να σπάσει την άμυνα σου και να μπει στα συστήματά σου είναι κυβερνοεπίθεση. Αν έχεις σωστή δομή, κυβερνοεπίθεση είναι μια επίθεση ανεπιτυχής. Η κυβερνοεπίθεση, είναι καθημερινό μέρος της ζωής μας πλέον, αφού ακόμα και στους προσωπικούς μας υπολογιστές, δεχόμαστε κυβερνοεπιθέσεις».
 
Δυσκολίες στην εξασφάλιση εξοπλισμού
Σε ότι αφορά στην ετοιμότητα από την πλευράς εξασφάλισης εξοπλισμού, που θα βοηθήσουν από τεχνολογικής πλευράς, ο κ. Κόκκινος είπε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, οι οποίες έγκεινται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στη διεθνή αγορά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε, αλλά θα κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς με πιο παλιό εξοπλισμό, αν δεν προλάβουμε να πάρουμε έγκαιρα τους εξοπλισμούς που θα θέλαμε».
 
Για παράδειγμα συνέχισε, «στα σχολεία μπήκε οδικός χάρτης, ώστε όλες οι ταχύτητες να αναβαθμιστούν, αλλά και σήμερα όλα τα σχολεία έχουν διαδίκτυο. Τα σχολεία τα οποία ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση, δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί βρίσκουμε ενδιάμεσες λύσεις».
 
Επισήμανε εξάλλου πως, «αν ένα σχολείο σήμερα είναι δέκα megabit και θέλουμε να το πάρουμε στα διακόσια και το διακόσια προϋποθέτει ότι πρέπει να ανοίξουν δρόμοι, να γίνουν έργα για να μπουν οπτικές ίνες. Εκεί δεν θα περιμένω να γίνει αυτό το κομμάτι, θα το πάρω στα πενήντα, που είναι το μέγιστο και όταν και εφόσον γίνει το κατασκευαστικό έργο, θα το πάρω ακόμα πιο ψηλά. Άρα το κάθε σχολείο έχει μια ιδιαιτερότητα, να δεις τι είναι το εφικτό».
 
Διαβεβαίωσε παράλληλα, πως στο κομμάτι των υποδομών, θα καλυφθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα και με τους εξοπλισμούς.
 
«Πήρα χθες τηλέφωνο και τους είπα ότι ο εξοπλισμός που παρήγγειλε η Κυβέρνηση μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμος. Έχετε κάτι παραπλήσιο να μας δώσετε, είτε λίγο πιο ακριβό, είτε λίγο πιο φτηνό, διαφορετικό μοντέλο, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.
 
Δηλαδή, μπαίνουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το παιδαγωγικό και η κουλτούρα και η ετοιμότητα του κόσμου, να λειτουργήσει κάτω από ένα καθεστώς υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης. Όταν λέω υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης, εννοώ όταν δεν θα έχουμε άλλη επιλογή», σημείωσε ο κ. Κόκκινος.
 
«Υποβλήθηκαν οι προσφορές για το 5
Ένα άλλο ζήτημα που τρέχει το Υφυπουργείο Καινοτομίας, είναι η εφαρμογή του 5G, για το οποίο έχουν υποβληθεί οι προσφορές από τις 23 Οκτωβρίου.
 
Το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί καυτή πατάτα για το Υφυπουργείο, αφού μερίδα του κόσμο αντιδρά με την εφαρμογή του. Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος, είναι έτοιμος να ακούσει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες υπάρχουν και να δώσει απαντήσεις στον κόσμο.
 
«Όσον αφορά το 5G, ξεκινήσαμε μια ενημέρωση με την Ένωση Δήμων και τα Δημοτικά Συμβούλια, με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, με κοινές ανακοινώσεις που θα βγάλουμε με το Υπουργείο Υγείας και με φιλμάκια και ενημέρωση στα μέσα ενημέρωσης, θα διαχειριστούμε την οποιαδήποτε ανησυχία του κοινού.
 
Οι προσφορές έχουν κατατεθεί στις 23 Οκτωβρίου και θα διαχειριστούμε τους οποιουσδήποτε προβληματισμούς και σκεπτικισμούς με σεβασμό και με απόλυτη προσήλωση, στην επιστημονικότητα που πρέπει να διέπει την οποιαδήποτε τοποθέτηση σε τέτοια θέματα».
 
Κληθείς να τοποθετηθεί επί των όσων έλαβαν χώρα την περασμένη Τετάρτη στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον κορωνοϊό, αλλά και την εφαρμογή του 5G, ο Υφυπουργός είπε πως «εκείνο που είδαμε την Τετάρτη το βράδυ στη Λεμεσό, ήταν μια απαράδεκτη κίνηση, η οποία δεν χρειάζεται καν να τη σχολιάσουμε, είναι καταδικαστέα από όλους, από όλη την κοινωνία.
 
Άλλο είναι να έχω έννοια γιατί το 5G μπορεί να βλάψει την υγεία και να είμαι έτοιμος να ακούσω και να περιμένω τη διαβεβαίωση της πολιτείας, ότι δεν πρέπει να ανησυχώ και άλλο το να καίω αυτοκίνητα και να βανδαλίζω».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας