Το σχέδιο δράσης στα νοσοκομεία, εάν αυξηθούν οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών της COVID-19, που ως συνεπακόλουθο έχει και την αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, και δη στο αναφοράς στο Παραλίμνι. Είναι έτοιμα, όμως τα νοσοκομεία μας να υποδεχθούν ακόμα και διψήφιους αριθμούς ασθενών με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας και παράλληλα να παράσχουν φροντίδα και στους υπόλοιπους  που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ;

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, υπάρχει σχέδιο δράσεις με σενάρια για κάθε περίπτωση, που θα εφαρμόζεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών. Ωστόσο, όπως υπέδειξε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, όπως όλα τα συστήματα Υγείας παγκοσμίως, έτσι και αυτό της Κύπρου, δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες.
«Η μεγαλύτερη μας ανησυχία, είναι να μην έχουμε πάρα πολλά περιστατικά που να χρήζουν νοσηλείες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το κάθε σύστημα υγείας, έχει τα όρια και τις δυνατότητές του. Δεν θέλουμε να ζήσουμε περιστατικά όπως σε άλλες χώρες Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, που κανένας από μας δεν πρέπει να το ζήσει. Όλοι μας πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό, όσο είναι καιρός και να τηρούμε τα μέτρα για να μειωθούν τα κρούσματα στην κοινότητα και κατ’ επέκταση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες», τόνισε εμφαντικά.
 
Οι κλίνες για COVID στο νοσοκομείο αναφοράς
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στο νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι, όπου λειτουργούν πλέον τρεις θάλαμοι για ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο, 47 διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά της COVID-19 και έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Οι 22 κλίνες, ετοιμάστηκαν μετά την εκκένωση την Πέμπτη, και του Παθολογικού τμήματος στο νοσοκομείο που έχει 22 κλίνες, άλλες 13 υπάρχουν στο παιδιατεικό και 12 στο γυναικολογικό/ 
 
Σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση στη ροή ασθενών, τότε θα εκκενωθούν και άλλα Τμήμα και Κλινικές του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
 
Συνολικά το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου  διαθέτει 110 κλίνες. Υπάρχουν και 10 κλίνες για Αιμοκάθαρση, οι οποίες δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ώστε να συνεχίσει απρόσκπτα η αιμοκάθαρση των νεφροπαθών.
 
«Επιπρόσθετα, έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας, να καθορίσει και δεύτερο νοσοκομείο αναφοράς, σε περίπτωση που γεμίσουν αυτές οι κλίνες, να μπορούμε να στέλνουμε υποστατικά στο δεύτερο νοσοκομείο αναφοράς» σημείωσε ο κ. Χαριλάου, προσθέτοντας πως αναμένεται «ο ορισμός δεύτερου νοσοκομείου εντός των επόμενων ημερών».
 
Οι κλίνες στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λευκωσίας
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, όσοι ασθενείς με κορωνοϊό χρήζουν εντατικής νοσηλείας, θα νοσηλεύονται σε πρώτη φάση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υπάρχουν 115 κλίνες, με αντίστοιχο αριθμό αναπνευστήρων. Εάν παραστεί ανάγκη και για άλλες κλίνες σε ΜΕΘ, τότε οι ασθενείς θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο Λεμεσού.
«Όλα τα νοσοκομεία, εν τω μεταξύ, διαθέτουν ιατρεία διαλογής και θαλάμους ύποπτων περιστατικών, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του ασθενούς. Εάν είναι θετικοί και χρήζουν νοσηλείας, οι ασθενείς θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο αναφοράς, αλλιώς στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό. Εάν είναι αρνητικοί, θα νοσηλεύονται στους υπόλοιπους θαλάμους».

To Υπουργείο Υγείας, ζήτησε παράλληλα και τη συμβολή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τα οποία ζητήθηκε να διαχειρίζονται τα ύποπτα περιστατικά και να μην τα αποστέλλουν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, «με λίγο βήχα και λίγα δέκατα πυρετού, έστελναν τους ασθενείς στις πρώτες βοήθειες των δημοσίων νοσηλευτηρίων».  
Ταυτόχρονα υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου και σχεδιασμός για τα υπόλοιπα περιστατικά ασθενών, που θα χρειαστούν νοσηλεία τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στα υπόλοιπα τμήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.  

Εκπαιδεύτηκαν 160 νοσηλευτές για τις ΜΕΘ
Πέραν από τους νοσηλευτές, που βρίσκονται ήδη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκπαιδεύτηκαν ακόμη 160, οι οποίοι βάσει του σχεδίου δράσης, θα επιστρατεύονται ανάλογα με τις ανάγκες. «Προγραμματίζονται, όμως και άλλες εκπαιδεύσεις», ανέφερε ο κ. Χαριλάου, ο οποίος σημείωσε πως, «όσον αφορά τους γιατρούς, εμπλέκονται διάφορες ειδικότητες, οι οποίες είναι σφαιρικές όπως είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, που είναι σχετικοί με θέματα αναπνευστήρων και θα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη διαχείριση των περιστατικών».

Το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ, περιλαμβάνει διάφορα στάδια με σενάρια ανάλογα με τον αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία. «Υπάρχουν ονομαστικοί κατάλογοι και ανάλογα με το σενάριο που έχουμε μπροστά μας, θα στελεχώνονται τα διάφορα τμήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.

«Άδικη η κριτική»
Ως άδικη, χαρακτήρισε την κριτική κάποιων ότι δεν υπήρξε προγραμματισμός, ο κ. Χαριλάου, υποδεικνύοντας πως «υπάρχει οργάνωση, γίνονται σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου, εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα ή αδυναμίες, να αντιμετωπιστούν άμεσα».
 
Μέχρι τη Δευτέρα, θα ενισχυθεί εν τω μεταξύ με περισσότερους νοσηλευτές και το νοσοκομείο αναφοράς στο Παραλίμνι. «Η ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου αναφοράς σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας, είναι πως τότε έκλεισε τελείως και ήταν μόνο για θετικά περιστατικά. Γι’ αυτό και όλο το προσωπικό χρησιμοποιήθηκε για περιστατικά κορωνοϊού. Σήμερα το νοσοκομείο, λειτουργεί παράλληλα όλες τις κλινικές του και μάλιστα με μεγάλη πληρότητα για περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα λειτουργεί και θαλάμους για νοσηλεία αυτών των περιστατικών. Γι’ αυτό παρουσιάστηκε αυξημένη ανάγκη. Σε όλο το νοσοκομείο, υπάρχουν πέραν των 200 νοσηλευτών. Αυτή τη στιγμή οι θάλαμοι για ασθενείς με covid-19 είναι στελεχωμένοι με 36 νοσηλευτές και τη Δευτέρα, θα υπάρχουν ακόμη έξι».

Ο κ. Χαριλάου εξέφρασε την άποψη, πως με βάση το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε τα δημόσια νοσηλευτήρια, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Επανέλαβε, δε ότι δεν είναι απεριόριστα οι δυνατότητες του συστήματος υγείας και κάλεσε όλους να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»