Η θνητότητα από κορωνοϊό στην Κύπρο-Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Η covid,το έχουμε δει και σε ασθενείς στην Κύπρο, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα μετα-λοιμώδη συμπτώματα. Κάποιος είχε συμπτώματα μέχρι έξι μήνες με έντονο βήχα και κόπωση, κάτι που δεν βλέπεις συχνά μετά από ιώσεις. Δεν μπορεί κάποιος να πει, επειδή είμαι νέος και υγιής, θα το περάσω εύκολα. Στη συντριπτική πλειοψηφία το περνάς εύκολα, αλλά η εμπειρία από την πρώτη φάση, έδειξε ότι μεμονωμένα περιστατικά νέων ανθρώπων χωρίς προβλήματα υγείας, δυστυχώς είχαν σοβαρή νόσο και κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα».

Οι εκκλήσεις των ειδικών, όπως η πιο πάνω που προέρχεται από τον γνωστό πνευμονολόγο, Χάρη Αρμεύτη, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, πυκνώνουν μέρα με την ημέρα αφού η αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία, δεν αφήνει άλλα περιθώρια.

Τα δεδομένα που έχουν πλέον ενώπιον τους οι ειδικοί, δέκα μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου που κατόρθωσε να αλλάξει την καθημερινότητα όλων των κατοίκων του πλανήτη, είναι πιο πολλά.

Ένα από αυτά που γνωρίζουν καλύτερα, είναι τα ποσοστά θνητότητας ανά το παγκόσμιο.  Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα έως τα 60 έτη η θνητότητα υπολογίζεται κάτω από 1% ενώ μετά τα 80, 10-15%. Η θνητότητα στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είναι 40-50%. Σε χώρες, ωστόσο, όπου τα συστήματα υγείας πιέζονται ασφυκτικά, τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά, αφού δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να τύχουν νοσηλείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζονται για το κακό σενάριο-Αυξήθηκαν οι περιοχές στο «κόκκινο»

Η θνητότητα στην Κύπρο
Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Αναφορά για τον κορωνοϊό που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, 29/10 μέχρι την 24 η Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν 32 θάνατοι στην Κύπρο σε περιστατικά με COVID-19 με τη θνητότητα να είναι στο 0,9%. Σημειώνεται πως από τους 32 ασθενείς, οι 25 είχαν ως αιτία θανάτου την νόσο.

Η θνησιμότητα COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού είναι 3,7%. Οι πιο πολλοί θάνατοι και συγκεκριμένα 23 (71,9%) σημειώθηκαν σε άνδρες και 9 (28,1%) σε γυναίκες. Όλοι οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους είχαν διάμεση ηλικία τα 76 έτη.
Δώδεκα θάνατοι δηλώθηκαν στην επαρχία της Λάρνακας, οκτώ στην επαρχία Πάφου, πέντε στην επαρχία Λευκωσίας, τέσσερις στην επαρχία Λεμεσού και τρεις στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Όπως είναι ήδη γνωστό πιο ευάλωτες στη νόσο, είναι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Βάσει και της παγκόσμιας στατιστικής για τον covid, οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο είναι,  οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με υπέρταση, παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε προχωρημένο στάδιο, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι μεταμοσχευμένοι . Ένας ηλικιωμένος που έχει και υποκείμενα νοσήματα, πέραν της ηλικίας έχει και επιπρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες», υπέδειξε ο κ. Αρμεύτης προειδοποιώντας πως είναι αυξημένος ο κίνδυνος για καπνιστές οι οποίοι «γενικά για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι υψηλού ρίσκου».

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της covid είναι η πνευμονία η οποία έχει χαμηλό οξυγόνο. «Εάν αυτό συμβεί σε ηλικιωμένους, άνω των 65 με μαθηματική ακρίβεια, σχεδόν το 100%, θα χρειαστεί νοσηλεία», σημείωσε ο πνευμονολόγος τονίζοντας πως  μπορεί να δούμε να αυξάνονται πολύ περισσότερο οι εισαγωγές Οπότε μπορεί τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να γεμίσουν».

«Δεν είναι απομακρυσμένο σενάριο αυτό που συνέβηκε στην Ιταλία»
Ο κ. Αρμεύτης, υπέδειξε πως εάν φτάσουμε στο σημείο να γεμίσουν τα νοσοκομεία, τότε «θα έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό που συνέβηκε στην Ιταλία, δεν είναι ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο για μια χώρα σαν την δική μας. Για να προστατευθεί ο σύστημα υγείας και άρα η ανθρώπινη ζωή, μετά από ένα αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών η προσωπική μου άποψη, είναι ότι θα έρθει lockdown. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο, ήδη το σκέφτεται όλη η Ευρώπη. Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, είναι η μόνη λύση. Πάνω από ένα αριθμό εισαγωγών, θα κτυπήσει καμπανάκι και θα πρέπει άμεσα να επιβληθούν μέτρα και το μόνο που μένει είναι το lockdown».

Υπογράμμισε δε πως παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θα νοσήσει ανώδυνα, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα έχει σοβαρά συμπτώματα. «Η covid,το έχουμε δει και σε ασθενείς στην Κύπρο, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα μετα-λοιμώδη συμπτώματα. Κάποιος είχε συμπτώματα μέχρι έξι μήνες με έντονο βήχα και κόπωση, κάτι που δεν βλέπεις συχνά μετά από ιώσεις. Δεν μπορεί κάποιος να πει επειδή είμαι νέος και υγιής θα το περάσω εύκολα. Στη συντριπτική πλειοψηφία το περνάς εύκολα, αλλά η εμπειρία από την πρώτη φάση έδειξε ότι μεμονωμένα περιστατικά νέων ανθρώπων χωρίς προβλήματα υγείας που δυστυχώς είχαν σοβαρή νόσο και κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους».

Έψεξε τέλος, όσους δεν τηρούν τα μέτρα, υποβαθμίζοντας την επικινδυνότητα του ιού. «Δυστυχώς μερίδα του κόσμου στην Κύπρο, δεν πείθεται όταν φοβηθεί για κάτι. Δεν έμαθε να δρα προληπτικά και να μπαίνει σε μια διαδικασία να πάρει την προσωπική του ευθύνη. Υπάρχει μία μερίδα πληθυσμού, που δεν είναι μόνο στην Κύπρο, είναι σε όλες τις χώρες που για κάποιο λόγο θέλει να υποβαθμίσει τον κίνδυνο, ωστόσο με τις ενέργειές τους στην ουσία, αυξάνουν τον κίνδυνο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα