«Υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης»

Την έντονη ανησυχία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκάλεσαν τα κρούσματα εντός των σχολικών μονάδων, τα οποία μέρα με τη μέρα αυξάνονται συνεχώς, με τους εμπλεκόμενους να είναι σε εγρήγορση για πιθανό ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα σχολεία παρουσιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μάλιστα σε Λεμεσό και Πάφο. Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες εντός των σχολείων ανέρχονται στα τριάντα πέντε και υποδεικνύει πως έχουν επηρεαστεί συνολικά είκοσι πέντε σχολικές μονάδες. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν συνάδουν με τα όσα δηλώνουν οι γονείς στην Πόλη Χρυσοχούς, αφού υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα σχολεία της πόλης, ανέρχονται στα σαράντα. 

Μετά την ένταση που προκλήθηκε με το κλείσιμο των σχολείων, από τους γονείς και τις τοπικές αρχές, χωρίς σχετική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε από τους αρμόδιους να διενεργηθούν συνολικά 300 τεστ στα σχολεία.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση, ενώ τονίζουν εκ νέου την αναγκαιότητα μίας σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μελετηθεί η κατάσταση και να ενημερώσουν τους αρμόδιους την καθημερινότητα στα σχολεία, όπως τη βιώνουν οι ίδιοι, ενώ κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Η αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων στα σχολεία προκαλούν έντονη ανησυχία, με τους ειδικούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Οι επιδημιολόγοι έχουν ζητήσει στοιχεία από τα σχολεία, ώστε να μελετήσουν τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή.

«Δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης»

Όπως ανέφερε στον REPORTER η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, η οποία είναι μέλος τόσο της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, όσο και της Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Παιδείας για θέματα κορωνοϊού, τόνισε πως τα σχολεία ακολουθούν την επιδημιολογική εικόνα της κοινωνίας και κατ' επέκταση, όσο αυξάνονται τα κρούσματα στην κοινότητα, έτσι θα αυξάνονται και στα σχολεία. Από τα στοιχεία, πρόσθεσε η κ. Πανά, διαφάνηκε πως υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων σε Λεμεσό και Πάφο, όπου υπήρξε έξαρση του ιού και στην κοινότητα και στα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών παρατηρήθηκαν κάποιες αλυσίδες μετάδοσης. 

«Μεμονωμένα κρούσματα, είτε από την πλευρά των εκπαιδευτικών, είτε από την πλευρά των μαθητών είναι αναμενόμενα. Αυτό που δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, είναι να υπάρχουν μεγάλες και ενεργές αλυσίδες μετάδοσης εντός των σχολικών χώρων, επειδή δείχνει εν μέρει ότι δεν υπάρχει καλή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων προσωπικής προστασίας και επιτρέπεται στα μεμονωμένα αυτά κρούσματα να διασπείρουν τον ιό εντός των σχολικών μονάδων».

Η Δρ. Πανά τόνισε πως αυτό που πρέπει να γίνει από την κοινωνία είναι η στήριξη των σχολικών μονάδων και γι' αυτό το λόγο θα ξεκινήσει και μία σειρά από συνεχόμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια, πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Προς αυτό το στόχο έχει δημιουργηθεί και η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών COVID-19 στα σχολεία, η οποία θα λειτουργεί και εκτός των ωρών γραφείου, προκειμένου να διαχειρίζεται τα όποια περιστατικά θα παρουσιάζονται στα σχολεία.

  • Η διεύθυνση του επηρεαζόμενου σχολείου, παράλληλα με τη συνεργασία της με τις υπηρεσίες ιχνηλάτησης θα έρχεται σε επαφή με την Ομάδα, θα παρέχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα συνεργάζεται, προκειμένου να υποβοηθείται το έργο της ιχνηλάτησης. Οι Διευθύνσεις των σχολείων έχουν λάβει οδηγίες για επικοινωνία απευθείας με την Ομάδα.
  • Πρέπει βέβαια να είναι σαφές ότι αυτή καθαυτή την ιχνηλάτηση κάνουν μόνο οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείο Υγείας, ωστόσο η Ομάδα Διαχείρισης του ΥΠΠΑΝ μπορεί να παίξει επικουρικό ρόλο με πληροφορίες και τυχόν επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους/ενδιαφερόμενες. Πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι όλα τα περιστατικά θα αναφέρονται σε αυτή την Ομάδα που θα λειτουργεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου.
  • Μόνο οι διευθύνσεις των σχολείων χειρίζονται τα θέματα και προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες να συνεργάζονται και να μην λαμβάνουν υπόψη οποιονδήποτε άλλο μπορεί να παίρνει τοπικά πρωτοβουλίες.

«Η πιο φρόνιμη στάση όλων είναι η στήριξη του σχολικού χώρου, ενημέρωση και οργάνωση σε όλους τους χώρους για να στηρίξουμε τα παιδιά και την κοινότητα. Μόνο έτσι πρακτικά θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους μήνες που έρχονται, που ενδεχομένως να είναι και οι πιο δύσκολοι. Πριν φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι κλείνουμε κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι η εκπαίδευση, πρέπει να εξαντλήσουμε πρακτικά τις παρεμβάσεις που έχουμε, για να ελέγξουμε και να περιορίσουμε την διασπορά στο συγκεκριμένο χώρο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας