Αγωνία για τις νοσηλείες, προβληματισμός για τα κρούσματα στα σχολεία

Συνεχίζει την επέλασή του ο κορωνοϊός στη χώρα μας, με τα κρούσματα να παραμένουν σε τριψήφια νούμερα, την ώρα που πλησιάζει το ορόσημο που έθεσαν οι ειδικοί, προκειμένου να δουν εάν χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα που είναι ήδη σε εφαρμογή.

Μέχρι στιγμής μόλις σε 28 μέρες καταγράφηκαν 2,175 κρούσματα, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά να αναλογεί στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Σύμφωνα, μάλιστα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων ECDC, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού η Κύπρος κατέγραψε μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 202 περιστατικά. Ποσοστό που αυξήθηκε, λόγω των νέων διαγνώσεων των τελευταίων δύο ημερών. Οποιοσδήποτε αριθμός περιστατικών πάνω από το 120 τοποθετεί τις χώρες στον κόκκινο χάρτη επικινδυνότητας για την COVID-19, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αυτή τη στιγμή όμως, είναι η αύξηση στα νοσοκομεία, στις νοσηλείες ασθενών που προσβλήθηκαν από τη νόσο, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Μέσα σε μία εβδομάδα οι ασθενείς διπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν τόσο οι διασωληνωμένοι, όσο και οι μεταφορές στη Μονάδα αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Αναφοράς, στο Παραλίμνι.
 
Προβληματισμός για τα κρούσματα στα σχολεία
Κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη τους, εν τω μεταξύ, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, εξέτασαν τα επιδεινούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας. 

«Παραμένουν αρκετά ψηλά τα κρούσματα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι σε κάποιο βαθμό έχουν μειωθεί οι επαφές και έχει περιοριστεί η μετάδοση. Θα δείξουν οι επόμενες ημέρες, ωστόσο, κατά πόσον αυτό ισχύει. Αν ισχύει αναμένουμε να υπάρχει σταδιακή μείωση», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακοινώθηκαν 113 κρούσματα, άλλα 12 σε σχολεία

Οι ειδικοί θα προβούν σε αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ έχουν ζητήσει στοιχεία για τα κρούσματα στα σχολεία, τα οποία αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας ανησυχία.

«Αυτό που χρειαζόμαστε ως ομάδα είναι αναλυτικές πληροφορίες για τα κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά, ποιοτικά στοιχεία τους και γεωγραφικά που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή. Ζητήσαμε και στοιχεία από τα σχολεία, για να δούμε ακριβώς τι μεταδόσεις έχουν παρατηρηθεί, επειδή γνωρίζουμε ότι όσο υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, θα παρατηρούνται κρούσματα σε σχολικές μονάδες και είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να “κολλάνε” και άτομα σε ευπαθείς ομάδες. Εκεί είναι το πιο ανησυχητικό. Όταν δεις δηλαδή, τη μετάδοση πλέον από τα παιδιά να μεταφέρεται στους ηλικιωμένους, καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ανακόψεις».
 
«Μπορεί να χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων»
Κληθείς να απαντήσει ποιο είναι το επόμενο βήμα, εάν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω ο κ. Τσιούτης υπογράμμισε πως «εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα, θα χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων. Αυτό που θα χρειαστεί θα είναι μια πιθανή επέκταση κάποιων μέτρων, από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, σε άλλες επαρχίες πάντα αναλόγως των παρατηρήσεων που θα γίνουν, να αποφασιστούν μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων, τόσο στην κοινότητα όσο και σε χώρους εργασίας και να γίνουν κάποιες αλλαγές στα πρωτοκολλά των σχολικών μονάδων. Επίσης, θα βοηθήσει η άμεση χρήση των τεστ αντιγόνου σε είτε σε συγκεκριμένο πληθυσμό, είτε για ενίσχυση της μοριακής εξέτασης (PCR). Βασικά, δεν είναι μέτρα περιοριστικά, αλλά μέτρα βελτίωσης των υπαρχόντων διαδικασιών, που έδειξαν στο παρελθόν ότι βοήθησαν στον έλεγχο των εξάρσεων».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ανέφερε πως σε αυτή τη φάση ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας εάν η κατάσταση θα εκτροχιαστεί περαιτέρω, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως τα μέτρα κρατούν σε μια σταθερή κατάσταση την επιδημιολογική εικόνα. «Εάν δεν υπήρχαν, θα μπορούσαμε να βλέπαμε πολύ περισσότερα κρούσματα καθημερινά», υποδεικνύοντας ωστόσο πως αυτό δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να επιστρέψουμε σε επίπεδα Σεπτεμβρίου, όπου εντοπίζονταν έγκαιρα οι εστίες μετάδοσης και περιοριζόντουσαν, όπου λειτουργούσαν κανονικά και η κοινωνία και η οικονομία και τα μέτρα δεν έθεταν σημαντικούς περιορισμούς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΕΚΤΑΚΤΟ: Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα