Φοιτητές και επιχειρήσεις σε σύζευξη με πολλαπλά οφέλη

Πολυδιάστατα οφέλη για φοιτητές, επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα, καθώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους δημιουργώντας συνθήκες ευκολότερης πρόσβασης και ένταξής τους στην αγορά εργασίας, προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου με τίτλο: «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας».
 


Ποιος είναι ο στόχος του Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας;»
Τα Γραφεία Διασύνδεσης λειτουργούν στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού Έργου, που έχει τίτλο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας». Το Έργο αυτό έχει τύχει χρηματοδότησης πέραν των 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Βασικός του στόχος είναι να βοηθήσει φοιτητές και φοιτήτριες να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σχετική με τις σπουδές τους. Για την επίτευξη λοιπόν, του στόχου αυτού, τα Γραφεία Διασύνδεσης χρησιμοποιούν ένα μεγάλο δίκτυο επαφών με οργανισμούς, που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και το οποίο συνεχώς διευρύνεται. Οι οργανισμοί ανακοινώνουν την προσφορά διαθέσιμων θέσεων για τοποθετήσεις που τους ενδιαφέρουν, και τα Γραφεία Διασύνδεσης βοηθούν στο να βρεθούν οι κατάλληλοι φοιτητές και φοιτήτριες για τις θέσεις αυτές.

 
Ποιοι είναι οι φορείς που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το έργο;
Στο Έργο συμμετέχουν 3 δημόσια και 5 ιδιωτικά Πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το UCLan Cyprus. Φυσικά στο Έργο εμπλέκεται και ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών του ιδιωτικού, δημόσιου και ημικρατικού τομέα καθώς και αρκετοί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
 
Ποιο είναι το άμεσο όφελος που έχουν οι φοιτητές;
Το όφελος για φοιτητές και φοιτήτριες από τις τοποθετήσεις είναι διπλό: Αφενός, εμπλουτίζουν το πρόγραμμα σπουδών τους εφαρμόζοντας τις επιστημονικές και θεωρητικές τους γνώσεις σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Αφετέρου αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης, στα πλαίσια των τοποθετήσεων, το Έργο παρέχει επίδομα για κάλυψη των βασικών εξόδων των φοιτητών.
 
 
Πώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Τι είδους ανατροφοδότηση υπάρχει από τους εργοδότες; Οι επιχειρήσεις κι οι οργανισμοί έχουν εξ αρχής ανταποκριθεί με μεγάλο ενθουσιασμό αφού όλοι αναγνωρίζουν τα οφέλη και την προστιθέμενη αξία του Έργου στην Κυπριακή κοινωνία γενικότερα. Ουσιαστικά το Έργο προσφέρει μια συστηματική προσέγγιση στις τοποθετήσεις (που ουσιαστικά βοηθά στο “ταίριασμα” της προσφοράς και της ζήτησης,) κάτι που απουσίαζε από τα Κυπριακά δεδομένα. Παρά το ότι στο εξωτερικό η τοποθέτηση φοιτητών σε επιχειρήσεις είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Ως εκ τούτου, η ανατροφοδότηση που έχουμε μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ θετική. Βασικό όφελος για τους οργανισμούς είναι η στενότερη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Τους δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουν στην ορθολογιστική διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων, που λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα όμως, και μέσω των τοποθετήσεων, ανοίγεται ένας δίαυλος μεταφοράς και αξιοποίησης καινούργιων ιδεών, γνώσεων και δεξιοτήτων, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον διαρκούς βελτίωσης σε όλους τους εμπλεκόμενους οργανισμούς.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες για τα Γραφεία Διασύνδεσης μπορείτε να βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο: www.liaisonoffices.ac.cy

 

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή