Το καθοριστικό δεκαήμερο, ο εφιάλτης των θανάτων και το στοίχημα πριν το χειμώνα

Καθοριστικές είναι οι επόμενες μέρες σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού, καθώς μετά τη λήψη των αυστηρών μέτρων, η Κυβέρνηση αναμένει την καλυτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας και την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, αφού δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αφού το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. 

Οι επιδημιολόγοι, παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού και μελετούν καθημερινώς τα δεδομένα, ενώ θεωρούν πως το ισχυρότερο όπλο αυτή τη στιγμή, είναι η πειθαρχία από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, ώστε να γίνει κατορθωτό να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης. 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, μπορεί να έφεραν κάποιες αντιδράσεις, κυρίως σε Λεμεσό και Πάφο όπου καταγράφονται και τα περισσότερα περιστατικά, ωστόσο σε δηλώσεις της στον REPORTER, η επιδημιολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά, τόνισε πως η Κύπρος ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών με τη λήψη με την επιβολή κέρφιου στις δύο πόλεις, όπου τα κρούσματα κτύπησαν κόκκινο.

Όπως εξηγεί η Δρ. Πανά, δεν υπάρχει καμία διάκριση για κανέναν και δεν είναι σκοπός να στιγματιστούν ή να διαχωριστούν περιοχές για να δημιουργηθούν προβλήματα. «Είναι κάτι που υιοθετήθηκε από όλες τις χώρες. Υπάρχει οριζόντιο πλαίσιο ασφάλειας και από εκεί και πέρα, η στόχευση βραχυπρόθεσμα γίνεται, γιατί στις εν λόγω περιοχές έχει κτυπήσει κόκκινο και είναι μη επιτρεπτά τα επιδημιολογικά μας δεδομένα εκεί. Συγκεκριμένα, για τη Λεμεσό έχουμε πλέον 150 κρούσματα ανά 100.000 και στην Πάφο περί τα 80. Αυτά είναι μη επιτρεπτά επιδημιολογικά δεδομένα. Η στόχευση είναι για να βοηθήσουμε την περιοχή, να μην έχει περαιτέρω επιδείνωση βραχυπρόθεσμα. Εννοείται ότι μετά θα επιστρέψουμε στην πραγματικότητα που είχαμε το προηγούμενο διάστημα».
 
Για άλλη μια φορά, η Δρ. Πανά, τόνισε εάν δεν λαμβάνονταν τα ειδικά μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, τότε το σενάριο να κρούσματα να επεκτείνονταν σε όλη την Κύπρο, ήταν ορατό, καθώς η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί και υπάρχουν αρκετές μετακινήσεις. «Και σε αυτό το σημείο, εμείς λέμε περιορίστε τις μετακινήσεις σας και τις βραδινές, γιατί έχουμε και ένα μεγάλο ποσοστό 30% αφορά νέους 20-29 ετών, που περισσότερο μετακινούνται το βράδυ».
 
Προσθέτοντας η επιδημιολόγος, ανέφερε ότι «στόχος των βραχυπρόθεσμων μέτρων που εκδόθηκαν, είναι να στηρίξουμε τον κόσμο και την οικονομία, όσο και αν φαίνεται περίεργο, γιατί θέλουμε να αποτρέψουμε το κομμάτι του οριζόντιου lockdown, το οποίο δεν είναι μια στρατηγική που μπορούμε να υιοθετήσουμε για πάρα πολλούς λόγους. Βγήκαν λοιπόν, αυστηρά και για μερικούς υπερβολικά μέτρα για δυο βδομάδες, με στόχο να ελαττωθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής μας εικόνας. Και πλέον, αρκετούς μήνες μετά την πανδημία γνωρίζουμε και από άλλες φάσεις που είχαμε πάρει περιοριστικά μέτρα, ότι χρειάζεται ένα αντίστοιχο διάστημα, ώστε να δεις την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την αντίδραση του κόσμου πάνω σε αυτό».
 
Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός δεν είναι να έχουμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, επεσήμανε η Δρ. Πανά, για να επεξηγήσει στη συνέχεια ότι «θέλουμε ο κόσμος και η κοινότητα συγκεκριμένα, να είναι ανοικτή και να μάθει να ζει με ασφάλεια με τον κορωνοϊό, γιατί ακριβώς έχουμε ακόμη μέλλον. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να διατηρούμε μια ισορροπία με κάποια περιοριστικά μέτρα ώστε η επιδημιολογική εικόνα να είναι ικανοποιητική και ελεγχόμενη. Μόνο στις περιπτώσεις που βλέπουμε ότι η κατάσταση εκτροχιάζεται και έχουμε σημαντική επιδείνωση για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, πάμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα. Έτσι λοιπόν, αυτά τα μέτρα είναι μικρής διάρκειας τα οποία με χάρτη τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, μάς αναγκάζουν να τα πάρουμε για να γυρίσουμε την κατάσταση που ήμασταν λίγο πριν».
 
Ο εφιάλτης της αύξησης των θανάτων 
Η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, κρίνεται καθοριστικής σημασίας, καθώς, όπως τόνισε η Δρ. Πανά, βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση της πανδημίας, που δεν μπορούμε ούτε για κοινωνικούς, ούτε για οικονομικούς λόγους να μπούμε σε οριζόντιο lockdown. Συνεπώς, η συμμόρφωση είναι η μόνη επιλογή, καθώς η απειθαρχία επηρεάζει πρακτικά το δημόσιο συμφέρον και κυρίως το δημόσιο υγειονομικό συμφέρον.
 
Οι αριθμοί των κρουσμάτων πονοκεφαλιάζουν τους αρμοδίους, καθώς κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες και η αύξηση του αριθμού των θανάτων, αποτελεί εφιάλτης για το Υπουργείο Υγείας. 
 
«Εάν συνεχίσουμε σε αυτές τις κόκκινες ζώνες και την επιδείνωση πολύ σύντομα θα βλέπουμε στα νοσοκομεία μας να υπάρχει συμφόρηση, στα γηροκομεία πολλούς ασθενείς  με σοβαρή νόσηση και ενδεχομένως να βλέπουμε αύξηση των θανάτων, από δικούς μας συμπολίτες. Δεν το κάνουμε για να τρομάξουμε τον κόσμο και δεν πρέπει να τρομάξει. Έχουμε τη γνώση και ξέρουμε πώς θα προστατευτούμε, απλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή από τον καθένα. Εξαρτάται, ωστόσο, πόσο πραγματικά θέλει ο καθένας να προστατεύσει τον αγαπημένο του και τι θέλει να θυσιάσει».
 
Οι δύο βαρυσήμαντοι λόγοι για να κερδηθεί το στοίχημα  
Κληθείσα να σχολιάσει το πότε θα δούμε μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων και καλυτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας μετά τη λήψη των μέτρων, η Δρ. Πανά, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα έχουμε σημαντικές μεταβολές από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί ο αριθμός αναπαραγωγής μας είναι στο πρόσημο του μη επιτρεπτού, πάνω από 1,5. Αν θυμάστε, για να γνωρίζουμε ότι ελέγχουμε την πανδημία θέλουμε το R να είναι κάτω από 1. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δυο-τρεις μέρες. Με βάσει κάποιες προβλέψεις και την εμπειρία που έχουμε από την προηγούμενη περίοδο, θα χρειαστεί σίγουρα ένα δεκαήμερο για να μιλήσουμε με μια σχετική ασφάλεια ότι έχουν αποτελεσματικότητα, τα αυστηρά μέτρα που πήραμε. Το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορώ να το απαντήσω γιατί αυτό θα εξαρτηθεί, από τη συμμόρφωση του κόσμου.
 
Αν πρακτικά πράγματι ο κόσμος αντιληφθεί τη φάση που βρισκόμαστε και ελαττώσει τις μετακινήσεις και τις επαφές του, θα έχουμε δυο καλά. Το πρώτο είναι θα σταματήσει η διασπορά του ιού εντός της κοινότητας και το δεύτερο θα επιτρέψουμε στο τμήμα ιχνηλάτησης να προσαρμοστεί στη νέα φάση που βιώνει και να ανταποκριθεί στις υψηλές ανάγκες. Άρα το όφελος που θα έχουμε αυτή την περίοδο είναι διπλό. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ευελπιστούμε όμως ότι σε βάθος χρόνου, ενός δεκαημέρου, θα έχουμε μια σημαντική μείωση. Τη μείωση ωστόσο, θα την καθορίσει ο κόσμος. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, και την εξουθένωση που έχει τόσο ψυχολογικά αλλά και οικονομικά. Μακάρι να υπήρχαν εναλλακτικοί τρόποι για να επιστρατεύσουμε και να βοηθήσουμε την κατάσταση. Από τη στιγμή όμως, που δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι, ενωμένοι χωρίς αντιδράσεις, θα τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα για ένα διάστημα, για να γυρίσουμε και να κάνουμε ένα restart, έτσι ώστε να ζήσουμε κανονικά με τη νέα πραγματικότητα, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας».
 
Το κλειδί στις επιχειρήσεις και το σενάριο πιο αυστηρών μέτρων
Αναντίρρητα, ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο εργασιακός χώρος, καθώς το κομμάτι του εργασιακού χώρου και των επιχειρήσεων, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλες τις χώρες, είναι ένα μείζον θέμα.
 
Όπως εξέφρασε η Δρ. Πανά, «οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν μια μεγάλη ετερογένεια, γιατί εξαρτάται από την κάθε επιχείρηση και τα άτομα που την αποτελούν η εξέλιξη της διασποράς. Από τη μία, δεν μπορούμε σαφώς να κλείσουμε τους εργασιακούς χώρους, από την άλλη όμως πιέζουμε ευγενικά και μη, να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα μέσα στις εργασίες για αντιμετώπιση της διασποράς. Το να υπάρχει ευέλικτο ωράριο και μικρές σταθερές ομάδες, είναι κάτι που θα βοηθήσει το ίδιο το κράτος και όχι μόνο την κάθε επιχείρηση. Ο εργασιακός χώρος είναι κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή παγκόσμια. Είναι ένας χώρος που δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε γιατί είναι αυτός που αποφέρει την παραγωγή σε ένα κράτος και δεν μπορεί να κλείσει οριζόντια. Πλέον το κράτος, έχει δώσει τις διαδικασίες και δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Πρέπει αυτή την περίοδο, να ενεργοποιηθεί ο καθένας από εμάς και οι εργοδότες, έτσι ώστε να λειτουργήσει το πλαίσιο ασφάλειας».
 
Εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό κρουσμάτων, η Δρ. Πανά, σημείωσε ότι σε κάθε φάση κρίσεως, μια σοφή κίνηση είναι να πηγαίνεις σταδιακά βήμα-βήμα και να αξιολογείς κάθε φάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. «Για μένα δεν τελειώνει τώρα η κατάσταση, απλά πιστεύω ότι ο κόσμος και ειδικά οι Κύπριοι πολίτες, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αίσθηση της κατάστασης στην πλειοψηφία τους. Οπότε θα ξαναδούν την κατάσταση παρά την κούραση, για να πάμε σε ένα διάστημα περίπου σε δεκατέσσερις μέρες, στα μέτρα που είχαμε προηγουμένως, τα οριζόντια. Εάν δούμε μια επιδείνωση της κατάστασης, προφανώς και θα υπάρχει μια επέκταση των μέτρων, ακόμη και λήψης πιο αυστηρών. Όσο αυστηρά μέτρα κι αν πάρουμε ωστόσο και να περιμένεις από το κράτος να είναι τιμωρός, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, γιατί έχει να κάνει πλέον και με την ψυχολογία του κόσμου. Και αν η ψυχολογία του κόσμου δεν κατανοήσει ότι η συμμόρφωση σε αυτά τα μέτρα είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε αλώβητοι από την πανδημία τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως ότι μέτρα και να πάρουμε θα είναι εις βάρος της κοινωνίας, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά και δεν θα μας δείχνει τους δείκτες που εμείς θέλουμε για να διατηρήσουμε μια ισορροπία στην κοινωνία».
 
Η προσοχή και στα σχολεία
Ανεπηρέαστα από την εξέλιξη της πανδημίας, δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να μείνουν και τα σχολεία, όπου επίσης καταγράφονται αρκετά κρούσματα, ενώ εκατοντάδες είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν σε αυτοπεριορισμό.
 
Όπως σημείωσε η επιδημιολόγος, τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία, καταγράφονται στις περιοχές που υπάρχει επιδείνωση, δηλαδή στη Λεμεσό και στην Πάφο. Ωστόσο, υπέδειξε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κρούσματα και σε άλλα σχολεία, αλλά η πιο δύσκολη διαχειρίσιμη κατάσταση, είναι εκεί που ούτως ή αλλιώς υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.
 
«Αυτό είναι απόλυτα λογικό και μάλιστα, είχε τονιστεί από τον αμερικάνικο οργανισμό πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων, που έλεγε ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες στην κοινότητα που ενδεχομένως να σχετίζονται με επιδείνωση στα σχολεία. Είναι αυτονόητο, ότι θα υπάρχει και πρόβλημα στα σχολεία, αλλά το θέμα είναι πως τα λύνεις αυτά τα προβλήματα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της κοινότητας, δεν θα λυθεί και το θέμα στα σχολεία. Το κομμάτι της εκ περιτροπής, ούτως ή αλλιώς θα γίνεται γιατί από τη στιγμή που θα υπάρχουν οι αλυσίδες με κρούσματα δεν έχεις και άλλη επιλογή. Αν δεν γυρίσουμε επιδημιολογικά πίσω, είναι πολύ πιθανόν να βλέπουμε αλυσίδες μετάδοσης στα σχολεία, αφού είναι όλα συγκοινωνούντα δοχεία, ήταν αναμενόμενο».  
 
Για γερά νεύρα ο χειμώνας...
Ο χειμώνας είναι από τις εποχές που... βολεύουν την έξαρση του κορωνοϊού και σίγουρα είναι κάτι που αναμένεται να φέρει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας.
 
Σύμφωνα με την Δρ. Πανά, «ο χειμώνας θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμος και θέλει γερά νεύρα. Μετά θεωρώ θα βρούμε την άκρη, είτε με το εμβόλιο, είτε με τη βελτίωση του καιρού. Είναι πολύ κομβικό το σημείο αυτό που θα περάσουμε και πρέπει να έχουμε μια καλή επιδημιολογική εικόνα. Ακόμα κι αν γίνεται υπερπροσπάθεια από το κράτος και τους ειδικούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κανένας δεν μπορεί ούτε να προβλέψει, ούτε να επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα, εάν δεν υπάρξει κινητοποίηση του κόσμου, των νέων, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Θέλει συμμετοχική δράση και μαζί θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρη με αυτό το μότο, με κανένα άλλο θα τα καταφέρουμε». 

Δειτε Επισης

Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ