Βράζουν οι κυνηγοί, ετοιμάζουν κινητοποίηση στο Προεδρικό αν δεν εξαιρεθούν

Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι κυνηγοί, εάν δεν εξαιρεθούν από τις αποφάσεις των νέων μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφο, αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών από τις 23:00 μέχρι τις 5:00 της επόμενης μέρες, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους ή για σκοπούς εργασίας. Κάτι το οποίο έφερε την έντονη αντίδραση των κυνηγών, αφού επηρεάζονται οι εξορμήσεις τους.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, μετά από αλλεπάλληλες επιστολές προς τα αρμόδια σώματα, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση αλλά ούτε και ενημέρωση, κάτι το οποίο αναγκάζει όλα τα οργανωμένα σύνολα, αλλά και του Κύπριους κυνηγούς, να οργανώσουν μαζική διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, αφού υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αποδεχθούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου στον REPORTER, «το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και το Ταμείο Θύρας απέστειλαν αλλεπάλληλες επιστολές, για να εξαιρεθούν οι κυνηγοί από τα νέα μέτρα, ώστε να επιτρέπεται, τουλάχιστον, η διακίνηση με την άδεια κυνηγιού ή ψαρέματος για μετακίνηση στην περιοχή για να εξασκήσουμε το χόμπι μας», ωστόσο όπως είπε «δυστυχώς δεν απάντησε κανένας και μας έγραψαν κανονικά. Δεν πήραμε καμιά απάντηση, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε αλλά καμιά ανταπόκριση ούτε ένα τηλέφωνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο».

Πάντως, όπως ξεκαθαρίστηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, οι κυνηγοί δεν θα μείνουν αδρανείς αν δεν λάβουν οποιαδήποτε απάντηση στο αίτημα τους μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

«Θα πάμε έξω από το Προεδρικό και θα μαζευτούμε 5000 άτομα. Αν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου δεν γίνει κάτι θα πάμε εκεί και δεν θα το κουνήσουμε, ούτε και ένα πόντο αν δεν γίνει κάτι. Είναι απαράδεκτο, κανείς δεν μας διευκρίνισε αν πρέπει να φοράμε τη μάσκα την ώρα που κυνηγούμε ή όχι. Διευκρίνισαν ότι εξαιρούνται αυτοί που αθλούνται, δηλαδή θεωρούν πως το κυνήγι είναι άθλημα; Αν φοράμε μάσκα όταν κυνηγάμε, θα μας περιπαίζουν και τα δέντρα στο τέλος, είναι παράλογο».
 
Παράλληλα ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται για τους κυνηγούς είναι πως αρκετοί έχουν πληρώσει ήδη λεφτά για να εκδώσουν τις σχετικές άδειες, όσο και για να ανανεώσουν, ενώ ξόδεψαν και αρκετά έξοδα για όλα όσα χρειάζονται να κυνηγήσουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Προδρόμου, «για να φθάσουν οι κυνηγοί στο κυνηγετικό θήραμα και να κυνηγήσουν στο ελεύθερο του χρόνο, εξάντλησαν αρκετά λεφτά. Αν υπολογίσουμε τα καύσιμα δύο φορές την εβδομάδα, τα είδη πρώτης ανάγκης, τα φυσίγγια, τα έξοδα για όπλα, στολές, παπούτσια κλπ, τότε το κράτος παίρνει περίπου 5000», προσθέτοντας την ίδια ώρα, ότι «περίπου 45000 κυνηγοί έβγαλαν άδειες και πλήρωσαν 107 ευρώ ο καθένας. Ζητάμε να γίνει μια εξαίρεση, με την κυνηγετική άδεια ως αποδειχτικό στοιχείο».

Με αυτή την απαγόρευση μπορεί εύκολα να προκληθεί τεράστιος κίνδυνος για πρόκληση ατυχημάτων, όπως δήλωσε ο κ. Προδρόμου, αφού «τόσοι κυνηγοί πάνε από νωρίς στις περιοχές που θα κυνηγήσουν, για να πάρουν το πόστο τους. Αν όλοι ξεκινάνε μετά τις 5:00, κάποιος από αυτούς δεν θα αναπτύξει ταχύτητα στους δρόμους για να φθάσει έγκαιρα στο σημείο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος των Κυνηγών για να προσθέσει ότι «εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος και μέσα στους δρόμους, μετά και τα τελευταία μέτρα που λήφθηκαν για απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι και τις 5:00 το πρωί».

Σε σχέση με το αν υπάρχει περίπτωση οι κυνηγοί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης των ώρα της εξόρμησης, ο πρόεδρος του Κινήματος είπε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση στη φύση να υπάρχει πηγή εστίας ή μόλυνσης του κορωνοϊού, προσθέτοντας μάλιστα ότι «οι κυνηγοί διατηρούν και αποστάσεις 100 μέτρων. Αν θεωρούν ότι μπορεί κάποιος να κολλήσει με τέτοιο τρόπο, τότε τι να πούμε. Δικαιούμαι δηλαδή από τις 5:00 και πριν από τις 5:00 δεν κολλώ;».

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Προδρόμου εκτός από τα μέλη του κινήματος, έχουν δεχθεί και τεράστια παράπονα και από αρκετά οργανωμένα σύνολα, που δεν είχαν κάποια σχέση με το Κίνημα Κυνηγών, ωστόσο έδειξαν την πλήρη συμπαράσταση τους και είναι σύμφωνοι στην απόφαση της διαμαρτυρίας.

«Δεν θα αποδεχθεί ούτε και ένας αυτή την απόφαση με τα μέτρα. Καθημερινά κτυπά το τηλέφωνο μου, λαμβάνω μηνύματα και δεν ξέρω τι να πω στον κάθε κυνηγό, αφού δεν μίλησε κάποιος μαζί μας. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Ο σκοπός μας δεν είναι να βοηθήσουμε στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού, αλλά να εξασκήσουμε το χόμπι μας. Αναγκαστικά θα πάμε όπως προνοούν τα πρωτόκολλα και ο νόμος, με μάσκες και αποστάσεις έξω από το Προεδρικό και δεν θα το κουνήσουμε από εκεί αν δεν γίνει κάτι. Είναι η τελευταία επιλογή, δεν υπάρχει ούτε και ένα τις εκατό να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο».

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη