Τα τρία σενάρια για την πορεία της πανδημίας, ο γρίφος και οι φόβοι για θανάτους

Τα πολύ ανησυχητικά στοιχεία, για το μέγεθος της διασποράς στη χώρα μας, αναλύουν οι ειδικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πως χωρίς την καθολική συμβολή του κόσμου στη μάχη με την πανδημία, το εγχείρημα για αναχαίτιση του δεύτερου επιθετικού κύματος, είναι καταδικασμένο.

Τρία είναι τα σενάρια για την πορεία της πανδημίας μέχρι το χειμώνα. Το πολύ αισιόδοξο, είναι να ελεχθεί πλήρως η κατάσταση με τα υφιστάμενα μέτρα, να μειωθούν όσο απότομα ανέβηκαν τα κρούσματα και να μπούμε στο Δεκέμβριο με ιδανικούς επιδημιολογικούς δείκτες. Το δεύτερο, είναι να τεθεί υπό μερικό έλεγχο η έξαρση και να αρχίσουν αργά, αλλά σταθερά να μειώνονται τα περιστατικά και να πέσουν από τους τριψήφιους αριθμούς. Το τρίτο και τρομακτικό σενάριο, είναι η ανεξέλεγκτη διασπορά που παρατηρείται στη Λεμεσό, να επεκταθεί σε ολόκληρη την Κύπρο. Ένα ενδεχόμενο που φοβίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού εκτιμάται πως οι συνέπειες θα είναι ασύμμετρες.

Ουδείς μπορεί να προβεί σε ακριβείς εκτιμήσεις, σε αυτή τη φάση, για το ποιο από τα τρία σενάρια, θα επικρατήσει τελικά. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι τα δεδομένα των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να εξακριβώσουν, πόσο μεγάλο είναι τελικά το εύρος της διασποράς στη Λεμεσό αλλά και στην επαρχία Πάφου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν άλλα 160 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά από ιδιωτική πρωτοβουλία

«Θέλουμε λίγο καιρό για να δούμε την απόδοσή των μέτρων. Μπορεί να θέλουν μία ή δύο εβδομάδες, για να δούμε ουσιαστική μείωση. Ξέρουμε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περιστατικά τις επόμενες, επειδή υπάρχουν αδιάγνωστοι. Από την άλλη μπορεί να έχει προχωρήσει τόσο πολύ η κατάσταση, που να μην μπορούνε τα μέτρα αυτά, να την αναχαιτίσουν και να αναγκαστείς, να κάνεις κι άλλες παρεμβάσεις και να ξαναπάρεις μέτρα», ανέφερε στον REPORTER o επίκουρος Καθηγητής επιδημιολογίας, Γιώργος Νικολόπουλος.

Αυτό που προβληματίζει, είναι ο πολύ υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας στη χώρα μας, που αγγίζει το 2, την ώρα που για παράδειγμα χώρες όπως η Βρετανία, που βιώνει επίσης ακραία έξαρση, έχει αρκετά χαμηλότερο (1,2-1,4). «Έχουμε ένα αριθμό αναπαραγωγής υψηλό, από 1,6 έως 2, που σημαίνει ότι η επιδημία κινείται με αυξητικό ρυθμό», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ανέφερε πως, «φοβόμαστε ότι δεν είναι απλώς ότι βρίσκουμε τις διαγνώσεις επειδή κάνουμε τεστ, αλλά ότι όντως έχουμε πολλές μεταδόσεις αυτή την περίοδο. Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες, εάν αυτό αποτυπωθεί στην εικόνα, δηλαδή εάν θα δούμε νέα έξαρση των περιστατικών».
 
Η πρώτη ανάλυση των στοιχείων για την περίοδο 7-20 Οκτωβρίου, όπου εντοπίστηκαν 805 κρούσματα και χωρίς να περιλαμβάνονται τα 475 περιστατικά των τελευταίων τριών ημερών, έφερε στο φως δεδομένα που κτύπησαν καμπανάκι στους ειδικούς.

«Πάνω από 50% των περιστατικών είναι στη Λεμεσό, έχουμε μεγάλο φορτίο νοσηρότητας αυτή η στιγμή στην περιοχή και μας απασχολεί. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι και στην Πάφο, αυτή η στατιστική καμπύλη των δεκατεσσάρων ημερών ανεβαίνει. Σε συνδυασμό και με άλλα πράγματα που βλέπουμε, όπως το γεγονός ότι πλέον είναι αρκετοί οι συμπτωματικοί, ότι έχουμε διάσπαρτες συρροές και διαγνώσεις σε διάφορα σημεία ιδίως αυτών των πόλεων, δείχνει ότι μάλλον έχουμε μια εκτεταμένη μετάδοση σε επίπεδο κοινότητας και είναι αυτό που χαρατηρίζει ο ΠΟΥ ως community transmission», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.

Διαπιστώθηκε επίσης, πως η ευρεία μετάδοση στη Λεμεσό ξεκίνησε από τις αρχές του Οκτώβρη, αφού σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας, η καμπύλη των συμπτωμάτων φαίνεται να κάνει μια κορυφή στις 11-12 Οκτωβρίου. «Η κορυφή με βάση τη διάγνωση όμως, φαίνεται στις 15-16 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει πως κάποιος έκανε συμπτώματα και η διάγνωση έγινε μετά από 2-3 μέρες. Εάν κάποιος μετά τη μόλυνση κάνει συμπτώματα, κατά μέσο όρο σε 5 μέρες, τότε αυτό έγινε στις 5-6 Οκτωβρίου. Επομένως αυτό που βλέπουμε τώρα, σε ένα μεγάλο βαθμό αποτυπώνει μεταδόσεις, από τις αρχές Οκτωβρίου. Άρα είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος αφού τα περιστατικά που μολύνθηκαν μέσα Οκτωβρίου θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε με τις παρεμβάσεις που κάνουμε, να αναχαιτίσουμε αυτήν την αυξητική τάση».

O γρίφος των ασυμπτωματικών
Οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν ακόμη ένα γρίφο του δεύτερου κύματος στη χώρα μας, που έχει να κάνει με την  αύξηση των συμπτωματικών ασθενών που αγγίζουν το 70%. Κληθείς να απαντήσει εάν αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να υπάρχει αντίστοιχος αδιάγνωστος αριθμός ασυμπτωματικών στην κοινότητα, ο κ. Νικολόπουλος απάντησε πως «είναι δύσκολο να δοθεί εξήγηση», σημειώνοντας πως είναι κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς, αφού οι συμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν περισσότερο και έχουν πιο πολλές πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία. «Εάν οι ασυμπτωματικοί και οι προσυμπτωματικοί συνεισφέρουν στο 40% των μολύνσεων, το άλλο 60% είναι από τους συμπτωματικούς. Μας προβληματίζει κιόλας για τη νοσηρότητα, αφού είναι πιο πιθανό ένας συμπωματικός να ασθενήσει πιο βαριά και να καταλήξει στο νοσοκομείο».

Ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε πως εάν η Κύπρος «μπει» με τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα στο χειμώνα, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Σημείωσε πάντως πως, «είναι θετικό που δεν είχαμε από την αρχή του φθινοπώρου μια δύσκολη εικόνα, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, που άρχισε ήδη να μετράει θανάτους. Η Ελλάδα έχει κάθε μέρα πέντε, δέκα ακόμα και δεκαπέντε θανάτους. Περίπου δηλαδή σαν να είχε η Κύπρος, ένα θάνατο την ημέρα», σημείωσε, υποδεινύοντας πως εκτιμάται ότι η Ελλάδα είναι μπροστά από την Κύπρο, ένα μήνα. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί να το δούμε στην Κύπρο ένα μήνα μετά, γι’ αυτό παρεμβαίνουμε και γι’ αυτό ζητάμε τη συνεργασία όλων, εάν μπορούμε είτε να το αποτρέψουμε τελείως ή τουλάχιστον να το περιορίσουμε. Δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι, όσο κι αν έχει πέσει η θνητότητα... Συν του ότι θα μπει και ο χειμώνας».

Ήδη η καμπύλη των νοσοκομείο, όπως σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος,άρχισε να ανεβαίνει «αφού έχουμε ένα αριθμό περιστατικών, που ανέβηκε απότομα. Φαίνεται να αρχίζει μια πρώτη επιβάρυνση, σε μικρό βαθμό βέβαια, αλλά εμείς ανησυχούμε για τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε καταλήγοντας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ
Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου